Είναι πιο ασφαλής η πισίνα από τη θάλασσα; Τι είναι τα αντηλιακά ρούχα; Τι προσελκύει σε εμάς τα έντομα; Παιδιά μαθαίνουν να προστατεύονται, μέσα από ένα παιχνίδι 28 ερωταπαντήσεων.
Πώς θα χαρώ το παιχνίδι στην παιδική χαρά, στην πισίνα, στη θάλασσα ή στο βουνό, χωρίς τον κίνδυνο να χτυπήσω; Τι είναι η UVA και η UVB ηλιακή ακτινοβολία και τι σημαίνουν τα αρχικά SPF που αναγράφονται στα αντηλιακά; Γιατί ανησυχούμε για τα τσιμπήματα εντόμων και πώς προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε;
Μέσα από διαδραστικό παιχνίδι 28 απλών ερωταπαντήσεων, παιδιά δημοτικών σχολείων και οι γονείς τους ενημερώθηκαν για βασικές αρχές προστασίας από μυοσκελευτικούς τραυματισμούς, από ηλιακά εγκαύματα και από τσιμπήματα εντόμων το καλοκαίρι, στη διάρκεια διπλής δράσης που διοργάνωσαν σε ισάριθμα σχολεία της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς.
Ο πρόεδροι των δύο Συλλόγων, Τζένη Πρατσίδου – Γκέρτση και Ελίνα Ρέπα, συνοψίζουν τις οδηγίες ασφάλειας των παιδιών, μέσα από 28 ερωταπαντήσεις.
Ασφάλεια στο παιχνίδι
- Ρούχα και εξοπλισμός για παιχνίδι, ποδήλατο, πατίνι, rollers, skateboard
Κλειστά παπούτσια για να αποφύγω τραυματισμό στα δάχτυλα και στα πόδια, να έχω σταθερό βήμα και να τρέχω άνετα. Όχι σαγιονάρες και πέδιλα που αφήνουν το πόδι εκτεθειμένο. Όχι ρούχα με κορδόνια, κορδέλες, τσάντες και σακίδια, κοσμήματα που μπορεί να πιαστούν στα παιχνίδια της παιδικής χαράς
Κράνος, προστατευτικά για γόνατα, αγκώνες καρπούς, φως και κουδούνι στο ποδήλατο, δεν φοράω ακουστικά.
- Τι προσέχω στην παιδική χαρά;
Παίζω στα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία μου. Ελέγχω για σκουριές και σπασίματα. Προσέχω τις μεταλλικές επιφάνειες που ανεβάζουν υψηλή θερμοκρασία. Ανεβαίνω μόνος μου στην κούνια, διατηρώ απόσταση όταν περνώ πίσω ή μπροστά της. Δεν ανεβαίνω ανάποδα στην τσουλήθρα.
- Τι μπορώ να πάθω στην παιδική χαρά;
Να πέσω από το παιχνίδι, ή πάνω στον φίλο μου τρέχοντας. Να παγιδευτώ σε ένα παιχνίδι, να μην μπορώ να κατέβω, να με χτυπήσει η κούνια, να τραυματιστώ από χαλασμένα και σκουριασμένα παιχνίδια
- Πώς είμαι ασφαλής στα ομαδικά παιχνίδια (κρυφτό, κυνηγητό);
Δεν απομακρύνομαι, δεν κρύβομαι χωρίς να ενημερώσω τον συνοδό μου. Ελέγχω τον δρόμο με προσοχή πριν τρέξω για να περάσω. Αποφεύγω μέρη σκοτεινά, δεν μπαίνω σε χώρους που μπορεί να παγιδευτώ
- Αν πέσω και χτυπήσω το χέρι ή το πόδι μου;
Πηγαίνω στον συνοδό μου ή τον καλώ. Τοποθετώ αμέσως πάγο ή κάτι κρύο μέχρι να με δει γιατρός
Ασφάλεια στη θάλασσα
- Πώς πηγαίνω στην παραλία;
Ποτέ μόνος μου, χωρίς συνοδεία ενήλικα
- Πως μπαίνω στην θάλασσα;
Χρησιμοποιώ σωσίβιο, μπρατσάκια, σανίδα, γιλέκο, ανάλογα με το πόσο καλά γνωρίζω να κολυμπώ. Ποτέ δεν μπαίνω μόνος
- Είναι ασφαλείς οι βουτιές;
Δεν τρέχουμε για να βουτήξουμε, μπορεί να υπάρχουν μη ορατές πέτρες και βράχια κάτω από το νερό, με κίνδυνο τραυματισμού
- Παιχνίδια με φίλους στο νερό
Ποτέ δεν κρατώ τον φίλο μου κάτω από το νερό. Δεν κυνηγώ την μπάλα που την παίρνει ο αέρας, μπορεί να πάει στα βαθιά και να μην μπορώ να γυρίσω. Προσέχω μην παγιδευτεί κάποιος κάτω από μεγάλα φουσκωτά παιχνίδια.
