thumb__800_0_0_0_auto

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για αγορά ιατροτεχνολογικών συσκευών (sensors) για διαβήτη, οι οποίες θα προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ.

Ο Γενικός Οργανωτικός του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, Αντωνάκης Μαυρίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής την προμήθεια των συσκευών αυτών αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ένταξης σύγχρονου και διεθνώς αναγνωρισμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση του Ινσουλινοεξαρτώμενου Διαβήτη στους χορηγούμενους καταλόγους του ΓεΣΥ, ζήτησε το Παγκύπριο Οργανωμένο Σύνολο Γονέων και Ενηλίκων για το Διαβήτη T1 μέσω επιστολής, την οποία απέστειλε στην Επιτροπή Υγείας, και ακολούθως συζητήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπής εντός του περασμένου Ιουλίου.

Ο κ. Μαυρίδης, δήλωσε ότι «το αίτημα μας ήταν ότι θέλαμε sensors και το κερδίσαμε». Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν τη συνεδρία της Επιτροπής το καλοκαίρι του 2022, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, «εμείς από το Δεκέμβριο του 2021, είχαμε γράμμα από τον ΟΑΥ ότι ενέκριναν τις συσκευές και πήγαιναν στις διαδικασίες για να δουν τους παρόχους».

Ωστόσο, «έπειτα από κάποιες διαμαρτυρίες γονέων στον Υπουργό Υγείας, άνοιξαν διαγωνισμό για τις συσκευές στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, όπου μόνο ένα προϊόν κέρδισε» και ως εκ τούτου τα είχε αναλάβει το Υπουργείο Υγείας.

Προστίθεται ότι η συσκευή sensor τοποθετείται, είτε στο χέρι, είτε στην κοιλιά του ασθενή με διαβήτη και μετρά συνεχώς το ζάχαρο. Ως εκ τούτου, ειδοποιεί μέσω εφαρμογής (application) στο κινητό όταν υπάρχει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.

Μικρή χώρα η Κύπρος για προμήθεια συσκευών

Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, το πρόβλημα που υπάρχει με τα sensors είναι ότι η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα, υποδεικνύοντας ότι «για αυτό δεν συμφέρει τους προμηθευτές να έχουν αντιπρόσωπο στην Κύπρο». Συνεπώς, «αυτοί που βρέθηκαν είναι αυτοί που πρέπει να μας προμηθεύσουν», είπε.

«Τώρα τα έχει αναλάβει ο ΟΑΥ και μέχρι το Δεκέμβριο – Ιανουάριο θα ανοίξουν προσφορές, οπότε θα έχουμε όσους προμηθευτές θέλουν να έρθουν να πουλήσουν τα sensors στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

«Επικοινωνήσαμε και με άλλους προμηθευτές οι οποίοι μας είπαν ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε αντιπροσωπεία στην Κύπρο, γιατί το εργοστάσιο δεν τους το επιτρέπει. Δεν μπορούν να κάνουν αρκετά sensors για να ανοίξουν άλλες αντιπροσωπείες», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι μιλώντας με μία μεγάλη εταιρεία που κάνει sensors, του είπαν ότι υπάρχουν 15 αντιπρόσωποι από χώρες πολύ πιο μεγάλες από την Κύπρο στις οποίες δεν μπορούν να προμηθεύουν, γιατί δεν μπορούν να παράγουν άλλα sensors.

Παρόλα αυτά, «ακόμη και στο ΓεΣΥ όταν γίνουν διαγωνισμοί, αμφιβάλλω αν θα έρθουν κι άλλοι πάροχοι», είπε, «διότι το θέμα τους δεν ήταν ο διαγωνισμός, αλλά ότι δεν μπορούν να δώσουν αντιπροσωπείες στην Κύπρο λόγω μικρού πληθυσμού».

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, υπάρχουν ορισμένοι που τα φέρνουν από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, με ψευδείς παραστάσεις ότι κατοικούν εκεί, είπε ο κ. Μαυρίδης.

Ζητούν συσκευές εντός ΓεΣΥ και για ενήλικες 

Επί του παρόντος, οι συσκευές αυτές παρέχονται μέσω ΓεΣΥ μόνο σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

«Ζητήσαμε ότι πρέπει να εξαπλωθεί και στις ηλικίες άνω των 18 ετών», ανέφερε, καθώς οι ενήλικες πρέπει να αγοράσουν τη συσκευή.

«Είναι θέμα κόστους», τόνισε, εξηγώντας ότι είναι €350 το αρχικό ποσό που πληρώνουν για τα μηχανήματα για να πιάνουν τις μετρήσεις, ενώ κάθε 14 ημέρες το sensor πρέπει να αλλάζει, το οποίο είναι €80.

«Άρα χρειάζεται €160 το μήνα για τα sensors για αυτούς που πληρώνουν. Σε περίπτωση που χαλάσει υπάρχει συμφωνία με τον αντιπρόσωπο για να αλλάξει», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

Πηγή:ygeiawatch.com.cy (Της Ουρανίας Στυλιανού)

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…