
Το εθνικό μας απόσταγμα μπαίνει στους καταλόγους των καλύτερων bars της πόλης και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό
Η αλήθεια είναι ότι σαν χώρα δεν έχουμε μεγάλη παράδοση ούτε στα bars, ούτε στα cocktails, ούτε στα αποστάγματα. Το τελευταίο ξέρω πως θα προκαλέσει πολλές διαφωνίες, όμως είναι αλήθεια πως δεν έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε σε brand τα αποστάγματα που παράγουμε. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το έχουν κάνει χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Baba au Rum
To Baba au Rum το ξέρεις, το αγαπάς και το έχεις πάντα στην καρδιά σου, κυρίως επειδή είναι ένα μαγαζί που δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Ο Θάνος Προυναρούς μαζί με την πολύ ταλαντούχα ομάδα του πριν από μερικούς μήνες έβγαλαν τον 10ο κατάλογο του μαγαζιού, ο οποίος καταφέρνει και συνδυάζει κλασικά και αγαπημένα cocktails του μαγαζιού μαζί με νέα που ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις.
Ανάμεσα στα cocktails του νέου καταλόγου θα βρεις και το Lost Lovers το οποίο περιγράφει τέλεια ο ίδιος ο κατάλογος: ζεστά αρώματα βανίλιας και καπνού, που ακολουθούνται από πορτοκάλι, ροδοπέταλα, Pedro Ximenez sherry και τα πολύπλοκα σταφύλια του ελληνικού σύγχρονου τσίπουρου O/purist. Όλα κάτω από την όμορφη παλέτα του παλαιωμένου ρουμιού English Harbour από την Αντίγκουα.
A for Athens
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και εντυπωσιακούς καταλόγους των τελευταίων ετών, ένας κατάλογος που συνδυάζει φαντασία, μοναδικό concept, γεύσεις που σου γράφονται στο μυαλό και δημιουργίες που δεν περίμενες να αντικρίσεις.
Barro Negro
Ένα μαγαζί που αγαπάει την tequila και όλα τα agave spirits. Ένα bar που είναι άκρως feel good και το έχουμε χαρακτηρίσει πολλές φορές σαν πρεσβεία του σύγχρονου Μεξικό στην Αθήνα. Βρίσκεται όμως στην Ελλάδα και με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να συνδυάζει τους δύο πολιτισμούς τέλεια.
Αυτό μπορείς να το καταλάβεις αν επιλέξεις να δοκιμάσεις το cocktail El Burro Loco, που συνδυάζει Bruxo X Mezcal, Τσίπουρο, μάνγκο, χαμομήλι, αρωματικά bitters, ginger beer και λάιμ. Είναι ένα long drink φρουτώδες και spicy με το mezcal και το τσίπουρο να συνδυάζονται αρμονικά.
Beauty Killed the Beast
Πήγαμε στο Beauty Killed the Beast και αμέσως είδαμε από πρώτο χέρι τις αλλαγές που είχαν γίνει. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες το αναλαμβάνουν τα αδέρφια Στρατή, Μύρωνας (ναι ο γνωστός) και Γιάννης, ο Φοίβος Τσαγκρίδης και ο Παναγιώτης Ζαχαράς. Πίσω από την μπάρα του θα βρίσκουμε τον Χρήστο Πίσκοπο, τον οποίο αγαπήσαμε και μάθαμε στο Speakeasy Athens και στο 34 Athens μαζί με τον Πέτρο Μυτηλιναίο.
Ένα από τα cocktails που θα βρεις στον ηλεκτρονικό κατάλογο είναι και το sour με opurist τσίπουρο, σύκο μέλι και peychaud’s. Όπως μας είπε ο Χρήστος «Το σιρόπι που χρησιμοποιούμε είναι ένας συνδυασμός από σύκο και μέλι θυμαρίσιο το όποιο αρωματίζεται από λουίζα, μελισσόχορτο και αρμπαρόριζα. Φρέσκος χυμός λεμόνι για την οξύτητα και υποκατάστατο αυγού για τον αφρό. Τέλος, πάνω στον αφρό ρίχνουμε 2 σταγόνες peychaud’s bitters».
The Bar in front of the bar
Το Bar in front of the bar από την πρώτη στιγμή προκάλεσε ντόρο με τα cocktails και τη δημιουργικότητά του.
Ένα από αυτά τα cocktails που άκουγες να μιλάνε όλοι, bartenders, cocktail lovers και θαμώνες, είναι και αυτό που τα συστατικά και οι γεύσεις που θυμίζουν παραδοσιακό καφενείο. Και ενώ μπορεί να μην περιέχει αυτό καθεαυτό το εθνικό μας απόσταγμα, εμπεριέχει όμως γεύσεις από τσίπουρο με σαλάμι και ελιές.
Όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, «Είναι ένας κλασικός συνδυασμός που δημιουργεί αναμνήσεις. Παλιά υπήρχε πάντα μάστιχα στα καφενεία, ενώ τον ρόλο του ενισχυμένου οίνου παίρνει το sherry αν και τώρα πειραματιζόμαστε με ένα βερμούτ από ρετσίνα που είναι ακόμα ένα πράγμα που έβρισκες στα καφενεία κατά κόρον.
Επίσης, δίνεται η επιλογή, “Με ή άνευ” όπως στα τσιπούρα. Εκεί αφορούσε τον γλυκάνισο απλά σε εμάς θα είναι μια επαναπόσταξη με κυρίαρχο τον μάραθο. Πέρα από βότκα και τζιν χρησιμοποιούμε και ένα aguardente που δίνει στοιχεία όπως λιαστή ντομάτα και ενισχύει το απόσταγμα ελιάς».
Κάθε γουλιά και μία έκρηξη παραδοσιακών αναμνήσεων.
Πηγή:oneman.gr