KEFALOGIANNHS

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αντίστοιχα μέτρα με την κυβέρνηση του Καναδά για την απαγόρευση εξαγωγών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθετικούς σκοπούς.

Για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Τουρκία προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας από γερμανικές και καναδικές εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων όπως οπτικούς αισθητήρες.

Η καναδική κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χώρα που προμηθεύεται από την Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα χρησιμοποίησε κατά της Αρμενίας στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι εξαγωγές από την Τουρκία οπλικών συστημάτων κυρίως ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν ραγδαία αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η κατασκευάστρια τουρκική εταιρεία Baykar έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής με 30 χώρες. Από το 2018 μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται χώρες όπως η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ η Τουρκία τα χρησιμοποιεί στις αεροπορικές της επιδρομές κατά του ΡΚΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Τουρκία προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας από γερμανικές και καναδικές εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων όπως οπτικούς αισθητήρες. Η καναδική κυβέρνηση ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία το 2021 όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Αρμενίας στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών η χρήση αυτή δεν ήταν συνεπής ούτε με την καναδική εξωτερική πολιτική ούτε με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Καναδά από την Τουρκία για την τελική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ενώ και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι  σε γνώση της τα ανωτέρω;

-Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μην χρησιμοποιούνται σε επιθετικές ενέργειες;»

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…