Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤοπικάΜοσχοβόλησε παράδοση στην Ελάτη, στην "2η γιορτή τσιγαρίδας" (βίντεο/φωτό)

Μοσχοβόλησε παράδοση στην Ελάτη, στην “2η γιορτή τσιγαρίδας” (βίντεο/φωτό)

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Μοσχοβόλησε παράδοση στην Ελάτη, καθώς σήμερα το απόγευμα και στις 5:30 στην πλατεία του χωριού, πραγματοποιήθηκε η 2η κατά σειρά γιορτή Τσιγαρίδας, με την συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Την γιορτή διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ελάτης, έχοντας την στήριξη των επαγγελματιών του χωριού, της Κοινότητας και του Δ. Πύλης.

Γνωστές σε αρκετούς, άγνωστες για πολλούς, εξαίσιες μοσχοβολιές πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα της Ελάτης, από την είσοδο ακόμη του χωριού, αυτές του τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος, που στην περιοχή μας ονομάζονται τσιγαρίδες.

Να αναφέρουμε πως η παρασκευή τσιγαρίδων και κατ΄επέκταση της Αλευριάς, αποτελούσε στην παραδοσιακή κοινωνία, μέρος μιας μεγαλύτερης γιορτής, της ονομαζόμενης “Γουρνοχαράς”, όπου μεγάλου βάρους ζώα (γουρούνια), που μπορεί να έφταναν και τα 200 κιλά, σφάζονταν από ειδικό σφάχτη ο οποίος αποτελούσε τον επικεφαλής ομάδας από γείτονες και τα μέλη της οικογένειας, και το κρέας του θα συντηρούσε την οικογένεια για αρκετό καιρό.

Σύμφωνα και με τον αρχιμάγειρα Γιώργο οι τσιγαρίδες είναι μικρά κομμάτια λιπαρού χοιρινού κρέατος, κυρίως από το τμήμα της σπάλας του ζώου, τα οποία τσιγαρίζονται μέσα σε μεγάλα καζάνια για 2-2,5 ώρες, κι αφού στραγγίξουν το λίπος (το οποίο θα χρησιμοποιούνταν όπως χρησιμοποιείται σήμερα στην μαγειρική το ελαιόλαδο) και κατόπιν ανακατεύονται με πράσα, για να μετατραπούν όλα μαζί σε ένα άλλο θεσπέσιο έδεσμα την γνωστή αλευριά.

Η αλευριά, εκτός από το κύριο φαγητό των Χριστουγέννων, αποτελούσε κι ένα μέσο για να διατηρούν οι άνθρωποι της παραδοσιακής κοινωνίας το κρέας μέσα γκάζια ή άλλα δοχεία, αναναμεμιγμένο με λίπος, καθώς ψυγεία δεν υπήρχαν και μπορούσαν να γεύονται τον εξαίρετο αυτό μεζέ μέχρι και τις πρώτες μέρες του Καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις, καθώς ήταν προμαγειρεμένο, αποτελούσε ένα είδος fastfood της εποχής, αφού για να φαγωθεί ήθελε ένα απλό ζέσταμα 5 λεπτών.

Στην εκδήλωση επίσης προσφέρονταν και μια σειρά άλλων χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, που είχαν να κάνουν κυρίως με γλυκίσματα των ημερών, αλλά και ζεστό κρασί το γνωστό  Glühwein, που όλοι θεωρούν ότι κατάγεται από την Γερμανία, όμως η καταγωγή του χάνεται στην αρχαιότητα, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα (όπου ονομαζόταν Υπόκρας) και διαδόθηκε ευρέως από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που το ζέστανε με μπαχαρικά για να το κάνει πιο ανθεκτικό στους κρύους μήνες.

Στην σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας, συνοδευόμενος από την σύζυγό κα Μαρία Μαράβα, ο οποίος αφού δοκίμασε την μοναδική αλευριά, απένειμε τα εύσημα στην πρόεδρο του Συλλόγου κα Έφη Αγνάτου, καθώς και σε όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης, δηλώνοντας για άλλη μια φορά, πως ο Δήμος θα στηρίζει πάντα εκδηλώσεις που έχουν ως σημείο αναφοράς και στηρίζουν την παράδοση, πάντα βέβαια στο μέτρο του δυνατού.

Ακόμη παρεβρέθη και ο πρόεδρος της ΤΚ Ελάτης κ. Κ. Μπρίζης, αυτή τη φορά όχι με την ιδιότητα του αυτοδιοικητικού, αλλά ως ένας απλός εθελοντής και ταπεινός εργάτης, βάζοντας κι αυτός ένα μικρό λιθαράκι για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Πάντως εμείς αφού δοκιμάσαμε κι ένα… & δύο… μπολάκια της μοναδικής αλευριάς και μην αντέχοντας άλλο το ορεινό κρύο, καθ, ότι λάτρεις του Καλοκαιριού, μεταβήκαμε απέναντι στο καφέ “Δίστρατο” και με το τζάκι αγκαλιά, απολαύσαμε ένα εξαίρετο κοκκινέλι, που ταίριαζε απόλυτα στην περίπτωση!!!

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kostakis-Zootrofes-280-X-135 Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -


Δημοφιλέστερα