ypes.220921

Την πρωτοποριακή μεθοδολογία με την οποία διασφαλίστηκε η καθαριότητα των δημοτικών σχολείων ολόκληρης της χώρας παρουσίασε στη Βουλή την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «ενίσχυση και μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας».

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προκηρύχθηκε για το τρέχον διδακτικό έτος αυξήθηκε κατά 1895 άτομα σε σχέση με το 2020, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση προσωπικού κατά 20%, ενώ ο αριθμός των ωρών ημερησίας απασχόλησής τους αυξήθηκε κατά 22%, δηλαδή διατέθηκαν επιπλέον 10.103 ώρες.

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι οι αυξήσεις τόσο στις θέσεις εργασίας του προσωπικού καθαριότητας όσο και στις ώρες ημερήσιας απασχόλησης επετεύχθησαν αξιοποιώντας το ίδιο ποσό που είχε διατεθεί και πέρυσι, δηλαδή 87 εκατομμύρια ευρώ το οποίο, όπως είπε, είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα 55 εκατομμύρια που διέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επ’ αυτού, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διαμόρφωσε φέτος το υπουργείο Εσωτερικών επέτρεψε μία καλύτερη κατανομή των χρημάτων σε σχέση με το παρελθόν και εξήγησε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Συγκεντρώσαμε όλα τα τετραγωνικά των προς καθαρισμό αιθουσών από όλη την Ελλάδα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Εν συνεχεία διασταυρώσαμε τα στοιχεία αυτά με τα στοιχεία που λάβαμε από τους δήμους και διαπιστώσαμε ότι η απόκλιση ήταν της τάξης του 0,7 % στο σύνολο» σημείωσε ο υπουργός, παρατηρώντας ωστόσο ότι οι εσωτερικές κατανομές ανά δήμο ήταν αρκετά διαφοροποιημένες, γεγονός που ευνοούσε κατά το παρελθόν κάποιους δήμους σε βάρος άλλων.

«Πλέον η κατανομή γίνεται ορθολογικά και κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί. Όλοι έχουν πάρει αυτό που έπρεπε» δήλωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο δόθηκε η ευελιξία στους δήμους να επιλέξουν ποιοι απασχολούμενοι θα εργαστούν υπό τη μορφή πλήρους απασχόλησης και ποιοι υπό τη μορφή μερικής και επιπροσθέτως τους παρασχέθηκε η δυνατότητα να συμβάλλουν με ίδιους πόρους στη βελτίωση της καθαριότητας των σχολείων, δυνατότητα που έχουν ήδη αξιοποιήσει περισσότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ωρών απασχόλησης που μεταφράστηκε σε αύξηση ύψους 11% στους απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ανήλθε σε 5805 άτομα, αυξημένος κατά 1339 άτομα σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος φέτος διπλασίασε τον αριθμό των καθαριστριών που απασχολούνται στα σχολεία.

«Ορθολογική κατανομή, δίκαιο σύστημα, αύξηση της δυνατότητας απασχολήσεως σε επίπεδο προσώπων, ευελιξία κατανομής στους Δήμους, δυνατότητα τους να αυξήσουν το ποσό. Να πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος, απαντώντας στο αίτημα του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 να διατεθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ για την καθαριότητα, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι οι δήμοι έχουν ήδη λάβει επιπλέον ενίσχυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ενίσχυσης τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κατηγόρησε τον κ. Αρσένη για έλλειψη δημοσιονομικής αίσθησης.

«Σας ενδιαφέρουν εσάς τα χρήματα των φορολογουμένων; Καταλαβαίνετε τί θα πει ευθύνη; Φυσικά όχι. Η ανεύθυνη αντιπολίτευση της άκρας Αριστεράς» κατέληξε.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…