
Ένας οδηγός που καταγράφει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζει και που θα προτείνει άλλες 29, με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 που είναι οριζόντια, θα είναι η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, η οποία θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Μεγάλη. Αυτόφώνων από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελλή ο Υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο πάνελ με θέμα: «Πολιτικές και εργαλεία για την πρόληψη της βίας στους νέους: Έφηβοι, γονείς και το κράτος στην ηλικία της εφηβείας».
« Από το 2019 έως και σήμερα υπάρχουν και εφαρμόζονται 139 πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, σε 10 διαφορετικά υπουργεία », πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.
Από την πλευρά της, η Βασιλική Αρτινοπούλου, Επικεφαλής Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων παρά τον πρωθυπουργό, εξήγησε τις παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάληψη των χαρακτηριστικών της Εθνικής Στρατηγικής και χαρακτήρισε «καινοτομία» από την ελληνική πλευρά την ανάληψη μιας ολιστικής στρατηγικής.
«Πέρυσι ζήσαμε ένα κύμα ηθικού πανικού. Η μελέτη στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας δείχνει μία αύξηση της παραβατικότητας το 2023 και το 2024. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μία στασιμότητα στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά μία αύξηση της διαδικτυακής βίας και της λεκτικής και σωματικής βίας», είπε. «Η χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat βρίσκεται ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση και πρόληψη, αλλά είμαστε πλέον έτοιμοι να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης », συμπλήρωσε.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε ειδικότερα για την παραβατικότητα που σχετίζεται με τον ψηφιακό κόσμο και επανέλαβε τα δύο σημαντικά εργαλεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού, το Kids Wallet, δηλαδή για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτυακού εκφοβισμού. σε πλατφόρμες. « Στον τομέα αυτόν έχουν ληφθεί μέτρα αυστηρότερης πιστοποίησης », διευκρίνισε και τόνισε ότι είναι σημαντική η σύμπλευση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεννόηση με τις πλατφόρμες.
Στο πάνελ συμμετείχε και η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία, μιλώντας για τη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αλληλοεπίδραση μεταξύ παιδιών και γονιών αλλά και εκπαιδευτικών. Προχώρησε, δε, σε τέσσερις δεσμεύσεις για την ερχόμενη σχολική χρονιά: Πρώτον, η αυτοαξιολόγηση των σχολείων που έχει κεντρική θεματική το κομμάτι της βίας και του εκφοβισμού. Δεύτερον, πρόσληψη περισσότερων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, με προσπάθεια μονιμοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων. Τρίτον, αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που θα επιμορφωθούν σε αυτόν τον τομέα και, τέταρτο, η εμπλοκή των περισσότερων παιδιών γίνεται, « ώστε να γίνουν οι θετικοί πολλαπλασιαστές των θετικών συμπεριφορών ». Μάλιστα, κλείνοντας, σημείωσε ότι θα δοθεί έμφαση στα νηπιαγωγεία, ώστε «να ξεκινήσουμε από νωρίς την εισαγωγή στις έννοιες της ομάδας, της αγάπης και της κατανόησης του διαφορετικού».
Ο λόγος πήρε και η Ανθή Καραπιδάκη, μαθήτρια Α’ Λυκείου, τονίζοντας ότι « η επικράτηση της ιδέας ότι η βία είναι συνδεδεμένη μόνο με τη σωματική βία δεν είναι ακριβής. Η παραβατικότητα είναι και λεκτική. Η παραβατικότητα είναι και η περιθωριοποίηση και σίγουρα στην εποχή μας δεν έχει φύλο ». Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του Safe Youth, τονίζοντας ότι είναι η συμμετοχή των παιδιών για εφαρμογές που περιλαμβάνονται και οι πολιτικές που συμμετέχουν στην επίλυση των προβλημάτων τους.
Αθηνά Καστρινάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