
Συγγραφέας ο κ. Πανάγος Βασίλης, Διευθυντής του Γυμνασίου Πύλης
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης.
Ένα βιβλίο με αναφορές για την Πύλη και την ευρύτερη περιοχή έρχεται να καλύψει το κενό της ενημέρωσης, γύρω από την τοπική μας ιστορία. Πρόκειται για ένα πόνημα εξαιρετικά ενδιαφέρον, στο οποίο αποτυπώνονται τα ιστορικά συμβάντα που σημάδεψαν τον τόπο μας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Επίσης, δημοσιεύονται χειρόγραφα ντοκουμέντα και έγγραφα από ανέκδοτες πηγές τα οποία διαφωτίζουν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας μας. Το βιβλίο με τον ζωντανό λόγο των κειμένων, την πλούσια εικονογράφηση, τις ανέκδοτες αναφορές και τις μαρτυρίες των ανθρώπων, γίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό στον αναγνώστη. Ο συγγραφέας αξιοποιεί ως εργαλεία την έρευνα, την σύγκριση και την τεκμηρίωση των πληροφοριών. Το βιβλίο διαθέτει πλούσια βιβλιογραφία, αρκετές ανέκδοτες πηγές και πλήθος από παραπομπές στο τέλος κάθε κεφαλαίου.
Ο κ. Πανάγος δήλωσε στο Pylinews.gr τα εξής: «Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ένα ιστορικό πόνημα για την Πύλη και το εγχείρημα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Έπρεπε να διερευνηθούν σε βάθος χρόνων αξιοσημείωτες πληροφορίες και συμβάντα που σημάδεψαν τον τόπο μας. Τελικά, η έκδοση του βιβλίου ολοκληρώθηκε μετά από πολύχρονη έρευνα και μελέτη. Το πλούσιο υλικό που συλλέχτηκε από τη βιβλιογραφία, εμπλουτίστηκε με ενδιαφέροντα αρχεία, σπάνια χειρόγραφα, ιστορικά άρθρα, δημοσιεύματα του τύπου, προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, κλπ.
Η συλλογή των μελετημάτων έγινε με κόπο και φροντίδα, ώστε οι πηγές να διασταυρώνονται και να τεκμηριώνονται μέσα από την ιστορική έρευνα. Επίσης, για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τοπική μας ιστορία. Η έκδοση αριθμεί 450 σελίδες και περιέχει διαφορετικές θεματικές ενότητες με εκτενείς αναφορές σε κάθε κεφάλαιο.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα αναπολήσουν τα περασμένα και οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους και να τον αγαπήσουν περισσότερο. Έτσι, ενισχύεται και το ενδιαφέρον για να γίνουν ενεργοί πολίτες, άνθρωποι της προσφοράς και της δράσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία είναι διδακτική. Βοηθάει στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές του παρελθόντος».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πύλης. Η εκδήλωση εντάχτηκε στις προγραμματισμένες δραστηριότητες του Δήμου Πύλης, ενόψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών.
Την παρουσίαση θα κάνουν οι: Νημάς Θεόδωρος, Δρ. Φιλολογίας, πρώην σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, Επίτιμος Διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιστορικός και συγγραφέας. Κωνσταντινίδης Δημήτρης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και γενικός γραμματέας του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. Τρικάλων. Τριάντης Χριστόφορος, φιλόλογος – ιστορικός του Γυμνασίου Πύλης και πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο συντονισμός της παρουσίασης θα γίνει από την Χριστίνα Νικολάου, πτυχιούχο της παιδαγωγικής σχολής Νηπιαγωγών, του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.