Οι τρεις ανεξαρτητοποιήσεις από το συνδυασμό της δημοτικής αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οδήγησαν στην απώλεια της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Μέσα σε λίγους μήνες ανεξαρτητοποιήθηκαν – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάνθος Μανθόπουλός, Φραγκίσκος Βακόνδιος και Χρηστιάννα Πάπιτση.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο συνδυασμός του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, διαθέτει πλέον 12 έδρες από τις συνολικά 25 του δημοτικού συμβουλίου. Οι τρεις συνδυασμοί της μειοψηφίας αριθμούν συνολικά 10 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 3 έδρες ανήκουν στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.
Παρά την απώλεια της πλειοψηφίας από πλευράς δημοτικής αρχής, η δημοτική θητεία συνεχίζεται κανονικά καθώς η διάρκειά της ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2028, ανεξαρτήτως των μελών που αριθμεί ο συνδυασμός του δημάρχου. Σε κεντρικό επίπεδο, η απώλεια της πλειοψηφίας των μελών της Βουλής οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμη και στην περίπτωση εκκένωσης της θέσης του δημάρχου λόγω παραίτησης ή για οποιανδήποτε άλλο λόγο, δεν προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών πριν από τη λήξη της προγραμματισμένης θητείας.
Όταν μια δημοτική αρχή χάνει την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου, περιορίζει σε κάποιο βαθμό τη δυνατότητά της ως προς τον έλεγχο του συγκεκριμένου οργάνου ή άλλων οργάνων του Δήμου. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τις προτάσεις που καταθέτει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ή άλλα όργανα, σε περίπτωση που αυτές δεν γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία των μελών που συμμετέχουν.
aftodioikisi.gr










