sxoleia

Στις 10 Μαΐου οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων θα επιστρέψουν ξανά πίσω στα θρανία με τα απαραίτητα μέτρα. Τι ισχύει για εξετάσεις, μαθήματα αλλά και πρακτικές στα πανεπιστήμια.

 Οι ημερομηνίες για άνοιγμα σχολείων, παράταση σχολικού έτους, Πανελλήνιες 2021

-σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου
-Τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου
– Οι Πανελλήνιες 2021 θα ξεκινήσουν στις 14 και 15 Ιουνίου, στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ αντίστοιχα
-Στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, ανά Πανεπιστημιακή Σχολή
-Δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Εγκύκλιο δημοσίευσε το υπουργείο παιδείας, με αναλυτικές οδηγίες για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών/τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό/ά υποκείμενο/α νοσήματα.

 Η εγκύκλιος
 1. Οι κηδεμόνες ή οι ενήλικοι μαθητές υποβάλλουν στον/στη Διευθυντή/ντρια/Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο τρόπο έως την Τετάρτη 12-05-2021

(α) αίτηση – υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (μέσω gov.gr ή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) για την συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

(β) Μαζί με την ως άνω αίτηση – υπεύθυνη δήλωση οι παραπάνω ενδιαφερόμενοι/ες προσκομίζουν σε σφραγισμένο φάκελο το σύνολο των δικαιολογητικών που έχουν εκδοθεί από δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας που αποδεικνύουν ότι το συνοικούν με αυτούς πρόσωπο πάσχει από σοβαρό ή σοβαρά υποκείμενο/α νόσημα / νοσήματα του άρθρου 2 της ανωτέρω ΚΥΑ. Παράλληλα, εντός του φακέλου συνυποβάλλεται εκ μέρους των συνοικούντων προσώπων και υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (μέσω gov.gr ή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής), στην οποία δηλώνουν ότι επιθυμούν η Επιτροπή του άρθρου 1 της ανωτέρω ΚΥΑ να προβεί στην επεξεργασία των φακέλων τους.

2. Ο/Η Διευθυντής/τρια/Προϊστάμενος/η πρωτοκολλεί με εμπιστευτικό πρωτόκολλο την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα ή του ιδίου του ενήλικου μαθητή, αντίγραφο της οποίας κρατεί στο αρχείο του/της, και παραλαμβάνει σε σφραγισμένο φάκελο τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω ΚΥΑ έγγραφα. Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ειδικών κατηγοριών, όσοι φάκελοι κατατεθούν, οι οποίοι φέρουν αριθμό εμπιστευτικού πρωτοκόλλου αίτησης και κωδικό της οικείας σχολικής μονάδας αποστέλλονται, επί αποδείξει, έως την Πέμπτη 13-05-2021 στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια Π.Ε. ή Δ.Ε. διαβιβάζει με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στη Γραμματέα της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας κ. Μαρία Μπαλομενάκη, ΠΕ Ιατρών, (Αριστοτέλους 17, 10187 Αθήνα-Γραφείο 15-1ος όροφος) σφραγισμένους και επί αποδείξει έως την Παρασκευή 14-05-2021 τους εν λόγω φακέλους.

3. Η Επιτροπή οφείλει, αφού προβεί στην προβλεπόμενη του άρθρου 4 διαδικασία, της ανωτέρω ΚΥΑ, να αποστείλει σε σφραγισμένο φάκελο την απόφασή της μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που έχουν τεθεί υπόψη της στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να παραδοθεί με ευθύνη του Τμήματος Προσωπικού της οικείας Διεύθυνσης στον/στη Διευθυντή/ντρια/Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας, επί αποδείξει, προκειμένου εκείνος/νη να πράξει σύμφωνα με το περιεχόμενο της απόφασης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο σφραγισμένος φάκελος αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, η οποία έχει ως παραλήπτη αποκλειστικά και μόνο τον/τη Διευθυντή/τρια/Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας.

4. Ο/Η Διευθυντής/τρια/Προϊστάμενος/η πρωτοκολλεί με εμπιστευτικό πρωτόκολλο την επιστολή και την φυλάσσει με τα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν, με δική του/της ευθύνη, στο γραφείο του/της, σε σημείο που έχει πρόσβαση μόνο ο/η ίδιος/ίδια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του/της, μετά δε τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους καταστρέφει τα δικαιολογητικά, συντάσσοντας προς τούτο πρωτόκολλο καταστροφής.