- Είμαι πιο ασφαλής στην πισίνα;
Όχι, η πισίνα δεν είναι πιο ασφαλής από τη θάλασσα. Φροντίζουμε να κολυμπούμε με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό
- Όταν δεν νιώθω πολύ καλά, αλλά οι φίλοι με καλούν
Ποτέ δεν μπαίνουμε στη θάλασσα αν νιώθουμε ζάλη, αναγούλα ή δεν αισθανόμαστε πολύ καλά
Ασφάλεια στο βουνό
- Πώς προστατεύομαι όταν βρίσκομαι σε εκδρομή στο βουνό;
Φοράω ρούχα, παπούτσια που δεν γλιστρούν, καπέλο. Δεν περπατώ σε ψηλά χόρτα, δεν βάζω χέρια σε σχισμές και κάτω από πέτρες όπου μπορεί να υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια και έντομα. Δεν πλησιάζω κάποιο ζώο.
- Πώς συμπεριφέρομαι όταν βρίσκομαι στο βουνό;
Δεν κόβω λουλούδια και φυτά καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα ή και δηλητηριώδη. Δεν παίζω κοντά σε πηγάδια, στέρνες, ποτάμια. Συνοδεύομαι από ενήλικα. Αποφεύγω να σκαρφαλώνω στα δέντρα
Ασφάλεια κάτω από τον ήλιο
- O ήλιος είναι χρήσιμος;
Ναι, γιατί φωτίζει, θερμαίνει τη γη και τα πλάσματά της, ρυθμίζει τον ύπνο και την ενεργητικότητά μας, ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D, που βοηθά στην υγεία των οστών και στην καλή μας άμυνα (ανοσία).
- Τι είναι οι ακτινοβολίες Α και Β του ήλιου;
Η υπεριώδης ακτινοβολία Α διαπερνά την επιδερμίδα (ανώτερη στιβάδα του δέρματος) και ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) προκαλεί έγκαυμα, σε κάποιους ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνάς μας) και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
- Τι επηρεάζει την ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη γη;
Τα σύννεφα προστατεύουν μόλις από το 10% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Η σκιά προστατεύει από το 50%
Το βάθος 1 μέτρου νερού, προστατεύει από το 50% της UVB και από το 75% της UVA
Η άμμος αντανακλά το 30-50% της υπεριώδους ακτινοβολίας, άρα η ομπρέλα δεν μας προστατεύει απόλυτα
- Τι προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο;
Φωτο-δερματίτιδα (σπυράκια ως και φυσσαλίδες)
Ηλιακό έγκαυμα (κοκκίνισμα, πόνο και φουσκάλες)
Ηλίαση που εκδηλώνεται με κόπωση, ζάλη, σύγχυση, ναυτία, εμετό, πυρετό και τάση λιποθυμίας
Βλάβες στα μάτια που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή μείωση της όρασης
- Πώς προστατεύονται τα παιδιά από τον ήλιο;
Αποφυγή της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας, αναζήτηση σκιάς μεταξύ 10-16.00. Γυαλιά ηλίου, πλατύγυρα καπέλα, ομπρέλα, αντηλιακή κρέμα. Για ευαίσθητα ή ανοιχτόχρωμα δέρματα, ρούχα ελαφριά μακρυμάνικα ακόμη και αντιηλιακά ρούχα.
