mistikakipou-aprilios-ergasies-kipou

Απρίλιος, ο τέταρτος μήνας του χρόνου, κι αν δε μπορούμε να χαρούμε την άνοιξη όπως θα θέλαμε, πάντα υπάρχει ο κήπος και τα φυτά μας για να μας χαρίσουν αισιοδοξία. Καθώς η θερμοκρασία μέρας και νύχτας σταδιακά ανεβαίνει και η ηλιοφάνεια γίνεται πιο έντονη, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περισσότερο χρώμα με τα αγαπημένα μας φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Η κηπουρική είναι το καλύτερο χόμπι για να νιώσει κανείς όμορφα στο σπίτι κι ο Απρίλιος είναι σίγουρα ο κατάλληλος μήνας για να ξεκινήσουμε με τη φύτευση και την καλλιέργεια του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου, καθώς επίσης να φυτέψουμε νέα καλλωπιστικά φυτά. Αυτή την εποχή κλαδεύουμε πολλά καρποφόρα δέντρα και θάμνους, φροντίζουμε το γκαζόν γκαζόν και προστατεύουμε το αμπέλι και την κρεβατίνα μας από ασθένειες.

Φύτευση λαχανόκηπου

Απρίλιος και είναι καιρός να φυτέψουμε ανοιξιάτικα κηπευτικά στον λαχανόκηπο, είτε απευθείας με σπόρο, είτε μεταφυτεύουμε τα έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο ή προμηθευόμαστε από τα φυτώρια και τα γεωπονικά καταστήματα.

Φυτεύουμε τα λαχανικά μας στις κατάλληλες αποστάσεις φυτεύσης για να έχουν καλύτερο αερισμό, να δέχονται περισσότερο φως, να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία, καθώς και μειωμένες προσβολές από έντομα και ασθένειες.

Καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλες και κοκκάρι για ξερό κρεμμύδι, πεπόνι, καρπούζι, μπάμια και βλίτο. Πριν τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε στο χώμα οργανική ουσία με τη μορφή κομπόστ, καλοχωνεμένης κοπριάς και βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

 

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο (+video)

Κλάδεμα δέντρων και καλλωπιστικών φυτών

Αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας, στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε τα εσπεριδοειδή δέντρα, όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, η λεμονιά και το κουμκουάτ μέσα στον Απρίλιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία τους.

Επίσης κλαδεύουμε και καλλωπιστικούς θάμνους που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους ή όσους δεν προλάβαμε να κλαδέψουμε τον προηγούμενο μήνα, όπως την τριανταφυλλιά και το γεράνι. Τα υπολείμματα του κλαδέματος, καθώς και τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που βγάζουμε από διάφορα σημεία του κήπου δεν τα απομακρύνουμε, καθώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ως κατάλληλα υλικά για τη δημιουργία κομπόστ που θα ενσωματώσουμε σταδιακά στο έδαφος μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης.

 

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

Προστασία του αμπελιού

Είτε πρόκειται για οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι μας είτε για επιτραπέζιες ποικιλίες της κρεβατίνας, μας, ξεκινάμε τον μήνα Απρίλιο να προστατεύουμε οικολογικά το αμπέλι μας, από τον περονόσπορο, τη σημαντικότερη την μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού.

Ο περονόσπορος στο αμπέλι προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια σε διάφορα στάδια του βιολογικού κύκλου του ααμπλιού. Για την προστασία του αμπελιού από τον προνόσπορο με οικολογικά σκευάσματα, ξεκινάμε τους ψεκασμούς με σκευάσματα χαλκού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη όταν οι βλαστοί όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.

 

Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα φυτά

Φύτευση καλλωπιστικών φυτών

Ο μήνας Απρίλιος είναι η κατάλληλη εποχή για να δώσουμε χρώμα και ομορφιά στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας. Μπορούνε να μεταφυτεύσουμε καλλωπιστικούς θάμνους απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερες γλάστρες όπως τριανταφυλλιές, γεράνια, ορτανσίες, αζαλέες, καμέλιες, διμορφοθήκες.

Επίσης, αυτή την περίοδο, μέσα στον Απρίλιο, σπέρνουμε ή μεταφυτεύουμε ετήσια ανοιξιάτικα ανθόφυτα όπως πανσέδες, πετούνιες, άλυσσα και σκυλάκια. Και φυσικά συνεχίζουμε και αυτό το μήνα να φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς για γλαδιόλες, ντάλιες, αμαρυλλίδες και λίλιουμπου θα μας δώσουν εντυπωσιακή ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι.

 

7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας

Φροντίδα γκαζόν

Αν θέλουμε να φτιάξουμε νέο χλοοτάπητα (γκαζόν) ή να καλύψουμε τα κενά του παλιού χλοοτάπητα, μέσα στον Απρίλιο, κάνουμε σπορά με την ποικιλία που έχουμε επιλέξει. Αυτή η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη καθώς έχουμε βέλτιστες συνθήκες σχετικής υγρασίας και σχετικά ψηλών θερμοκρασιών για να φυτρώσει ο σπόρος του γκαζόν.

Πριν την σπορά του νέου χλοοτάπητα, ενσωματώνουμε τύρφη, κομπόστ, και ειδικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για χλοοτάπητα, προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι να φυτρώσει ο χλοοτάπητας, απαιτείται καθημερινό πότισμα τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα. Επίσης, το μήνα Απρίλιο, ξεκινάμε και κουρεύουμε τον ήδη εγκατεστημένο χλοοτάπητα και κάνουμε και τις πρώτες λιπάνσεις για να αναπτυχθεί η βλάστηση του.

 

Πώς κάνουμε σπορά και φύτευση γκαζόν

Δημιουργία νέων φυτών

Μέσα στον μήνα Απρίλιο, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο μας και για τις γλάστρες μας με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο. Συγκεκριμένα, φτιάχνουμε νέα φυτά από ποώδη ανθόφυτα και καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιά, γεράνι και καμέλια χρησιμοποιώντας κυρίως την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Βέβαια, για αναρριχώμενα φυτά όπως το γιασεμί, το ρυγχόσπερμο, το φούλι, το πλουμπάγκο και η αμπέλοψη μπορούμε να δοκιμάσουμε και άλλους τρόπους πολλαπλασιασμού όπως οι καταβολάδες και οι παραφυάδες. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο είναι η κατάλληλη εποχή για εμβολιασμό πολλών καρποφόρων δέντρων όπως μα με την επιθυμητή ποικιλία που θέλουμε.

 

Πηγή:  mistikakipou.gr
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Ν. Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Η ΝΔ επέλεξε να μην εργαλειοποιήσει την τραγωδία στο Μάτι – Είδατε κανένα μαύρο πανό στα γραφεία της;

«Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να βρίσκει πολλή κριτική σε μία μεγάλη μερίδα της κοινωνί…