
Την πρώτη αποστολή τους στην Ανταρκτική ολοκλήρωσαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου, οι πρώτοι Έλληνες επιστήμονες που ταξίδεψαν στο νοτιότερο μέρος της Γης, συμπληρώνοντας 22 ημέρες πολύτιμων ερευνών σε αυτό που ο ωκεανογράφος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρίας Πολικών Ζωνών» Συμεών Κωνσταντινίδης, χαρακτηρίζει στο CNN Greece παρατηρητήριο της κλιματικής κρίσης.
Η Ελλάδα να αποκτήσει βάση στην Ανταρκτική
«Το όραμά μας είναι η παρουσία της Ελλάδας στο Νότιο Πόλο» επισημαίνει ο ωκεανογράφος.
«Σκοπός» όπως σημειώνει ο ίδιος «είναι μετά από πέντε αποστολές, να αιτηθούμε χώρο για τη δική μας βάση στην Ανταρκτική και σε βάθος λίγων ετών να αποκτήσουμε δύο ερευνητικές θέσεις».
«Η χώρα μας είναι παρατηρητής στην σύμβαση για την Ανταρκτική και δικαιούται να διεξάγει πειράματα, να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα πειραμάτων άλλων χωρών και εν τέλει να διεκδικήσει έναν δικό της χώρο ούτως ώστε Έλληνες και Ελληνίδες ερευνητές και ερευνήτριες να διεξάγουν τις δικές τους μελέτες» συμπληρώνει.
«Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο επιστημονικό δυναμικό το οποίο μέχρι τώρα το στέλνει σε άλλες βάσεις, οπότε θα αισθανόμασταν υπερηφάνεια να υψωθεί η ελληνική σημαία δίπλα σε τόσες άλλες στην Ανταρκτική».
Διευκρινίζει όμως πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, «είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή προσπάθεια που θα χρειαστεί χρόνο».
Τι έρευνες διεξάγονται;
Η παρούσα αποστολή αποτελείται από δύο σκέλη: