
Το Πακιστάν προειδοποίησε στις 30 Απριλίου ότι η Ινδία μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εντός των επόμενων 24 έως 36 ωρών, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η προειδοποίηση δηλαδή αφορά τις επόμενες ώρες μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαΐου.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο X, ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Attaullah Tarar δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» πως το Νέο Δελχί σχεδιάζει να αναλάβει στρατιωτική δράση με το «πρόσχημα αβάσιμων και κατασκευασμένων ισχυρισμών για εμπλοκή» στην τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο τουριστικό θέρετρο Pahalgam, στην οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι.
«Το Πακιστάν επαναλαμβάνει ότι σε οποιαδήποτε τέτοια στρατιωτική τυχοδιωκτική ενέργεια από την Ινδία θα υπάρξει σίγουρη και αποφασιστική απάντηση.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το βάρος της κλιμάκωσης και οι επακόλουθες συνέπειές της βαρύνουν αποκλειστικά την Ινδία», πρόσθεσε ο Πακιστανός υπουργός.
Να σημειωθεί ότι η Ινδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε όλες τις πακιστανικές πτήσεις.
Η απόφαση για το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα πακιστανικά αεροσκάφη θα ισχύει από τις 30 Απριλίου έως τις 23 Μαΐου.
Κλιμακώνεται η ένταση
Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση, την οποία ανέλαβε το Μέτωπο Αντίστασης.
Ωστόσο, η Ινδία δήλωσε ότι η επίθεση είχε «διασυνοριακούς» δεσμούς.
Το Νέο Δελχί απέλασε Πακιστανούς διπλωμάτες, κλείνοντας συνοριακά περάσματα και έφτασε στο σημείο να σταματήσει μια ζωτικής σημασίας συμφωνία κατανομής νερού για πρώτη φορά.
Σε αντίποινα, το Ισλαμαμπάντ έκλεισε τον εναέριο χώρο του στις ινδικές πτήσεις και ανέστειλε κάθε διμερές εμπόριο.
Οι εντάσεις μεταφράστηκαν σε στρατιωτική συγκέντρωση εκατέρωθεν της Γραμμής Ελέγχου (LoC) σε Jammu και Κασμίρ τις τελευταίες ημέρες, με αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις.
Η LoC είναι μια στρατιωτική γραμμή μεταξύ των ελεγχόμενων από την Ινδία και το Πακιστάν τμημάτων του πρώην πριγκιπάτου του Jammu και Κασμίρ.
Η γραμμή δεν αποτελεί νομικά αναγνωρισμένο διεθνές όριο, αλλά χρησιμεύει ως το de facto σύνορο.
Καθιερώθηκε ως μέρος της Συμφωνίας Simla στο τέλος του Ινδο-Πακιστανικού Πολέμου του 1971.
Ινδικό Rafale ενεπλάκη σε φονικούς ελιγμούς με μαχητικό του Πακιστάν –
Τέσσερα μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας (IAF) που πραγματοποιούσαν αναγνωριστική πτήση πάνω από το ινδοκρατούμενο Κασμίρ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από μια «έγκαιρη» αντίδραση της Πακιστανικής Αεροπορίας (PAF), σύμφωνα με αναφορά του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου του Πακιστάν, στις 30 Απριλίου.
Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, το κρατικό κανάλι ανέφερε ότι τα ινδικά μαχητικά εντοπίστηκαν από αεροσκάφη της PAF να περιπολούν στην περιοχή του Kashmir που τελεί υπό ινδικό έλεγχο, χωρίς να παραβιάζουν τη Γραμμή Ελέγχου (Line of Control – LoC).
«Ως αποτέλεσμα της επιμελούς αντίδρασης της PAF, τα ινδικά Rafale πανικοβλήθηκαν και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Η ινδική τηλεόραση Times Now επιβεβαίωσε ότι τέσσερα Rafale της IAF πετούσαν πάνω από το ινδοκρατούμενο τμήμα του Κασμίρ χωρίς να αναφέρει κάποιο περιστατικό.
