Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026

Σημαντικές συμφωνίες Μητσοτάκη – Μπάιντεν για προμήθεια F-35 και μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Οβάλ Γραφείο για ενεργειακά, ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον χάρτη με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και, τους made in USA εξοπλισμούς – «Πράσινο φως» των ΗΠΑ στα F35 – Ο Ελληνοαμερικανός Νίκος Τσάφος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας

Σαν «βόμβα» έσκασε η αποκάλυψη χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια μια μοίρα αεροσκαφών F-35 που αποτελούσαν μέχρι πρότινος τον διακαή πόθο της Τουρκίας προκειμένου να αποκτήσει την υπεροπλία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, υπερκεράζοντας την ισχύ των γαλλικών αεροπλάνων Rafale που ξεκίνησε να προμηθεύεται η ελληνική πολεμική αεροπορία για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της ενεργής τουρκικής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το πράσινο φως για να συμμετάσχει η χώρα μας στην προμήθεια των F-35, από την οποία αποκλείστηκε πρόσφατα η Τουρκία εξαιτίας του πολιτικού παιγνίου με την Ρωσία που ξεκίνησε με την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 και κορυφώθηκε με την επιμονή της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο επιτήδειου ουδέτερου στην ουκρανική κρίση και να αρνηθεί να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με πολεμικά αεροπλάνα 5ης γενιάς έγιναν από υψηλόβαθμες ελληνικές κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που έγιναν μέσα σε ιδιαιτέρως θετικό κλίμα, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου αλλά και στις διμερείς συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών συμφωνήθηκε η μακροπρόθεσμη θωράκιση της χώρας μας έναντι της τουρκικής απειλής με την προμήθεια των F-35 που θα γίνει από το 2028 και μετά που η Ελλάδα θα διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε μια τέτοια σημαντική αγορά.
Στο τραπέζι και ο χάρτης της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας»

Στο ενδιάμεσο, όπως επίσης έγινε γνωστό μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, η κατασκευάστρια των F-35 αμερικανική εταιρία Lockheed Martin θα προχωρήσει στην απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία θα αναλάβει το έργο της κατασκευής μέρους του συγκεκριμένου προηγμένου αεροσκάφους. Η σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά της αμερικανικής εταιρίας έγινε την περασμένη Παρασκευή χωρίς να λάβει την ανάλογη δημοσιότητα, ενώ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΒ που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.

Χωρίς να επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, που δεν ήθελε να μονοπωλήσει τη συζήτηση, αφού σκοπός της επίσκεψης ήταν, όπως λένε αρμόδιες πηγές, να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδος ως του πλέον αξιόπιστου και δοκιμασμένου συμμάχου στην περιοχή μας και ταυτόχρονα πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό Πρόεδρο τον τουρκικό χάρτη με την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» για να υπογραμμίσει το εύρος των απειλών για την ακεραιότητα της που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την υποχρεώνουν να εξοπλίζεται.

Θερμό κλίμα και ταύτιση απόψεων

Το όλο κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ήταν πολύ θετικό και δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι σε κάποιες στιγμές έδειχνε πανηγυρικό. Οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις που αντηλλάγησαν στη δεξίωση που ακολούθησε το τετ α τετ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο ξεπερνούσαν τις συνηθισμένες διπλωματικές αβρότητες.

Η υπενθύμιση του Αμερικανού προέδρου ότι κάποιοι ομογενείς τον αποκαλούσαν «Μπαϊντενόπουλο» και το χαριτολόγημα του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα ήταν προτιμότερο να τον λένε «Μπαϊντενάκη», ζέστανε την ατμόσφαιρα στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε το ζεύγος Μπάιντεν στην οικογένεια του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήταν παρούσες τόσο η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι όσο και οι κόρες του Σοφία και Δάφνη που αναφέρθηκαν ονομαστικά από την σύζυγο του Αμερικανού προέδρου Τζιλ Μπάιντεν.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο protothema.gr
- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα