beverages-1024x683

Πώς να διατηρήσετε το έντερο υγιές: από το νερό με λεμόνι μέχρι το τσάι τζίντζερ, αυτά τα 6 ροφήματα θα κρατήσουν το έντερο σας ενυδατωμένο και θα του προσφέρουν προβιοτικά και αντιοξειδωτικά.

Το πεπτικό σας σύστημα αποτελεί τη βάση για την υγεία του σώματός σας. Επεξεργάζεται τα τρόφιμα που καταναλώνετε, εξάγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και απορρίπτει αποτελεσματικά τα απόβλητα. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την ψυχική σας ευεξία και συμβάλλει στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών.

Ένα ακμαίο μικροβίωμα του εντέρου, που αποτελείται από καλά βακτήρια, όχι μόνο ενισχύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αλλά επίσης προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή παθογόνα. Μελέτες δείχνουν ότι ένα υγιές έντερο μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη σχέση μεταξύ του εντέρου και της υγείας του εγκεφάλου. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε το έντερο σας υγιές με μια ισορροπημένη διατροφή, με προβιοτικά και αντιοξειδωτικά για να είστε υγιής.

6 ροφήματα για υγιές έντερο

Τα τρόφιμα που τρώτε και τα ποτά που πίνετε μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία του εντέρου σας. Αυτά είναι τα 6 ροφήματα για υγιές έντερο

1. Ζεστό νερό με λεμόνι: για τη δυσπεψία

Ξεκινώντας την πρωινή σας ρουτίνα με ένα ζεστό ποτήρι νερό με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα αναζωογονητικό ξεκίνημα της ημέρας. Αναζωογονεί την πέψη για να αρχίσει να προετοιμάζεται για τις λειτουργίες της ημέρας.

Αυτή η δοκιμασμένη στο χρόνο ρουτίνα βοηθά στην τόνωση της πέψης και στην ενυδάτωση του σώματός σας. Ο χυμός λεμονιού, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και σε άλλα αντιοξειδωτικά, συμπληρώνει αυτή τη διαδικασία προάγοντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Αυτά τα ένζυμα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική διάσπαση των τροφίμων, βοηθώντας στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μειώνοντας την πιθανότητα δυσπεψίας ή φουσκώματος.

2. Τσάι μάραθου: για το φούσκωμα

Οι μικροσκοπικοί σπόροι του μάραθου έχουν μακρά ιστορία χρήσης για τα πεπτικά προβλήματα και δεν είναι τυχαίο ότι συχνά προσφέρονται μετά το δείπνο. Για μια εύκολη σπιτική θεραπεία για καλύτερη πέψη, ρίξτε τους σπόρους μάραθου σε ζεστό νερό για φτιάξετε ένα καταπραϋντικό τσάι που μπορεί να ανακουφίσει το φούσκωμα και τη δυσπεψία.

Οι σπόροι μάραθου περιέχουν ανηθόλη, μια φυσική ένωση που αναγνωρίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές της ιδιότητες. Όταν καταναλώνονται ως τσάι, αυτές οι ιδιότητες έχουν ηρεμιστική επίδραση στην πεπτική οδό, καθιστώντας ευκολότερη την καταπολέμηση του φουσκώματος και τη μείωση της ενόχλησης που συχνά σχετίζεται με τη δυσπεψία.

Οι σπόροι μάραθου βοηθούν επίσης στην αποβολή των αερίων, παρέχοντας την απαραίτητη ανακούφιση από το φούσκωμα και τον μετεωρισμό.

3. Χυμός αλόη βέρα: για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Γνωρίζατε ότι η αλόη βέρα, που συχνά συνδέεται με την περιποίηση του δέρματος, είναι σαν ένα μαγικό φίλτρο που μπορεί να κάνει θαύματα για το πεπτικό σας σύστημα; Η αλόη βέρα είναι κάτι περισσότερο από ένα φυσικό καθαρτικό. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά στη διαχείριση καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα πεπτικά οφέλη της αλόης βέρα προέρχονται από τους αντιφλεγμονώδεις πολυσακχαρίτες καθώς και από ένζυμα, όπως η αμυλάση και η λιπάση. Αυτές οι ενώσεις καταπραΰνουν τον ερεθισμό του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων και των λιπών. Η προσθήκη του φρέσκου τζελ αλόης βέρα στην καθημερινή σας ρουτίνα, είτε αναμειγνύεται με νερό είτε προστίθεται σε smoothies, μπορεί να ανακουφίσει τη δυσφορία και να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου.

4. Νερό ατζοβάν (ajwain): για τα πεπτικά έλκη

Το ajwain είναι σπόροι (θα τους βρείτε στα καταστήματα με μπαχαρικά) που ενισχύουν την έκκριση οξέων στο στομάχι, μειώνουν τη δυσπεψία, το φούσκωμα και τα αέρια. Για να φτιάξετε νερό ajwain, βράστε 1 φλιτζάνι νερό με 1-2 κουταλάκια του γλυκού από τους σπόρους του, το στραγγίστε, κρυώστε το και το πιείτε το. Αυτό επουλώνει τα έλκη του πεπτικού.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ajwain ανακουφίζουν τον μετεωρισμό, ενώ η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την κινητικότητα του εντέρου και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μειώνουν την κοιλιακή δυσφορία. Η εισαγωγή του ajwain στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την πεπτική ευεξία, αλλά το μέτρο είναι σημαντικό, ειδικά για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

5. Τσάι μέντας: για τις πεπτικές ενοχλήσεις

Το τσάι μέντας μπορεί να είναι το καταπραϋντικό ρόφημα που αναζητάτε για τα πεπτικά προβλήματα. Η μέντα βοηθά στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού συστήματος και στη μείωση των συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα και τα αέρια. Αυτή η επίδραση αποδίδεται στην παρουσία μενθόλης, μιας ένωσης στη μέντα γνωστή για τις μυοχαλαρωτικές της ιδιότητες.

6. Τσάι τζίντζερ: για τη δυσπεψία και το φούσκωμα

Ένα άλλο αγαπημένο ρόφημα για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων είναι το τζίντζερ. Το τσάι τζίντζερ, με τις αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις του, κάνει θαύματα στη δυσπεψίας και στη μείωση του φουσκώματος. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες βοηθούν στην απομάκρυνση των αερίων, ελαχιστοποιώντας τον μετεωρισμό και παραμένει μια αξιόπιστη επιλογή για την καταπολέμηση της ναυτίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό το αρωματικό ρόφημα όχι μόνο προσθέτει μια ευχάριστη γεύση στην ημέρα σας, αλλά παρέχει επίσης μια ήπια αλλά αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από πεπτικά προβλήματα. Για να φτιάξετε τσάι τζίντζερ, απλά βράστε φρέσκες φέτες τζίντζερ ή τριμμένο τζίντζερ σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά, το στραγγίστε και απολαύστε το με μέλι ή λεμόνι για πρόσθετη γεύση.

Πηγή:.oloygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

«Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία δύο σημαντικών τμημάτων του έργου, ολοκληρώνουμε …