
Στο επίκεντρο πολιτικών και επιχειρηματικών αναταράξεων βρίσκεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ένα από τα σημαντικότερα πύλες της Δυτικής Ελλάδας προς την Ευρώπη, με την κόντρα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον ιταλικό ναυτιλιακό όμιλο Grimaldi να κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναία μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών στα ελληνικά λιμάνια –προκειμένου να αποτραπεί κύμα ανατιμήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια– φαίνεται πως βρίσκει αντίθετο τον ιταλικό όμιλο, ο οποίος ελέγχει πλέον το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) και του λιμένα Ηρακλείου.
Ο ιταλικός όμιλος αντιδρά και από την θερμή υποδοχή που του είχε γίνει όταν πήρε τον ΟΛΗΓ, τις μεγάλες υποσχέσεις για επενδύσεις και αναπτυξιακό αέρα στην περιοχή, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανοιχτής σύγκρουσης.
Η στρατηγική σημασία της Ηγουμενίτσας
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν είναι απλώς ένας τοπικός κόμβος. Αποτελεί κρίσιμο διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο, συνδέοντας την Ελλάδα με την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Μετά την παραχώρησή του στον Όμιλο Grimaldi μέσω ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση των εσόδων και των κερδών, αλλά και σημαντικό μέρισμα προς τους μετόχους, ύψους 5,15 εκατ. ευρώ για το 2024.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία:
- Τα συνολικά έσοδα του ΟΛΗΓ αυξήθηκαν κατά 11,2% και ανήλθαν σε 7,9 εκατ. ευρώ
- Τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 3,17 εκατ. ευρώ
- Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) πενταπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 3,9 εκατ. ευρώ
- Τα έσοδα από τα λιμενικά τέλη εσωτερικών γραμμών άγγιξαν τα 2,1 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης θα συνεπάγεται απώλεια τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ για το λιμάνι
Παρά τη θετική οικονομική εικόνα, ο Όμιλος Grimaldi εκφράζει επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του στη μείωση των τελών, επικαλούμενος το πλήγμα που θα δεχθούν οι ισολογισμοί των λιμανιών Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας.
Η κυβερνητική παρέμβαση και οι αντιδράσεις
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση των λιμενικών τελών εντάσσεται στην προσπάθεια να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ιδίως ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της υποχρεωτικής χρήσης νέου ναυτιλιακού καυσίμου μειωμένου θείου, που ανεβάζει το λειτουργικό κόστος των εταιρειών.
«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ελληνική οικογένεια και τη μεσαία τάξη από αυξήσεις, ώστε να μη μετατραπεί σε πολυτέλεια το ταξίδι στα νησιά», αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Σε αντίθεση με τον ΟΛΗΓ και τον ΟΛΗ, οι ΟΛΠ (Πειραιάς) και ΟΛΘ (Θεσσαλονίκη) –επίσης σε ιδιωτικά χέρια– αποδέχθηκαν άμεσα τη μείωση των τελών, στηρίζοντας τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια.
Σημαντική συνάντηση με τον Grimaldi
Το κλίμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, όταν ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας θα έχει καθοριστική συνάντηση με τον Emanuele Grimaldi, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου. Οι συζητήσεις εκτιμάται ότι θα κρίνουν εάν η μείωση των τελών θα εφαρμοστεί και στα δύο λιμάνια που διαχειρίζεται η Grimaldi στην Ελλάδα.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με την αυξανόμενη οικονομική του δυναμική και την κομβική του θέση, αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν περιφερειακό οργανισμό, αλλά έναν κρίσιμο γεωοικονομικό πυλώνα, που βρίσκεται στην καρδιά των αποφάσεων για την ακτοπλοΐα, την επενδυτική πολιτική και τη ναυτιλιακή στρατηγική της χώρας.
epiruspost.gr