
Φωτογραφία: Ulf Dräger, Halle
Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης σε μια από τις πιο γνωστές εκκλησίες γοτθικού ρυθμού στη Γερμανία, μία ομάδα συντηρητών ανακάλυψε μια μεγάλη και πολύτιμη συλλογή νομισμάτων, κρυμμένα σε τέσσερις τσάντες που ήταν σφηνωμένες σε μια κοιλότητα στο πόδι αγάλματος, εδώ και περίπου 400 χρόνια.
Όλα τα νομίσματα, είχαν κοπεί τον 17ο αιώνα, καθιστώντας σαφές ότι είχαν κρυφτεί κάποια στιγμή το 1600.
Η συλλογή των νομισμάτων, ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, στο χωριό Αϊσλέμπεν, στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, στη Γερμανία.
Το Αϊσλέμπεν είναι γνωστό ως η γενέτειρα του Προτεστάντη μεταρρυθμιστή Μαρτίνου Λούθηρου ενώ η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, είναι γνωστή, επειδή υπήρξε η εκκλησία του Λούθηρου, κοντά στο τέλος της καριέρας του.
Συνολικά, βρέθηκαν 816 νομίσματα, κρυμμένα σε τέσσερις τσάντες, κάποια από τα οποία χρυσά ή αργυρά – τα περισσότερα ήταν γερμανικά σεντ του 17ου αιώνα, τα οποία την εποχή εκείνη, αξίζαν περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε σήμερα).
Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να γίνει γνωστός με βεβαιότητα, ο λόγος για τον οποίο τα χρήματα κρύφτηκαν μέσα στο άγαλμα, οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί, θεωρούν ότι σχετίζεται με τον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648), μία απίστευτα βάναυση και αιματηρή σύγκρουση για λόγους θρησκευτικούς, που οδήγησε στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη.
Η καταστροφή στη Γερμανία, ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος, ενώ οι Σουηδοί στρατιώτες λεηλατούσαν συχνά το Αϊσλέμπεν, κατά τη διάρκεια της πιο έντονης περιόδου της μάχης.
Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα είναι η εκκλησία όπου Μαρτίνος Λούθηρος, ο Προτεστάντης μεταρρυθμιστής, ο οποίος έγραψε τις ενενήντα πέντε θέσεις ενάντια στη διαφθορά της Ρωμαιό – Καθολικής εκκλησίας, έδωσε τα τέσσερα τελευταία του κηρύγματα, το 1546.
Από τις ημερομηνίες στα πρόσφατα ανακαλυφθέντα νομίσματα, προκύπτει ότι, οι τσάντες στις οποίες ήταν τα νομίσματα, ήταν σφηνωμένες στο πόδι αγάλματος από ψαμμίτη, αφιερωμένο σ’ ένα ζευγάρι πατρώνων της εκκλησίας – έναν κόμη και μία κόμισσα, περίπου το 1640, σύμφωνα με τον έφορο του κρατικού υπουργείου νομισμάτων του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ, τον Ulf Dräger.
«Είναι θαύμα που, ο θησαυρός δεν ήρθε νωρίτερα στο φως», εξηγεί ο Dräger στο Live Science.
«Θα χρειαστεί καιρό μέχρι οι νομισματολόγοι εμπειρογνώμονες να εκτιμήσουν την αξία της συλλογής», σημειώνει, αλλά μέχρι στιγμής, «το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για μια τεράστια περιουσία».
«Πολλά περισσότερα από όσα έβγαζε τον 17ο αιώνα, ένας τεχνίτης. Τα χρυσά νομίσματα ήταν τυλιγμένα σε χαρτί και όπως προκύπτει από την αναγνώριση, ανήκαν στο θησαυροφυλάκιο της εκκλησίας».
«Ωστόσο, δεν είναι ο δίσκος για τον έρανο της Κυριακής», σημειώνει ο Dräger.
Συνεχίστε την ανάγνωση στο …enikos.gr