
Ποιοι οι απλοί τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί για να αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα των τοξικών ουσιών
Ανιχνεύονται σχεδόν παντού απειλώντας υγεία και περιβάλλον, είναι περισσότερες από 14.000, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1940 και εντοπίζονται σε συσκευασίες τροφίμων, αντικολλητικά σκεύη, καλλυντικά, ακόμα και στο χιόνι, το έδαφος, το πόσιμο νερό…
Οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) – τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά»– είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον, αλλά και στον οργανισμό όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή καταναλωθούν από τον άνθρωπο.
Όπως εξηγεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) πολλά από αυτά «ταξιδεύουν» από το σημείο όπου απελευθερώθηκαν, μολύνοντας το υπόγειο αλλά και επιφανειακό δίκτυο υδάτων, με τον οργανισμό να προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η διασπορά τους στη φύση θα ρυπάνουν περισσότερο το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS ES&T Water, εντοπίστηκαν υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και σουλφονικό υπερφθοριοκτάνιο (PFOS) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού από 15 χώρες (Νορβηγία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Φίτζι, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Βέλγιο, Μαλαισία, Ρωσία).
Επιπλέον, συνέλεξαν 41 δείγματα νερού βρύσης από κατοικίες στο Μπέρμιγχαμ και άλλες κοντινές πόλεις, καθώς και 14 δείγματα νερού βρύσης από κατοικίες στο Σεντζέν της Κίνας.
Η παρουσία των 10 παντοτινών χημικών σχεδόν σε όλα τα δείγματα εμφιαλωμένου νερού, καθώς και τα σημαντικά υψηλά επίπεδα PFAS στο νερό βρύσης του Σεντζέν, σε σύγκριση με εκείνο του Μπέρμιγχαμ, προβληματίζουν τους επιστήμονες.
Βέβαια, τονίζουν ότι οι συγκεντρώσεις ήταν κάτω από τα επίπεδα που έχουν καθοριστεί από τις ρυθμιστικές αρχές, εντούτοις καλούν τους αρμοδίους σε διενέργεια νέων ερευνών ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
«Ενώ τα τρέχοντα επίπεδα PFAS στα περισσότερα δείγματα νερού δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία για την υγεία, η συνεχής παρακολούθηση και ο έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ευρεία παρουσία του PFAS στο πόσιμο νερό και την αποτελεσματικότητα απλών μεθόδων επεξεργασίας για τη μείωση των επιπέδων τους. Είτε χρησιμοποιώντας μια απλή κανάτα φιλτραρίσματος νερού, είτε βράζοντας το νερό αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ουσιών», δήλωσε ο Στιούαρτ Χάραντ εκ των συντακτών της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Photo: Pexels