provata-1_6

Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση, πέραν των 15 ημερών, που παρατηρείται στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του αιγοπρόβειου, τις τιμές των ζωοτροφών που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς και για τις σκέψεις του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων για τα βοσκοτόπια και τους δασικούς χάρτες στην νέα ΚΑΠ, μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, προς την αρμόδια Υφυπουργό κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα με ημερομηνία 6 Μαΐου 2021, ευελπιστούν πως η 15η Μαΐου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της συνδεδεμένης (όπως τους έχει πληροφορήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και το ΥΠΑΑΤ) ώστε να έχουν μια πληρωμή χωρίς προβλήματα. Σχετικά με το κόστος των ζωοτροφών, ο κ. Γκουρομπίνος, τονίζει πως έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο μια ενίσχυση χωρίς να λάβουν απάντηση, ενώ υπενθυμίζει πως προτείναν στον Υπουργό να δώσει κίνητρο στους παραγωγούς καλαμποκιού ενισχύοντάς τους με συνδεδεμένη όπως το βαμβάκι.

Παράλληλα, προτρέπουν και περιμένουν από την κυρία Αραμπατζή, οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα εισαγόμενα αμνοερίφια, προ του Πάσχα, να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί μια αξιοπρεπή τιμή για τα ελληνικά αμνοερίφια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και να μην κατρακυλήσει ξανά κάτω των 6 ευρώ.

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εύχεται Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στους συναδέλφους κτηνοτρόφους, με υγεία, χαρές και καλή προκοπή στα κοπάδια τους.

Το Πάσχα που πέρασε απολαύσαμε τις καλύτερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας στα αμνοερίφια, τιμές όπως 7 και 8 ευρώ το κιλό είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη των Ελληνικών αμνοεριφίων(λόγω του ότι το Πάσχα ήταν αργά φέτος, αλλά και λόγο της μεγάλης εξαγωγής προς την Ιταλία για το Πάσχα των καθολικών) , αλλά και στους ελέγχους του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα δίνοντας συγχαρητήρια στην αρμόδια Υφυπουργό κυρία Φωτεινή Αραμπατζή για την επίβλεψη και σχεδίαση της επιχείρησης των ελέγχων, με την ίδια μάλιστα να επισκέπτεται το τελωνείο του Προμαχώνα (την κύρια πηγή εισόδου των εισαγόμενων αμνοεριφίων) μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για να επιβλέψει από κοντά τους ελέγχους που γινόταν εκεί.

Επειδή όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο προτρέπουμε και περιμένουμε από την κυρία Αραμπατζή, αυτοί οι έλεγχοι να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί μια αξιοπρεπή τιμή για τα Ελληνικά αμνοερίφια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και να μην κατρακυλήσει ξανά κάτω των 6 ευρώ. Καθώς και την επιβολή της ΚΥΑ περί αναγραφής της χώρας προέλευσης των κρεάτων στην απόδειξη της ταμιακής μηχανής των κρεοπωλείων σε ολόκληρη τη χώρα και όχι και μόνο σε ένα ποσοστό(αρκετά μεγάλο όμως) της Αθήνας.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στην πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του αιγοπρόβειου που μετά την περσινή χρονιά που πληρώθηκε νωρίς και στην ώρα της, όπως έπρεπε, φέτος μας την καθυστερούν λίγο (γύρω στις 15 ημέρες).

Ας ελπίσουμε πως η 15η Μαΐου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της συνδεδεμένης (όπως μας έχει πληροφορήσει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και το ΥΠΑΑΤ) και θα έχουμε μια πληρωμή χωρίς προβλήματα.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι οι τιμές των ζωοτροφών που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ενώ έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο μια ενίσχυση δεν έχουμε καμία απάντηση. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως προτείναμε στο Υπουργό να δώσει κίνητρο στους παραγωγούς καλαμποκιού ενισχύοντάς τους με συνδεδεμένη όπως το βαμβάκι.

Τέλος θα θέλαμε να ξέρουμε τις σκέψεις του Υπουργείου για τα βοσκοτόπια και τους δασικούς χάρτες στην νέα ΚΑΠ.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Γκουρομπίνος»

Πηγή:agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Γυναίκα αφαίρεσε ποσό 11.050 €, με την μέθοδο «εμπλοκής σε τροχαίο»

Συνελήφθη γυναίκα στο Βόλο για περίπτωση απάτης σε βάρος άνδρα, με το πρόσχημα πρόκλησης τ…