«Τη νύχτα της 29ης προς 30ή Απριλίου, τέσσερα Rafale της IAF περιπολούσαν στην περιοχή του PoK, παραμένοντας εντός των ινδικών εδαφών», ανέφερε το κανάλι, αναφερόμενο στο πακιστανοκρατούμενο Κασμίρ
Πακιστανικό χτύπημα σε Jammu και Κασμίρ
Πακιστανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές ινδικές στρατιωτικές θέσεις στον τομέα Leepa κατά μήκος της LoC στο Jammu και Κασμίρ στις 29 Απριλίου.
Μια πιο σοβαρή ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα στον τομέα Sialkot ο οποίος βρίσκεται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ινδία και το Πακιστάν συγκρούστηκαν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Το 2020, έφτασαν πολύ κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο όταν η Ινδία εξαπέλυσε μια σειρά από επιθέσεις εναντίον στόχων σε πακιστανικά εδάφη μετά από μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Jammu και Κασμίρ. Εκείνη την εποχή, το Πακιστάν απάντησε καταρρίπτοντας ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό αεροσκάφος.
Η παρούσα κρίση φαίνεται να είναι πιο σοβαρή, καθώς οι συγκρούσεις στο έδαφος σαφώς εντείνονται.
Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο.
Τι λέει η Ινδία
Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, η στάση της ινδικής ηγεσίας υποδηλώνει ότι ο πρωθυπουργός Narendra Modi προσανατολίζεται σε στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά του πακιστανικού στρατού, σε απάντηση της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στο Pahalgam στις 22 Απριλίου, και η οποία αποδίδεται σε πακιστανική στρατιωτική καθοδήγηση.
Όπως και στο παρελθόν, το Ισλαμαμπάντ προσπαθεί να παρουσιάσει μια ενδεχόμενη περιορισμένη ινδική στρατιωτική απάντηση ως δήλωση πολέμου
Η Ινδία, φυσικά, δεν έχει τέτοια πρόθεση.
Αυτή η εσκεμμένη διαστρέβλωση από πλευράς Πακιστάν λειτουργεί ως έμμεση πυρηνική απειλή, όχι με σκοπό να αποτρέψει την ινδική ηγεσία, αλλά να προκαλέσει διεθνή ανησυχία, αναφέρουν ινδικές πηγές.
Τρομερό και απειλητικό μήνυμα από Ινδία σε Πακιστάν – Εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos
Ινδικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση αρκετών υπερηχητικών πυραύλων BrahMos στην Αραβική Θάλασσα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με το Πακιστάν.
«Πλοία του Ινδικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιτυχημένες πολλαπλές βολές κατά πλοίων για να επικυρώσουν και να επιδείξουν την ετοιμότητα των πλατφορμών, των συστημάτων και του πληρώματος για επίθεση ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.
Το Ινδικό Ναυτικό είναι έτοιμο για μάχη, αξιόπιστο και έτοιμο για το μέλλον για την προστασία των ναυτικών συμφερόντων του έθνους Οποτεδήποτε,
Οπουδήποτε και οπωσδήποτε», δήλωσε το Ινδικό Ναυτικό σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X.
Βιντεοσκοπημένα πλάνα που δημοσίευσε το ναυτικό έδειξαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από αντιτορπιλικά κλάσης Kolkata καθώς και από φρεγάτες κλάσης Nilgiri και Krivak.
Ο BrahMos αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας και την NPO Mashinostroyeniya της Ρωσίας με βάση τον P-800 Oniks.
Το όνομα BrahMos είναι ένα σύνθημα που σχηματίζεται από τα ονόματα δύο ποταμών του Brahmaputra της Ινδίας και του Moskva της Ρωσίας.
Ο BrahMos ξεπερνά σε ταχύτητα τα 3 Mach
Όπως και τα ρωσικής κατασκευής Oniks, ο BrahMos μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα έως και Mach 3, με την εμβέλεια της τελευταίας του έκδοσης να ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα.
Μόλις πλησιάσει τον στόχο του, ο πύραυλος είναι ικανός να πετάξει σε ύψος μόλις 3-10 μέτρων για να αποφύγει τον εντοπισμό.
Ο BrahMos βασίζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα καθοδήγησης που βασίζεται σε ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια δορυφόρου και σε έναν ενεργό ανιχνευτή ραντάρ.
Ενώ σχεδιάστηκε κυρίως για να εμπλέκεται σε στόχους που βρίσκονται στο νερό, μπορεί να χτυπήσει και επίγειους στόχους εξίσου αποτελεσματικά.
