belarus-poland-migrants

(Πρόσφυγες στην ουρά για να πάρουν πόσιμο νερό από υδροφόρα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Leonid Shcheglov/BelTA pool photo via AP)

Την ώρα που επιτείνεται το δράμα των προσφύγων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, Μόσχα και Ουάσιγκτον ανεβάζουν το θερμόμετρο της κρίσης. Η πολωνική συνοριοφυλακή εντόπισε έναν ακόμη νεκρό στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων σε εννέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην περιοχή, δήλωσε σε δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρησή του για το Καμπ Ντέιβιντ ότι οι ΗΠΑ «έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στη Ρωσία, αλλά και στη Λευκορωσία. Πιστεύουμε ότι είναι σοβαρό πρόβλημα».

Οι ΗΠΑ επικρίνουν τακτικά το «καθεστώς Λουκάσενκο», ενώ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ, εις βάρος μιας σειράς από φυσικά και νομικά πρόσωπα, με αφορμή και την εσωτερική πολιτική κρίση στη Λευκορωσία και την καταστολή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις περσινές προεδρικές εκλογές, ενώ ο Τζο Μπάιντεν είναι μεταξύ των διεθνών ηγετών που έχουν υποδεχθεί στη χώρα τους την αυτοεξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σταθερός σύμμαχος του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, και παρά το γεγονός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να κοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από το Μινσκ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες και όχι η Λευκορωσία είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία.

Μάλιστα, επικαλέστηκε ως επιχείρημα τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί οι χώρες της Δύσης.

«Ας μην ξεχνάμε από πού προκλήθηκαν αυτές οι κρίσεις με τους πρόσφυγες… Είναι η Λευκορωσία μία αρχική αιτία πρόκλησης αυτών των προβλημάτων; Όχι, οι αιτίες προκλήθηκαν από τις ίδιες τις δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες» είπε.

Και παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει ενισχύσει αυτή την εβδομάδα τις λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που περιπολούν τα σύνορα με βομβαρδιστικά και αλεξιπτωτιστές, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην προσφυγική κρίση που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επίσης, με τις δηλώσεις του, εμμέσως πλην σαφώς καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να ασκήσει την επιρροή του στο Μινσκ, ώστε να σταματήσει να προωθεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της Λευκορωσίας προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Στο μεταξύ, και ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εκατέρωθεν των συνόρων Πολωνίας-Λευκορωσίας, ο πρόεδρος Λουκασένκο δήλωσε ότι το Μινσκ προτίθεται να προμηθευτεί τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander, τα οποία έχουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Όπως είπε σε ρωσικό αμυντικό περιοδικό, σκοπός του είναι να τα αναπτύξει στα νότια και τα δυτικά της χώρας
Η Λευκορωσία θέλει ρωσικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα Iskander με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών για να τα αναπτύξει στη νότια και στη δυτική περιοχή της χώρας Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 500 χιλιομέτρων.

Ακόμη ένας νεκρός

Το πρωί του Σαββάτου η πολωνική συνοριοφυλακή εντόπισε το πτώμα ενός 20χρονου πρόσφυγα από τη Συρία σε χωριό κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Επισήμως, είναι ο ένατος νεκρός αυτής της δραματικής κρίσης για χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, φεύγοντας από τη φρίκη των πολέμων και τις διώξεις στη Συρία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι.

Οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν είναι σαφή τα αίτια του θανάτου του, τα οποία θα διαπιστωθούν από τη νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί. Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη μεταξύ των συνόρων Πολωνίας και Λευκορωσίας, χωρίς να τους επιτρέπεται να κινηθούν προς το έδαφος της μίας ή της άλλης και ενώ οι καιρικές συνθήκες διαρκώς δυσχεραίνουν, λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτριος Κολοκύθας

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΕΤΩΝ 90 Θανόντα…