
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα Ολλανδίας– Βελγίου σήμερα Παρασκευή (2/2), την ώρα που οι Πολωνοί συνάδελφοί τους ανακοίνωσαν σχέδια για να κλείσουν μεθοριακά περάσματα με την Ουκρανία, καθώς οι κινητοποιήσεις για δικαιότερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία εξαπλώνονται στην Ευρώπη.
Σε ένα μπλόκο, ο Ολλανδός χοιροτρόφος Γιόχαν Φαν Ένκεφορτ, ηλικίας 25 ετών, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολλανδούς πολιτικούς που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.
Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν.
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.
Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.
Στην Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν σήμερα πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, ενώ προανήγγειλαν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στις 13 Φεβρουαρίου.