
(Charles Sandison (πορτραίτο), 2024. Φωτο: Teija-Tuulia Ahola)
Εμπνευσμένο από το περίφημο μαντείο των Δελφών, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε συνδεδεμένο με τη μορφή της Πυθίας, και σε συνομιλία με τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα παρουσιάζεται το νέο εμβυθιστικό έργο τέχνης του Sandison με τίτλο The Garden of Pythia (Ο Κήπος της Πυθίας)
Το PCAI παρουσιάζει την επιτόπια, εικαστική εγκατάσταση με τίτλο The Garden of Pythia (Ο Κήπος της Πυθίας), μια νέα ανάθεση μεγάλης κλίμακας στον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς.
Εμπνευσμένο από το περίφημο μαντείο των Δελφών, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε συνδεδεμένο με τη μορφή της Πυθίας, και σε συνομιλία με τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, το νέο εμβυθιστικό έργο τέχνης του Sandison ενσωματώνει οπτικές ιστορικές αναφορές, σε συνδυασμό με δεδομένα από την τοπική γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας.
Οι προβολές αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του κήπου, δημιουργώντας ένα αρμονικό κράμα αρχαίας ιστορίας και σύγχρονης τεχνολογίας. Η εγκατάσταση προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα κατανόησης των εννοιών της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ιστορικού τους πλαισίου, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της ανθρώπινης έρευνας και την επιδίωξη για αναζήτηση της γνώσης.
Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του καλλιτέχνη στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο, παραλληλίζοντας την έννοια του μαντείου, στο οποίο οι ταξιδιώτες αναζητούσαν προφητικές προβλέψεις, με ένα πρότυπο δείγμα οργανικής, φυσικής υπολογιστικής συσκευής. Το μοναδικό αυτό τοπίο ενσωματώνει ένα πολύπλοκο δίκτυο τελετουργιών, όπου οι πύλες, τα μονοπάτια και οι συγχρονισμοί μοιάζουν να λειτουργούσαν όπως η μητρική κάρτα του συστήματος ενός υπολογιστή.
Για τον Sandison, οι ιστορικοί Δελφοί υπήρξαν ανάλογοι του CERN, του πιο εξελιγμένου συστήματος ερμηνείας και πρόβλεψης στόχων και αποτελεσμάτων. Ήταν ένας τρόπος βαθύτερης κατανόησης του κόσμου, αντίστοιχος με τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.