Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2026

 Καινοτόμος πρόταση για την «Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων» από τους μαθητές του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στη δράση «Θε-Ταλός»

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πνεύμα καινοτομίας, το 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων συμμετείχε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2026 στη μαθητική δράση «Θε-Ταλός», η οποία διοργανώθηκε στην πόλη μας από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Το σχολείο μας εκπροσώπησε ο εκπαιδευτικός πληροφορικής του Σχολείου Σωτήριος Ρούβαλης, παρουσιάζοντας το πρότζεκτ ρομποτικής με τίτλο «Ηλεκτρονική Διαχείριση Απορριμμάτων».

Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη των ίδιων των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου για μια πόλη πιο καθαρή και λειτουργική. Παρατηρώντας τις προκλήσεις της καθημερινότητας, οι μαθητές μας οραματίστηκαν ένα σύστημα που εξασφαλίζει την άμεση και ορθή διαχείριση των απορριμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση και βελτιστοποιώντας τους πόρους του δήμου.

Η τεχνολογική πρόταση:

Το πρότζεκτ βασίζεται στη φιλοσοφία των «έξυπνων» υποδομών (Smart City) και περιλαμβάνει:

  • Έξυπνους Κάδους: Εφοδιασμένοι με αισθητήρες που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη στάθμη των απορριμμάτων.
  • Αυτοματοποιημένη Ειδοποίηση: Μόλις ο όγκος των απορριμμάτων φτάσει σε ένα προκαθορισμένο όριο, το σύστημα αποστέλλει σήμα σε μια κεντρική μονάδα ελέγχου.
  • Αυτόνομο Όχημα Περισυλλογής: Ένα ευέλικτο, αυτοκινούμενο όχημα λαμβάνει την εντολή και σπεύδει να αδειάσει τον κάδο, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Στόχος και Κοινωνικό Όφελος:

Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου των υπερχειλισμένων κάδων και των απορριμμάτων που μένουν εκτεθειμένα στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται η δημόσια υγεία, αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες οσμές και αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα της πόλης μας.

Η διεύθυνση του σχολείου συγχαίρει τους μαθητές μας και ιδιαίτερα τον εκπαιδευτικό Σωτήριο Ρούβαλη για τον συντονισμό και την συμβολή του στην υλοποίηση της δράσης. Η εργασία τους δεν ήταν απλώς μια άσκηση προγραμματισμού και μηχανικής, αλλά μια ολοκληρωμένη δημοσιογραφική και κοινωνική έρευνα πάνω στα προβλήματα της σύγχρονης αστικής ζωής. Τα παιδιά απέδειξαν ότι η τεχνολογία, όταν συνδυάζεται με την κοινωνική ευαισθησία, μπορεί να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων συνεχίζει να στηρίζει την καινοτομία και την επαφή των μαθητών με τις τεχνολογίες αιχμής, προετοιμάζοντας τους αυριανούς πολίτες που θα κάνουν την πόλη μας ακόμα πιο «έξυπνη» και ανθρώπινη

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα