Νέο οικονομικό κίνητρο για να καλυφθούν με γιατρούς τα μικρά νησιά ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.
Νέο οικονομικό κίνητρο προς όλους τους ιατρούς που υπηρετούν ή αναμένεται να προσληφθούν σε 47 νησιά με πληθυσμό κάτω των 4.000 κατοίκων τον χειμώνα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ειδικότερα με χρήματα ιδιώτη επιχειρηματία θα δίνονται 1.500 ευρώ τον μήνα αφορολόγητα σε 80 γιατρούς, που εργάζονται σε 47 μικρά νησιά της Ελλάδας για περίοδο 7 ετών, ώστε να ενισχυθεί η στελέχωση των Μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι παρά τα όποια μπόνους που δίνονται οι υγειονομικοί δείχνουν αναιμικό ενδιαφέρον με συνέπεια τα Κέντρα Υγείας να υπολειτουργούν. Κύριο εμπόδιο θεωρείται το αυξημένο κόστος διαβίωσης, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου τα ενοίκια και τα καθημερινά έξοδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δωρεά θα επιτρέψει σε νεαρούς γιατρούς να πάνε στα νησιά
Σε εκδήλωση για τη δωρεά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πώς η δωρεά θα επιτρέψει σε νεαρούς γιατρούς να πάνε στα νησιά. Κάποια απ’ αυτά κάποιος δεν θα τα επέλεγε, ωστόσο σε κάποια άλλα, όπως στις Σπέτσες, το κόστος ζωής είναι αυξημένο. Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν είναι μόνοι τους. Είναι σημαντικό σε μικρά νησιά να υπάρχουν σχολεία ακόμη και με έναν μαθητή»
Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το επιμίσθιο, αφορολόγητο και εγγυημένο, θα είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, έτσι ώστε να επιλέξουν νέοι γιατροί, να πάρουν αυτή την απόφαση, να πάνε στα μικρά νησιά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προκειμένου να δοθεί σταθερό κίνητρο για την πλήρωση των θέσεων, η δωρεά θα διατεθεί σε βάθος επταετίας, που σημαίνει ότι ένας γιατρός που θα υπηρετήσει έως το 2032 σε ένα από τα καλυπτόμενα νησιά θα λάβει 126.000 ευρώ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς «η δωρεά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που συνήθως αναφερόμαστε». «Για πρώτη φορά ένας ιδιώτης δωρητής έστρεψε το βλέμμα του όχι στις υποδομές αλλά στο ανθρώπινο δυναμικό. Και το πρόβλημα αφορά στη στελέχωση ιατρείων σε 47 νησιά που είχαμε αντικειμενικές δυσκολίες, παρότι το Δημόσιο δίνει σημαντικά πρόσθετα κίνητρα για γιατρούς.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η δωρεά συνδέεται πολύ αρμονικά με την πρωτοβουλία του ΕΣΥ για κινητές μονάδες ΚΟΜΥ, στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν τη βασική φροντίδα». «Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια διοικητικά, κανονιστικά, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για να αποδεχθούμε τη δωρεά χωρίς εκκρεμότητες και συνέπειες».Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.
healthreport.gr










