e9b844d3b90d005eeed3e48d4ec13c14_L

(Unsplash)

Το φάρμακο, που ονομάζεται Unithiol, έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως θεραπεία για τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.
Έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να εμποδίσει τις επιβλαβείς πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δηλητήριο πολλών ειδών οχιάς. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή Φάσης Ι, διερεύνησε διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου σε ανθρώπους-μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα-και δεν εντόπισε ζητήματα ασφάλειας, αναφέρουν ερευνητές στο eBioMedicine Μαρτίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τα δήγματα από δηλητηριώδη φίδια μια παραμελημένη τροπική ασθένεια υψίστης προτεραιότητας, με τους ανθρώπους στις αγροτικές τροπικές περιοχές να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Εκτιμάται ότι 1,2 έως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από δηλητηριώδη φίδια ετησίως, με περισσότερους από 125.000 να πεθαίνουν από αυτά και με τριπλάσιους ή τετραπλάσιους να μένουν με αναπηρίες, όπως π.χ. με απώλεια άκρων λόγω ακρωτηριασμού.

Το πιο παθολογικό συστατικό του δηλητηρίου αυτής της παγκόσμιας ποικιλόμορφης οικογένειας φιδιών είναι τα εξαρτώμενα από ψευδάργυρο ένζυμα μεταλλοπρωτεϊνάσης (snake venom metalloproteinase, SVMP), που προκαλούν αιμορραγία και καταστροφή των ιστών, χρησιμοποιώντας τον ψευδάργυρο από το σώμα του θύματος. Η εισαγωγή του Unithiol μπορεί να μπλοκάρει αυτές τις πρωτεΐνες απορροφώντας τον ψευδάργυρο.

Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα και είναι σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα εύκολης διαθεσιμότητάς του σε αγροτικές περιοχές. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί μια καθυστέρηση στη χορήγηση θεραπείας σε δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι αυξάνει τον κίνδυνο αναπηρίας και θανάτου.

Επί του παρόντος, τα αντίδοτα είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία, αλλά τα δηλητήρια ποικίλλουν και τα περισσότερα χρειάζονται τα δικά τους εξειδικευμένα αντίδοτα, τα οποία παράγονται με την ανάπτυξη αντισωμάτων σε μεγάλα θηλαστικά στα οποία έχει εγχυθεί ένα συγκεκριμένο δηλητήριο. Τα φάρμακα είναι ακριβά και συνήθως δεν είναι διαθέσιμα εκτός των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, επειδή χορηγούνται ενδοφλεβίως και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλους χρόνους ταξιδιού για να φτάσουν σε άτομα απομακρυσμένων περιοχών.

Επειδή δεν ήταν γνωστό ποια δόση Unithiol θα λειτουργούσε για τα δηλητηριώδη δήγματα φιδιών σε ανθρώπους, η κλινική δοκιμή Φάσης Ι αξιολόγησε μια ποικιλία δόσεων σε 64 ενήλικες στην Κένυα. Οι ερευνητές καθιέρωσαν ένα σχήμα τριών δόσεων για να δοκιμάσουν τα δήγματα σε μελλοντικές δοκιμές.

Το Unithiol μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο αντίδοτο ή να είναι χρήσιμο ως αρχική θεραπεία που θα κρατήσει υπό έλεγχο τη ζημιά έως ότου ένα άτομο φτάσει σε ένα νοσοκομείο για να λάβει το αντίδοτο, γράφουν οι ερευνητές.

Πηγή:dnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

NOOS: Ιδού το πρώτο ελληνικό όχημα με ευρωπαϊκή σφραγίδα

Μια νέα εποχή ξεκινά για την ελληνική τεχνολογία και βιομηχανία. Για πρώτη φορά στην ιστορ…