Ο προηγμένος πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από επιθετικά υποβρύχια, πολεμικά πλοία, πολεμικά αεροσκάφη ή εκτοξευτές επίγειων μεταφορικών μέσων.
Παγκόσμιος συναγερμός – Η Ινδία ξεπέρασε το Πακιστάν σε πυρηνικά, φόβος για το μοιραίο λάθος
Και τώρα, ένα νέο στοιχείο προστίθεται στο εκρηκτικό μείγμα: η αλλαγή στο πυρηνικό ισοζύγιο.
Σύμφωνα με τη Federation of American Scientists, η Ινδία διαθέτει πλέον περίπου 180 πυρηνικές κεφαλές, ξεπερνώντας τις 170 του Πακιστάν.
Παράλληλα, η ινδική στρατηγική αναβαθμίζεται με τεχνολογία MIRV — δυνατότητα εκτόξευσης πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών από έναν πύραυλο — που μετατρέπει τους πυραύλους Agni-5 σε εργαλεία αποτροπής και ταυτόχρονης επίθεσης.
Σε αντίθεση, το Πακιστάν δίνει μάχη με οικονομικούς περιορισμούς και την ανάγκη να διατηρεί μια αξιοπρεπή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στη σαφώς ανώτερη ινδική στρατιωτική μηχανή.
Το χάσμα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο στους αριθμούς: 79 δισ. δολ για τις ινδικές αμυντικές δαπάνες το 2025–26, έναντι μόλις 8 δισ. για τις αντίστοιχες του Πακιστάν.
Ασύμμετρη πραγματικότητα
Αυτή η ασύμμετρη πραγματικότητα αποτυπώνεται στο πεδίο:
• Η Ινδία παραλαμβάνει Rafale, επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής όπως το S-400, και ενισχύει κάθε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεών της.
• Το Πακιστάν, εγκλωβισμένο ανάμεσα σε εσωτερική πολιτική αστάθεια και εξωτερικές πιέσεις, βασίζεται όλο και περισσότερο στο πυρηνικό του οπλοστάσιο ως αποτρεπτικό εργαλείο.
Αλλά η πραγματική ανησυχία δεν είναι μόνο ποσοτική — είναι ποιοτική. Και είναι πυρηνική.
Πυρηνική στρατηγική με ρήγματα και ασάφειες
Η επίσημη ινδική πολιτική είναι η «No First Use» — δηλαδή, δεν θα κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων.
Όμως τα τελευταία χρόνια, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει παράθυρα αμφισβήτησης, ιδίως σε περίπτωση επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα ή μαζικής τρομοκρατικής ενέργειας.
Το Πακιστάν, από την άλλη, δεν έχει επίσημη πολιτική αποτροπής τύπου No First Use.
Αντιθέτως, έχει επενδύσει σε τακτικά πυρηνικά όπλα, για να αντισταθμίσει τη συμβατική υπεροχή της Ινδίας — μια επιλογή που μειώνει το κατώφλι χρήσης πυρηνικών σε ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο στρατηγικό περιβάλλον: με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης, υψηλή πολιτική πίεση και μια ιστορικά εχθρική σχέση, ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού ή υπερβολικής αντίδρασης αυξάνεται δραματικά.
Ο κίνδυνος χρήσης ατομικών όπλων –η Ινδία και το Πακιστάν διαθέτουν 350 πυρηνικές κεφαλές – προκαλεί εύλογα παγκόσμια ανησυχία.
Σύμφωνα με προσομοιώσεις του Πανεπιστημίου Princeton, μία τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο έως και 125 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και παγκόσμιες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες, όπως πτώση θερμοκρασίας και λιμοί.
«Το σενάριο, σχεδιασμένο για το 2025, προβλέπει μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματούχων της Ινδικής κυβέρνησης με μεγάλο αριθμό θυμάτων, η οποία θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας», αναφέρει η μελέτη του διάσημου Πανεπιστημίου.
Εάν η Ινδία και το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν και τις 350 πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούσαν να πεθάνουν από 50 έως 125 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές από ολόκληρο τον κόσμο.
Η παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 2°-5°C και οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 15-30%.
Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την αγροτική παραγωγικότητα και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πείνα», επισημαίνει στην προσομοίωσή του το πανεπιστήμιο Princeton.
Πηγή:bankingnews.gr