d2de984b012ba336e5e58a03a777be77_L

(φωτό:EPA/JALIL REZYEE)

Οι γυναίκες που πρόλαβαν να φύγουν από το Αφγανιστάν, θρηνούν για εκείνες που έμειναν πίσω, καθώς οι Ταλιμπάν επιστρέφουν την χώρα στον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό.

Στο Αφγανιστάν αρχίζει μια σκοτεινή περίοδος και ειδικά για τις γυναίκες, καθώς οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν την αφγανική κοινωνία πίσω στον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό.

Ο εκπρόσωπος τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μπορεί να διαβεβαίωσε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, πως «οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Τα πρώτα δείγματα για την πολιτική που θα εφαρμόσουν οι Ταλιμπάν, έχουν φανεί από τις πρώτες επαρχίες που τέθηκαν υπό τον έλεγχο τους από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν, ενώ με τα όπλα στα χέρια τις συνόδεψαν στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως είναι άτυπα σε ισχύ οκτώ κανόνες, που ίσχυαν νόμιμα από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια δεν επιτρέπονταν να πάνε σχολείο ενώ ήταν υποχρεωτική η κάλυψη του προσώπου τους, με βάση τους νόμους των Ταλιμπάν.

Οι οκτώ κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν -σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται ο θάνατος ως τιμωρία-, εφόσον οι Ταλιμπάν επαναφέρουν τους νόμους από το καθεστώς του 1996-2001 είναι οι εξής:

1. Πρέπει να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια

2. Δεν επιτρέπεται η εργασία, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις

3. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο σχολείο

4. Περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας

5. Απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Επιτρέπεται μόνο με την συνοδεία άνδρα-μέλους της οικογένειας τους

6. Όταν βγαίνουν έξω, θα πρέπει να επιβιβάζονται σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα πρέπει και να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους

7. Οι γυναίκες απαγορεύεται να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.

8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους πρέπει να είναι βαμμένα, ώστε να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Πηγή:ieidiseis.gr (Πάνος Φλώκης)

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…