
Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην πολυπλοκότητα του εγκεφάλου και τις πιθανές συνδέσεις του με τη διατροφή, νέα μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο της ανεπάρκειας μιας βιταμίνης
Η μελέτη διεξήχθη σε τρωκτικά μέσης ηλικίας και υποδηλώνει ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παράγει νέα κύτταρα και έχει κομβικό ρόλο σε λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη.
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, ο αρακάς, το λάχανο και το σπανάκι.
«Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη λειτουργία του εγκεφάλου που μειώνεται κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Η βιταμίνη Κ φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση. Η έρευνά μας προσπαθεί να κατανοήσει τον υποκείμενο μηχανισμό αυτής της επίδρασης, έτσι ώστε να μπορέσουμε μια μέρα να στοχεύσουμε ειδικά αυτούς τους μηχανισμούς», λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια εξάμηνη διαιτητική παρέμβαση για να συγκρίνουν τις γνωστικές επιδόσεις των ποντικών που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ και εκείνων που ακολουθούσαν τυπική δίαιτα.
Επικεντρώθηκαν στη μενακινόνη-4, μια μορφή βιταμίνης Κ που επικρατεί στον εγκεφαλικό ιστό, και διαπίστωσαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας στους εγκεφάλους των ποντικών με έλλειψη βιταμίνης Κ.
Η έλλειψη αυτή συνδέεται με αισθητή γνωστική έκπτωση, όπως μετρήθηκε σε μια σειρά τεστ συμπεριφοράς που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τη μάθηση και τη μνήμη τους.