- Αντηλιακά ρούχα; τι είναι αυτό;
Ρούχα που έχουν κατάλληλη επεξεργασία με ημισυνθετικές ίνες και προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Συνήθως αναγράφεται ο δείκτης προστασίας UPF
- Τι είναι ο SPF (Sun Protective Factor) που αναγράφεται στα αντιηλιακά;
Ο αριθμός που μας δείχνει πόσες φορές μας προστατεύει ένα αντιηλιακό από ότι αν δεν το φορούσαμε. Συστήνονται αντιηλιακά με δείκτη τουλάχιστον 30 και χωρίς χημικά συστατικά.
- Οδηγίες για τα αντιηλιακά;
Χρήση αντιηλιακών, ανθεκτικών στο νερό και με επάλειψη κάθε 20-30 min πριν την έκθεση στον ήλιο, με επανάληψη κάθε 2 ώρες, μετά την κολύμβηση ή έντονο σκούπισμα ή έντονη εφίδρωση. Ιδιαίτερη προσοχή στα ακάλυπτα μέρη του σώματος (αυτιά, αυχένας, χέρια, πόδια).
Προστασία από τσιμπήματα
- Γιατί ανησυχούμε για τα τσιμπήματα εντόμων;
Προκαλούν εξάνθημα με φαγούρα και σπάνια, αλλεργική αντίδραση. Με το ξύσιμο, δημιουργούνται ανοίγματα του δέρματος και κίνδυνος μόλυνσης. Επίσης, μπορεί να μεταφέρουν ιούς από άλλα ζώα.
- Τι προσελκύει τα κουνούπια και άλλα έντομα να μας τσιμπήσουν;
Αρώματα λουλουδιών (κολόνιες, έντονα αποσμητικά), ο ιδρώτας ή η αναπνοή κάποιων ανθρώπων
- Πώς προφυλασσόμαστε;
Εντομοαπωθητικά από φυτικά προϊόντα, όπως αυτά με πυρεθρίνες
- Τι είναι οι πυρεθρίνες;
Φυσικές ενώσεις που προέρχονται από το χρυσάνθεμο και παρόμοια άνθη όπως οι κατηφέδες, με εντομοκτόνες και εντομοαπωθητικές ιδιότητες
- Από ποια ηλικία χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά;
Από τη βρεφική ηλικία με διάφορες μορφές (κρέμες, ψεκασμό, αυτοκόλλητα)
- Άλλες συστάσεις για την αποφυγή τσιμπημάτων
Προστατευτικά ρούχα, με τη λιγότερη έκθεση ακάλυπτων περιοχών. Αποφυγή χώρων που μαζεύουν έντομα όπως στάσιμα νερά ή υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος μέσα από αγρούς ή περιοχές με υψηλή βλάστηση. Χρήση προστατευτικής σίτας σε παράθυρα-μπαλκόνια. Δεν ενοχλούμε φωλιές εντόμων (μελισσών, σφιγγών), δεν πλησιάζουμε αράχνες με ιστό, δεν βάζουμε στην παλάμη μας έντομα που πιάσαμε.
- Πώς αντιμετωπίζονται;
Με δροσερές κομπρέσες , αντι-ισταμινικές κρέμες (για να περιοριστεί ο κνησμός και η διόγκωση) και σε επιμολυσμένα από τον κνησμό τσιμπήματα, αντισηπτικά και ιατρική αξιολόγηση.
Πηγή:iatronet.gr