
(AP Photo/Daniel Cole)
Τα μέλη του πληρώματος των γαλλικών πυρηνικών υποβρυχίων αποκάλυψαν, χωρίς να το θέλουν, απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις περιπολίες που πραγματοποιούν. Το έκαναν, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο τα προγράμματα εκγύμνασής τους
Με ένα πρωτοφανές σκάνδαλο διαρροής απόρρητων πληροφοριών βρίσκεται αντιμέτωπο το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, καθώς μέλη πληρωμάτων πυρηνικών υποβρυχίων αποκάλυψαν στοιχεία μυστικών περιπολιών, ανεβάζοντας στη διαδικτυακή εφαρμογή Strava τα προγράμματα γυμναστικής που κάνουν. Από το όνομα της πλατφόρμας (Strava), προήλθε και το όνομα του σκανδάλου: StravaLeaks.
Τις αναρτήσεις στο Strava μπορούσαν να βλέπουν και να παρακολουθούν χρήστες της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων οι σωματοφύλακες του Γάλλου προέδρου, του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας. Την αποκάλυψη έκανε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Οπως γράφει η εφημερίδα, στο νησάκι Λονγκ, στο λιμάνι της Βρέστης στη Βρετάνη, βρίσκεται μία από τις πιο καλά φυλασσόμενες βάσεις του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, για την οποία επιβάλλεται άκρα μυστικότητα, καθώς αποτελεί βάση των τεσσάρων πυρηνικών υποβρυχίων που διαθέτει η Γαλλία. Καθένα από αυτά είναι ικανό να μεταφέρει 16 πυρηνικούς πυραύλους, με χιλιαπλάσια ισχύ από αυτή που είχε η βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα.
Από το 1972, τα υποβρύχια αυτά δεν δένουν ποτέ ταυτόχρονα, και τουλάχιστον ένα βρίσκεται σε περιπολία, για να είναι σε θέση να πλήξει με πυρηνικά οποιονδήποτε στόχο.
Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας μελών πληρωμάτων των υποβρυχίων, διέρρευσαν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν τον ρυθμό των περιπολιών, μέσω της χρήσης της εφαρμογής Strava όπου μοιράζονταν τις προπονήσεις τους.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, και τα πρώτα στοιχεία που είχε φέρει στο φως τον Οκτώβριο του 2024, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια πολιτικών προσώπων όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για την προστασία τους, φαίνεται πως επίσης μοιράζονταν στο διαδίκτυο, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, τα προγράμματα προπόνησης που ακολουθούν. Η εφαρμογή έχει διεθνώς 125 εκατομμύρια χρήστες και δείχνει συγκεντρωμένες όλες τις διαδρομές που κάνουν οι χρήστες τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στρατιωτικοί και σωματοφύλακες που είναι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή, δεν θεώρησαν σκόπιμο να κρατήσουν μυστική τη δραστηριότητά τους και την ανάρτησαν δημόσια. Ετσι, συγκεντρώνοντας ανώνυμα δεδομένα, η εφαρμογή Strava έχει στη διάθεσή της στοιχεία για στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, τη διάταξή τους και τα μονοπάτια που ακολουθούν στρατιώτες μέσα ή γύρω από αυτές.
Πηγή:kathimerini.gr, Le Monde