Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, 2026
ΑρχικήΠολιτικάΞεκάθαρο μήνυμα Πάιατ σε Μητσοτάκη και Μέρκελ για τα «παιχνίδια» Ερντογάν: Τα...

Ξεκάθαρο μήνυμα Πάιατ σε Μητσοτάκη και Μέρκελ για τα «παιχνίδια» Ερντογάν: Τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

- Διαφημήσεις -
- Διαφημήσεις -

Την ώρα που η Γερμανία θέλει να μας καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία αποδεχόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της γείτονος ότι τα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη, έχουν «περιορισμένη επήρεια», ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέρφι Πάιατ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ταυτόσημη με της Ελλάδας και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι σύρεται από το άρμα της κ. Μέρκελ, η οποία μεσολάβησε για να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν. Την ίδια ώρα επέτρεψε να γίνει μυστική συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ χθες είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ, όπου δεν έγινε γνωστό τι συζήτησαν. Όλα όμως δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, δέχεται τη διαμεσολάβηση της για να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης, όπου είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν θέλει το μισό Αιγαίο και φυσικά δεν αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ στα νησιά, κατακρεουργώντας έτσι τη νόμιμη (από τις διεθνείς συμβάσεις και από τη Συνθήκη της Λωζάννης), εθνική κυριαρχία μας.

Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τίτλο «Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας, αλλά και ως παράγοντας αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε: «Έχουμε μιλήσει πολύ καθαρά, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, για τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα ορισμένων ενεργειών, στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τον προκλητικό χαρακτήρα του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με τη Λιβύη, και επιθυμούμε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στον διάλογο και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να θέσουν έναν θετικό τόνο, καθώς και να αναγνωρίσουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι αυτές βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ενώ τόνισε πως η στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ εδράζεται «στην αρχή ότι η Ελλάδα είναι πράγματι ένας πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που μοιράζεται τις ίδιες αξίες».

Πηγή: crashonline.gr

- Διαφημήσεις -
Epilogi-banner
TEl-Panagiotu Xristakos-Aimilios-Nea A-Adamopoulos Tziortziotis-gif tegos-teletes
- Διαφημήσεις -
Pallantza-B-NEO Kalyvas-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83 TIMBRADOS-Giotas-S Balkizas Kostakis-Zootrofes-280-X-135 Kelari-gif
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Διαφημήσεις -

Δημοφιλέστερα