7575

Η Μίνα Αποστολίδη «μαγεύει» το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο

Της Μαρίας Ψαρρά

 Ως μία από τις καλύτερες σοκολατοποιούς στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για το 2025, αναδείχθηκε η σεφ Μίνα Αποστολίδη, σύμφωνα με τον γνωστό και αξιόπιστο οδηγό γαστρονομίας Gault & Milau.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Μίνα Αποστολίδη και οι χειροποίητες σοκολάτες της, MINA, εμφανίζονται στον οδηγό, ο οποίος αποτελεί έγκυρο σημείο αναφοράς της κορυφαίας ποιότητας τροφίμων από το 1965.

Με έδρα το Rhode-Saint- Genèse, στα περίχωρα των Βρυξελλών, η Αποστολίδη προτείνει στους Βέλγους και τους ομογενείς μια πλήρη γκάμα προϊόντων σοκολάτας, εμπνευσμένη από την ελληνική κληρονομιά της και τη Μεσόγειο.

 Οι διεθνώς βραβευμένες δημιουργίες της, είναι εμπνευσμένες κυρίως από τις οικογενειακές της παραδόσεις, την ελληνική φύση, καθώς και τη μεσογειακή διατροφή (άφθονη χρήση ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, φυσικών γλυκαντικών).

«Η βοτανική ονομασία του κακάο είναι «theobroma cacao», από το ελληνικό «Θεών Βρώση»: τροφή των θεών. Ως τέτοια, σκέφτομαι τις χειροποίητες σοκολάτες μου MINA: με σεβασμό σε κάθε μία από αυτές ως δημιουργία, και, σε κάθε έναν από τους πελάτες μας, που μας τιμούν επιλέγοντάς τις, εκτιμώντας την ιστορία, τη γεύση, ενώ χαίρονται το πώς αισθάνονται αφού τις καταβροχθίσουν», λέει η σεφ- σοκολατοποιός.

Στο ατελιέ της, στο Rhode- Saint- Genèse , η Αποστολίδη και η ομάδα της αποξηραίνουν τα βύσσινα, ετοιμάζουν ένα σπιτικό λικέρ, καβουρδίζουν ή καραμελώνουν τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, για να εγγυηθούν μια μοναδική γευστική εμπειρία με κάθε δημιουργία. Δεν προσθέτουν καθόλου ζάχαρη στο 85% από αυτά- η φύση θα κάνει τη δουλειά της.  Επιπλέον, τις περισσότερες φορές, δεν προσθέτουν επιπλέον (ζωικό) λίπος, ούτε προϊόντα λακτόζης, προτείνοντας έτσι μια σειρά από vegan προϊόντα, τα οποία της αρέσει να τα αποκαλεί «mock pralines».

Η παλέτα αρωμάτων και μπαχαρικών της σοκολατοποιού επιλέγεται κυρίως από τη χώρα της, την Ελλάδα, πολλά, είναι προϊόντα καθορισμένης προέλευσης, όπως τα σύκα και το σιρόπι σύκου από την Κύμη, στο νησί της Εύβοιας, τα φιστίκια από το νησί της Αίγινας, το ταχίνι, το βιολογικό ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο , το μέλι, το κουμκουάτ από το νησί της Κέρκυρας, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τους πιο σπάνιους κήπους του κόσμου: κανέλα από τη Σρι Λάνκα, ροδόνερο από το Ιράν για να αναφέρουμε μερικά.

Για τη συμμετοχή της στο Gault § Millau 2025 η Αποστολίδη λέει: «Όταν ήρθα στο Βέλγιο, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήμουν τρελή, αλλά από την άλλη, ήξερα ότι αυτό που είχα να προτείνω ήταν διαφορετικό από αυτό που ήδη υπήρχε. Με σεβασμό στους καταπληκτικούς σοκολατοποιούς του Βελγίου, τόλμησα να δοκιμάσω να προσφέρω τη δική μου εκδοχή, κυρίως επειδή πίστευα ότι πρέπει να συνδέσω τους ανθρώπους με τα συναισθήματά τους, όταν δοκιμάζουν τις χειροποίητες σοκολάτες μου, εμπνευσμένες από τα μεσογειακά υπέροχα προϊόντα της χώρας μου.  Αισθάνομαι τιμή που επιλέχθηκα ως ένας από τους καλύτερους σοκολατοποιούς στη χώρα της σοκολάτας. Είμαι ευγνώμων».

Η Μίνα Αποστολίδη και οι χειροποίητες σοκολάτες «MINA» της

Από τη Θεσσαλονίκη στο Βέλγιο, σπάζοντας τα στερεότυπα, ως Ελληνίδα, η Αποστολίδη προσφέρει από το 2017 τη δική της εκδοχή σοκολάτας.

Η καριέρα της Αποστολίδη στη σοκολάτα ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2008, όταν σύντομα αναγνωρίστηκε για την προσέγγισή της στην παρασκευή σοκολάτας και προβλήθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της ελληνικής γαστρονομίας. Οι σοκολάτες της ήταν το «πολυτελές δώρο» που προσφερόταν σε ειδικές περιστάσεις. Το 2009 και το 2010, η Αποστολίδη συμμετείχε στο Sani Gourmet Festival στην Ελλάδα, όπου συμμετείχαν σεφ όπως ο Yves Mattagnes, ο Ferran Adrià, η Ντίνα Νικολάου.  Τα βελγικά, ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΗΠΑ, Ιαπωνία) έχουν επίσης καλύψει την ιστορία και τα επιτεύγματά της (RTBF, Radio Judaica, Trends, Le Soir, VIF weekend, κ.λπ.).

Η Αποστολίδη έφτασε στις Βρυξέλλες του Βελγίου στα τέλη του 2012. Συνέχισε το ταξίδι της στη σοκολάτα, στη χώρα της σοκολάτας, γνωρίζοντας ότι έχει κάτι καινούργιο να προσφέρει, ενώ πιστεύει στην κορυφαία ποιότητα των δημιουργιών της.  Το 2014, ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή σε ένα ατελιέ στο Evere, δουλεύοντας κυρίως με b2b.  Η διεύθυνση εκεί ήταν «Avenue des Desirs με rue de l’ Optimism», κάτι που το εξέλαβε ως καλό σημάδι! Τον Δεκέμβριο του 2016 άνοιξε το ατελιέ και την μπουτίκ της στο Rhode -Saint- Genèse, στα περίχωρα των Βρυξελλών.

Η Αποστολίδη έχει συνεργαστεί με τον Παναγιώτη Κοκάλα (πέντε φορές καλύτερος σομελιέ των Βρυξελλών) και τη Vicky Corbeels (Wine Lady of Belgium 2015) για να προτείνει συνδυασμούς κρασιού και σοκολάτας, καθώς και με τον Andy De Brower( Best Belgian Sommelier 2016) για συνδυασμούς μπίρας και σοκολάτας. Η Αποστολίδη προτείνει συνδυασμούς τυριού και σοκολάτας, ενώ λατρεύει να χρησιμοποιεί το 100% ως μπαχαρικό στη μαγειρική της.

Πηγή:star.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στόχος να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών. Η εξυγίανση του Οργανισμού αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα 

Προσωπικό του στοίχημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσ…