topontiki

Ο Πολ ΜακΓκίχιν από τη Βρετανία είχε μια ατυχία που θα την θυμάται σε όλη του τη ζωή. Βγήκε για μια βόλτα στο δάσος με κοντό παντελονάκι και τα πόδια του άγγιξαν το δηλητηριώδες φυτό «Giant Hogweed» ή όπως λέγεται στα ελληνικά «Γιγαντιαίο ηράκλειο το σφονδύλιο».

 Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Heracleum mantegazzianum και φτάνει κατά μέσο όρο τα 50-120 εκατοστά σε ύψος, με ανώτατο όριο τα 2 μέτρα το στέλεχος εσωτερικά είναι κενό και εξωτερικά κοίλο με αγκαθωτές τρίχες.

Το φυτό περιέχει φουρανοκουμαρίνες, που έχουν καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και φωτοτοξικές ιδιότητες. Ο Ίδιος ο Πολ είπε: ««Είναι απίστευτο. Απλά έψαχνα για μεταλλικά αντικείμενα και ακούμπησε πάνω μου ένα φυτό. Δεν ήξερα τίποτα για αυτό. Την επόμενη μέρα άρχισα να νιώθω ενοχλήσεις στο δέρμα των ποδιών μου. Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ακούμπησα σε κάποια τσουκνίδα ή κάτι τέτοιο αλλά γινόταν όλο και χειρότερο.»

Την ίδια μέρα αργότερα ο πόνος έγινε αφόρητος ενώ εμφανίσθηκαν κόκκινα σημάδια στο δέρμα των ποδιών του καθώς και φουσκάλες γεμάτες με υγρό. Είχε πάθει εγκαύματα.

Πήγε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του έδωσαν αντιβιοτικά και του απαγόρευσαν να περπατάει για κάποιο χρονικό διάστημα. Μάλιστα του είπαν ότι οι φουσκάλες θα αργήσουν να φύγουν και μπορεί και να του αφήσουν και σημάδια.

Πηγή:topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…