nir

Υπάρχει ένας επικίνδυνος νέος λόγος για να πετάξεις το πλαστικό σου μπουκάλι με νερό στα σκουπίδια

Πόσες φορές μας ρωτάνε αν πίνουμε νερό από τη βρύση ή από το μπουκάλι; Και ο λόγος που μας ρωτάνε έχει να κάνει αν είναι πιο υγεινό το νερό της βρύσης ή του μπουκαλιού. Εσύ μπορεί από κεκτημένη ταχύτητα ή γιατί το έχεις αμελήσει να πίνεις νερό από πλαστικό μπουκάλι.

Όμως εκτός του ότι αυτή η κίνηση σου μολύνει το περιβάλλον, πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι μολύνεις και τον οργανισμό σου; Το συνθετικό αυτό υλικό προκαλεί ολοένα και περισσότερο την ανησυχία των επιστημόνων.

Και ο λόγος είναι γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του, ακόμη και πριν πεταχτεί, αποικοδομείται σε μικροσκοπικά θραύσματα, που ονομάζονται μικροπλαστικά (από 5 χιλιοστά σε 1 μικρόμετρο) και νανοπλαστικά ( λιγότερο από 1 μικρόμετρο). Αυτά τα σωματίδια βρίσκονται τώρα στον αέρα που αναπνέουμε και στην τροφή που προσλαμβάνουμε, επομένως βρίσκουν το δρόμο τους στο σώμα μας. Κάθε εβδομάδα, καταναλώνουμε ή εισπνέουμε το ισοδύναμο μιας πιστωτικής κάρτας (δηλαδή 5 γραμμάρια) πλαστικού.

Το νερό από πλαστικά μπουκάλια είναι μολυσμένο με micro και νανοπλαστικά

Οποιοδήποτε περιεχόμενο μπει σε ένα πλαστικό δοχείο είναι δυνητικά μολυσμένο από αυτά τα σωματίδια. Αυτό ισχύει και για το νερό από πλαστικά μπουκάλια. Γνωρίζαμε ήδη ότι ήταν μολυσμένο με μικροπλαστικά, αλλά για πρώτη φορά, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν, χρησιμοποιώντας μια τελευταίας τεχνολογίας τεχνική φασματοσκοπίας λέιζερ, να αναγνωρίσουν και να μετρήσουν τα νανοπλαστικά που υπάρχουν εκεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπίστωσαν ότι ένα λίτρο νερού από πλαστικό μπουκάλι περιείχε κατά μέσο όρο περίπου 240.000 πλαστικά θραύσματα, το 90% των οποίων είναι νανοθραύσματα. Αυτός ο αριθμός είναι 10 έως 100 φορές υψηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες έλαβαν υπόψη μόνο το 10% των μεγαλύτερων μεγεθών σωματιδίων.

Η μελέτη ανέδειξε την παρουσία PET ή PE, που προέρχεται από το υλικό συσκευασίας αλλά και άλλα πολυμερή όπως PA, PP, PS και PVC, τα οποία διεισδύουν στο νερό όταν απελευθερώνεται. «Το PVC και το PS, τα οποία έχουν μοναδική κατανομή μεγέθους που ευνοεί τα μικρά νανοπλαστικά, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια πηγή μόλυνσης ακόμη νωρίτερα.

Το PVC αναγνωρίζεται ως ο πιο άφθονος τύπος πολυμερούς στο ακατέργαστο νερό με βάση μικροπλαστική ανάλυση. Το PS είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό για ρητίνες ανταλλαγής ιόντων στον καθαρισμό του νερού. Είναι πιθανό τα μεγάλα σωματίδια PVC ή PS να αφαιρεθούν από μεμβράνες RO στο μεταγενέστερο στάδιο της επεξεργασίας του νερού, αφήνοντας κυρίως νανοπληθυσμούς», ανέφεραν ερευνητές αυτής της μελέτης.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Αυτά τα νέα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για την υγεία. «Υπάρχουν δεσμοί αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των προβλημάτων πλαστικού και ανοσοποιητικού συστήματος και της αύξησης των χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος ή ακόμα και η στειρότητα», είπε στη Vogue η πρόεδρος Rosalie Mann της No More Plastic.

«Μολύνει το αίμα μας και δηλητηριάζει το σώμα μας επειδή τα μικροπλαστικά βλάπτουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Μπορούν να προσκολληθούν στις εξωτερικές μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να περιορίσουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο». Τα νανοσωματίδια προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς διεισδύουν εύκολα στα έντερα και τους πνεύμονες και περνούν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια διαιωνίζουν το πρόβλημα

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια νερού πωλούνται κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο. Συχνά αγοράζονται, πίνονται και στη συνέχεια πετιούνται, θα χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια για να υποβαθμιστούν, μολύνοντας περαιτέρω μαζικά τον αέρα και τη φύση και, επιπλέον, το σώμα μας και τα ζώα . Παρά το τι μπορεί να πιστέψει κανείς, τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια δεν είναι η λύση, αφού «όταν ανακυκλώνουμε πλαστικό, ξαναρχίζουμε έναν κύκλο πλαστικής ρύπανσης», τονίζει η Rosalie Mann. «Το ανακυκλωμένο πλαστικό δεν είναι τίποτα άλλο από ανακυκλωμένο δηλητήριο, το οποίο συνεχίζει να δηλητηριάζει…».

Σήμερα, μόνο το 9% των μπουκαλιών ανακυκλώνεται, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο 2 ή 3 φορές πριν για να είναι αχρησιμοποίητα. Αλλά η ποιότητά τους επιδεινώνεται λίγο περισσότερο με κάθε νέα ζωή, γεγονός που αναμφίβολα μολύνει περαιτέρω το υγρό που βρίσκεται εκεί.

Πηγή:theissue.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Με σύμπνοια & σύγκλιση απόψεων στα βασικά θέματα, της ειδικής συνεδρίασης Λογοκρισίας της Δημοτικής Αρχής, Αντιπολίτευση & Συμπολίτευση

Με κύριο χαρακτηριστικό την σύμπνοια & σύγκλιση απόψεων πάνω στα βασικά θέματα, που ετ…