Επισημαίνεται ότι:

α) Οι μαθητές/τριες, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων της προαναφερθείσας Επιτροπής, εντάσσονται υποχρεωτικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ όσοι/όσες μαθητές/μαθήτριες έχουν ενταχθεί ήδη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 14109/ΓΔ4/05.02.2021 (Β ́ 455) ΚΥΑ, συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις.

β) Για όσους/ες μαθητές/τριες έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά και δεν έχει επέλθει μεταβολή στην κατάσταση της υγείας των συνοικούντων ατόμων, δεν απαιτείται η επανυποβολή δικαιολογητικών.

Η εγκύκλιος

Σχολεία – Self test: Τι θα ισχύσει σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως για όλους τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά τα self test και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία πριν από το άνοιγμα  σχολείων.

Στη συνέχεια η κυρία Κεραμέως έδωσε τον «οδικό χάρτη» για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς:

-σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου
-Τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου
– Οι Πανελλήνιες 2021 θα ξεκινήσουν στις 14 και 15 Ιουνίου, στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ αντίστοιχα
-Στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, ανά Πανεπιστημιακή Σχολή
-Δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Σε ότι αφορά τα Πανεπιστήμια, είπε ότι οι κατατακτήριες εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Μαΐου, ενώ το Εαρινό Εξάμηνο θα συνεχιστεί με τηλεκπαίδευση. Σε ότι αφορά τις Πρακτικές των φοιτητών, είπε ότι αναμένεται το «πράσινο φως» από την Επιτροπή των Ειδικών.

Σε ότι αφορά τα φροντιστήρια, η κυρία Κεραμέως είπε ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σχετική εισήγηση στην Επιτροπή των Ειδικών, η οποία όμως δεν έχει εισηγηθεί θετικά ακόμη.

Σε ότι αφορά τις εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι πλέον επιτρέπονται και θα γίνονται δια ζώσης. Αντίθετα, στα ΙΕΚ τα μαθήματα συνεχίζονται εξ αποστάσεως.

Για τα voucher για αγορά tablet και laptop, είπε ότι έχουν εγκριθεί περίπου 370.000 αιτήσεις και ήδη δεκάδες χιλιάδες τα έχουν προμηθευτεί.

Τέλος και ερωτηθείς για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που εξέφρασαν το ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, είπε ότι ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά στους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής που η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα, έχει εμβολιαστεί το 58%.

Δεν θα γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις

Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο και άρα δεν θα εφαρμοστεί από τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων,.

«Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη» διευκρίνισε» είπε η υπουργός παιδείας πριν λίγες ημέρες.

Τι ισχύει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σχετικά με την Ελάχιστη βάση εισαγωγής, η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη της στο iefimerida, δήλωσε:

Προσδοκά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο, και που συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Προσδοκά να θωρακίσει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας το συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί.

Τόσα χρόνια μπορούσε να εισάγεται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιος που είχε βαθμό 1 και 2 στα 20. Μία τέτοια πρακτική είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των ίδιων των φοιτητών καθώς τους ωθούσε σε ένα δρόμο δίχως προοπτική επιτυχούς φοίτησης, τον εμπαιγμό των συμφοιτητών τους που μετά από μεγάλο κόπο πέτυχαν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους, αλλά και των φορολογουμένων που πλήρωναν για φοιτητές που δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει στους νέους μας επιλογές, είτε αυτές είναι στον πανεπιστημιακό τομέα είτε στον κλάδο της κατάρτισης, προκειμένου εκείνοι εν συνεχεία να επιλέξουν με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους. Για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα για τους υποψηφίους να υποβάλουν παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Τα μέτρα προστασίας στις πανελλήνιες

«Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που θα εφαρμοστούν θα αποφασιστούν πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης και σε συνεργασία με τους ειδικούς, στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα ισχύουν τότε. Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε στενά, και κινούμαστε βήμα-βήμα» τόνισε η υπουργός.

Τι θα ισχύσει με την πρακτική άσκηση και τα εργαστήρια

Η κυρία Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρακτική άσκηση φοιτητών αλλά και στις εργαστηριακές ασκήσεις.

Η κ .Κεραμέως ανακοίνωσε  ότι από 10/5 θα υπάρξει επέκταση της πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης φοιτητών τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα προγράμματα σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος η πρακτική άσκηση επιτρεπόταν να γίνεται μόνο από φοιτητές Επιστημών Υγείας και επί πτυχίω.

Παράλληλα από 15 Μαΐου επεκτείνονται οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις για τους φοιτητές τελευταίου έτους και επι πτυχίω σε συγκεκριμένες σχολές οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά εντός ημέρας.

Πηγή: iPaidia.gr

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας μέσω του gov.gr

Κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένε…