-εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών για τις γυναίκες. Ωστόσο, σχετικά με αυτό, υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που προκαλούν σύγχυση. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πέντε από τους πιο κοινούς.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μιας γυναίκας τελειώνουν και διαγιγνώσκεται μόλις σταματήσει η έμμηνος ρύση για 12 συνεχόμενους μήνες. Αυτή η διαδικασία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών και οφείλεται στη διακοπή της παραγωγής ωαρίων από τις ωοθήκες. Οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν την άφιξη αυτού του σταδίου με ανησυχία, καθώς υπάρχουν πολλοί μύθοι για την εμμηνόπαυση και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και το τι θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί όταν τελειώσουν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι.

Έτσι, και παρόλο που κάθε γυναίκα είναι μοναδική και βιώνει την εμμηνόπαυση με διαφορετικό τρόπο, είναι καλή ιδέα να διευκρινίσουμε ορισμένες ιδέες και πεποιθήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Μάθετε ποιες είναι σε αυτό το άρθρο!

Μερικοί μύθοι για την εμμηνόπαυση

1. Όσο πιο αργή είναι η πρώτη έμμηνος ρύση, τόσο περισσότερος θα χρειαστεί για να φτάσετε στην εμμηνόπαυση

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι εάν η πρώτη έμμηνος ρύση ήρθε στην ηλικία των 15 ετών, η έναρξη της εμμηνόπαυσης θα καθυστερήσει επίσης. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο, καθώς ο χρόνος από την εμφάνιση της πρώτης περιόδου μέχρι την πλήρη εξαφάνισή της ποικίλλει συνήθως πολύ από γυναίκα σε γυναίκα.

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obstetrics and Gynecology Clinics of North America, δείχνει ότι παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή, η κατανάλωση τσιγάρου, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην ηλικία κατά την οποία παύει η έμμηνος ρύση.

2. Μύθοι για την εμμηνόπαυση: Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται ή και τελειώνει

Αυτός είναι ένας άλλος από τους κοινούς μύθους για την εμμηνόπαυση. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν σε μια γυναίκα σταματήσει η περίοδος, θα μπει σε μια φάση απάθειας όσον αφορά το σεξ. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό που θα αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι η κολπική ξηρότητα, η οποία κάνει τη σεξουαλική επαφή επώδυνη.

Η κολπική ατροφία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περισσότερες από τις μισές γυναίκες στην εμμηνόπαυση, όπως προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Women’s Health και διευκρινίζει επίσης ότι μόνο το 25% από αυτές λαμβάνουν επαρκή θεραπεία.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έλλειψη λίμπιντο ή σεξουαλικής επιθυμίας θα μπορούσε να συσχετιστεί με μια ορμονική ανισορροπία που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

3. Οι εξάψεις είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα

Αυτή η ιδέα είναι πολύ κοινή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς ορισμένες γυναίκες δεν βιώνουν αυτό το σύμπτωμα ή δεν το παρατηρούν επειδή φαίνεται να είναι μάλλον ήπιο.

Επίσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων, αν και περίπου 1 στις 4 γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις νωρίς, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εξάψεις πολλά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση ή και καθόλου.

Επομένως, αξίζει να θυμάστε για άλλη μια φορά ότι κάθε γυναίκα είναι μοναδική και θα έχει μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για αυτό το σύμπτωμα εάν εμφανιστεί.

4. Όλες οι γυναίκες παίρνουν βάρος

Αυτή είναι μια από τις κύριες ανησυχίες των γυναικών όταν σκέφτονται αυτό το στάδιο. Ωστόσο, η δημοσίευση που αναφέρεται παραπάνω αναφέρει ότι η ίδια η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί αύξηση βάρους, αλλά προκαλεί αύξηση λίπους στην κοιλιά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζονται τα επίπεδα οιστρογόνων, μετατοπίζοντας την αποθήκευση λίπους στο στομάχι και δεν επικεντρώνονται πλέον στους γοφούς και τους μηρούς.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο περνά ο καιρός, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της αύξησης βάρους, αν και δεν είναι αδύνατο.

5. Μύθοι για την εμμηνόπαυση: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αντισυλληπτικό

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι διανύετε εμμηνόπαυση πρέπει να έχετε σταματήσει την εμμηνόρροια για 12 συνεχόμενους μήνες. Εάν είχαμε μόνο λίγες περιόδους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι έχουμε φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικές μεθόδους, επειδή, παρόλο που η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, θα εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Είναι δυνατός ο έλεγχος των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Αν και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν μπορούν να προληφθούν ή να εξαλειφθούν, η υιοθέτηση καλών συνηθειών υγείας, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα και μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθούν τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα και να ανέχονται καλύτερα τις αλλαγές. Επιπλέον, μια δημοσίευση από την Australasian Menopause Society προτείνει άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές:

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα κατάλληλο βάρος
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Φορέστε άνετα, δροσερά ρούχα για να ελέγξετε τη ζέστη
  • Κάντε γιόγκα και διαλογισμό

Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, ούτε το τέλος ενός σταδίου της ζωής μας, ούτε το τέλος της νιότης μας. Είναι απλά μια στιγμή που το σώμα θα χρειαστεί λίγο περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν ασυνήθιστα ή αφόρητα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…