
Αναβίωσε σήμερα Δευτέρα της Πασχαλιάς του 2025 στο Παλαιομονάστηρο το έθιμο του Τρανού Χορού», έθιμο το οποίο χάνεται στα βάθη των αιώνων, όσο υπήρχε Ελληνισμός & Χριστιανοσύνη.
Αρχικά και στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου στις παρυφές του λοφίσκου του χωριού, εκ του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ.κ. Χρυσοστόμου, συνοδεία αρκετών Αρχιμανδριτών της Ι. Μητροπόλεως, θεία λειτουργία και η Ακολουθία του Αγιασμού, του Υψώματος και της Αρτοκλασίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε το έθιμο του «χτυπήματος» της Ελληνικής Σημαίας, ένα είδους πλειοδοτικού διαγωνισμού, διαδικασία κατά την οποία ο πολίτης που θα δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά, θα πάρει την σημαία, και τιθέμενος μπροστάρης της πομπής ομάδας ανθρώπων με εικόνες στα χέρια τους, θα πραγματοποιήσει περιφορά σε μέρος του χωριού.
Έτσι ο πλειοδότης, που στην ουσία με το ποσό της προσφοράς του, γίνεται και οικονομικός «αιμοδότης» της Ενορίας, θα είναι ευλογημένος για όλη τη χρονιά. Για την ιστορία το ποσό του φετινού «χτυπήματος», ανήλθε, μετά από μεγάλο ανταγωνισμό, στο ποσό των 530€.
Με το πέρας αυτού και στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, έλαβε χώρα ο «Τρανός Χορός», ο οποίος στην παραδοσιακή κοινωνία ήταν το ωυφοπάζαρο της εποχής, και αποτελείτο μόνο από γυναίκες, τηρώντας μάλιστα αυστηρά συγκεκριμένο τυπικό.
Σε αυτόν λοιπόν πιανόντουσαν και χόρευαν, όπως είπαμε μόνο γυναίκες, παντρεμένες και ανύπαντρες, ξεκινώντας από μπροστά με τις γηραιότερες, για να καταλήξουν στο τέλος με τις πιο νεαρές. Μάλιστα οι ανύπαντρες, για να συμμετάσχουν στο χορό, θα έπρεπε στον ίδιο κύκλο να βρίσκεται και να χορεύει στενή συγγενισσά της παντρεμένη.
Την ορχήστρα αποτέλεσαν γηραιότερες γυναίκες, οι οποίες γνώριζαν πολύ καλά τα τραγούδια, τα οποία είναι αμιγώς πασχαλιάτικα και τραγούδησαν ακαπέλα, με τις γυναίκες του χορού να συνοδεύουν κι αυτές. Το θέμα των τραγουδιών αντλούνταν από την ζωή και τον έρωτα, ο οποίος έρωτας είναι προσωποποιημένη η ίδια η Άνοιξη!!!
Πολλά από τα τραγούδια που ακούστηκαν και σήμερα, έχουν ως πρωταγωνιστή τους τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα, γεγονός που δηλώνει την ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους, στο αέναο ιστορικό του ταξίδι, στα βάθη των αιώνων.
Τραγούδια τα οποία τα τραγουδούσαν μόνο το Πάσχα και συγκεκριμένα την δεύτερη μέρα αυτής της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.
Στο Παλαιομονάστηρο σήμερα παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τις θρησκευτικοπολιτιστικές εκδηλώσεις, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θ. Μπουτζιώλης, οι Αντιδήμαρχοι… Πολιτισμού κα Βάσω Παλλαντζά και Οικονομικών κ. Θαν. Κωστάκης, καθώς και η δημ. σύμβουλος κα Έφη Μπλατζώνη, εκπροσωπώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση.