8b8bfaca2a29c3da834dc2804d5c4f31_AP165025492956-1-960x600

 [A.P. Photo / Emrah Gurel]

Το ταξίδι του αρχηγού της ΜΙΤ στην Τρίπολη και οι πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον για τη διενέργεια εκλογών

Τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης της Τρίπολης από την Αγκυρα έσπευσε να επιβεβαιώσει στο τελευταίο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο Χακάν Φιντάν, αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο κ. Φιντάν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα αλ-Μανγκούς ήταν παρούσα στη συνάντηση.

Ξεχωριστή συνάντηση είχε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλίντ αλ-Μίσρι. Οι κ. Ντμπέιμπα και Αλ-Μίσρι έχουν επανειλημμένως εκδηλώσει τη νομιμοφροσύνη τους προς την Αγκυρα, ωστόσο η προσγείωση του κ. Φιντάν στην Τρίπολη αντιμετωπίζεται υπό ένα ευρύτερο πρίσμα.

Η πρόσφατη επίσκεψη του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη και οι συναντήσεις του όχι μόνο με τους ιθύνοντες της Τρίπολης αλλά και με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, θορύβησε την Αγκυρα, όπως και, λίγο νωρίτερα, μια μάλλον απρόσμενη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου της Τρίπολης, η οποία ουσιαστικά χαρακτήριζε παράνομο το τελευταίο «μνημόνιο» ανάμεσα στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα και την Αγκυρα, βάσει του οποίου οι δύο πλευρές συμφωνούσαν για την «υποστήριξη της χρήσης ερευνητικών και γεωτρητικών σκαφών της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και εταίρων της για την εξερεύνηση, την ανάπτυξη και την παραγωγή υπαρχόντων και μελλοντικών ορυκτών πόρων στο έδαφος και στη θάλασσα της Λιβύης».

Την ανησυχία των Τούρκων έχει επιτείνει το γεγονός ότι η αμερικανική ExxonMobil όχι απλώς συνεχίζει τις έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για επέκταση των ορίων, ενώ επιταχύνει και το χρονοδιάγραμμα της επεξεργασίας των δεδομένων από τις έρευνες που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες.

Ενώ στην Αγκυρα δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και η στάση της Αιγύπτου έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης, γεγονός το οποίο φάνηκε από τη μονομερή ανακήρυξη δυτικών θαλάσσιων ορίων από το Κάιρο. Σε γενικές γραμμές το μπαράζ αρνητικών –για τις τουρκικές αντιλήψεις– εξελίξεων περί τη Λιβύη έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η βασική ανησυχία της Αγκυρας, η οποία συνδέεται και με την επίσκεψη του επικεφαλής της ΜΙΤ στην Τρίπολη, είναι οι πιέσεις που φαίνεται να ασκεί η Ουάσιγκτον προς όλες τις κατευθύνσεις στη Λιβύη προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για εκλογές, οι οποίες αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης είχε, υποτίθεται, το έργο να οδηγήσει τη Λιβύη σε εθνικές εκλογές την παραμονή Χριστουγέννων του… 2021. Η τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων στη Λιβύη επιτρέπει στην Αγκυρα να πιέζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και να προωθεί τα στενά εννοούμενα τουρκικά συμφέροντα. Μια εκλογική διαδικασία αναγκαστικά δεν θα διώξει, φυσικά, τους Τούρκους από τη Λιβύη, ωστόσο θα ανατρέψει το υφιστάμενο στάτους κβο στην Τρίπολη, όπου η κυβέρνηση λειτουργεί υπό τον διαρκή έλεγχο της Αγκυρας.

Πηγή:kathimerini.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ δίπλα στα παιδιά και τους γονείς

Αγαπητοί γονείς, Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ, είναι στη ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουν για τις 26 δι…