thetoc

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες.

Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

 Το Χορασάν είναι περιοχή στο ανατολικό Ιράν, αλλά ιστορικώς αναφέρεται σε μια μεγαλύτερη περιοχή ανατολικά και βορειοανατολικά της παλαιάς Περσικής Αυτοκρατορίας και το όνομα είναι περσικό και σημαίνει «από εκεί όπου ανατέλλει ο ήλιος».

Η ομάδα «Χορασάν» δεν ανήκει στον αστερισμό του «Χαλιφάτου» και βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το «Ισλαμικό κράτος», καθώς θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα και σύμμαχος της Αλ Νούσρα. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ανέφερε ότι η ομάδα έχει περίπου 1.500 έως 2.200 ενεργούς μαχητές, κυρίως εγκατεστημένοι στις επαρχίες Κουνάρ και Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν. Πρόκειται για ακραίους ισλαμιστές, βετεράνοι του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας, ιδιαίτερα έμπειρων και με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η «Χορασάν» δεν πήρε μέρος στον πόλεμο της Συρίας, αλλά χρησιμοποιούσε τα εδάφη που ήταν υπό τον έλεγχο της Αλ Νούσρα για να προετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Δύσης, να στρατολογεί και να εκπαιδεύει δυτικούς εθελοντές.

Μπήκε στο στόχαστρο των Αμερικανών όταν συνδέθηκε με τον πλέον έμπειρο κατασκευαστή εκρηκτικών της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», Ιμπραχίμ αλ Ασίρι, που είχε έδρα του την Υεμένη. Ηγέτης και ιδρυτής της ομάδας ήταν ο στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν, Κουβετιανός Μόχσεν αλ Φάντλι, γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμο «Αμπού Ασμα από το Χορασάν».

Οι ενδείξεις

Αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

«Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Πηγή:thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…