mitsotakis-deth-2

Μπορεί να παρατηρείται κάμψη στα νέα στεγαστικά, όμως η αγορά των επισκευαστικών δανείων έχει κινητικότητα και η κάθε τράπεζα προσπαθεί να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» της αγοράς.

Οι συνθήκες ανταγωνισμού δημιουργούν ευκαιρίες για τους εν δυνάμει δανειολήπτες, καθώς, είτε για ενεργειακή αναβάθμιση είτε για μία απλή ανακαίνιση, η λύση για τους περισσότερους είναι ένα επισκευαστικό δάνειο. Η μεγάλη ζήτηση οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους.

Από την περίοδο της πανδημίας που πολλοί αναγκαστήκαμε να μείνουμε περισσότερο χρόνο μέσα στις οικίες μας, αρκετοί βρήκαν κάτι που θέλουν να διορθώσουν ή να αναβαθμίσουν. Στεγαστικό δάνειο για ανακαίνιση σπιτιού έχουν αιτηθεί και πολλοί που άρχισαν να εκμεταλλεύονται ακίνητα τα τελευταία χρόνια (π.χ. μέσω βραχυχρονίων μισθώσεων).

Τρίτο στη σειρά, αλλά εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι λόγω ενεργειακής ακρίβειας, η ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων έχει γίνει «must» και συνεχώς αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που αναζητούν τρόπους και κεφάλαια να κάνουν λιγότερο ενεργοβόρα την οικία τους.

Νέο τοπίο

Ολα θα αλλάξουν στην αγορά με το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από την 86η ΔΕΘ. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη να αποκτήσουν εναλλακτικές επιλογές με ευνοϊκούς όρους, κάτι που έχουμε δει να γίνεται στην Ιβηρική, τόσο με την Ισπανία όσο και με την Πορτογαλία.

Παράλληλα η αγορά εκτιμά ότι το «φθηνό σπίτι για τους νέους» θα μειώσει τη ζήτηση, τόσο-όσο χρειάζεται για να συγκρατηθούν οι τιμές που έχουν πάρει την ανηφόρα. Δηλαδή, εκτός από τους άμεσα ωφελούμενους, τα νέα προγράμματα που ετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία θα έχουν θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της αγοράς.

Στα σκαριά

Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κατοικιών με ΣΔΙΤ, την επιδότηση ενοικίου και την επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Καρδιά του κυβερνητικού σχεδίου αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών ακινήτων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές θα λάβουν χρήματα στο χέρι για ανακαινίσεις ακινήτων που δεν μπορούν να κατοικηθούν ή θα λάβουν και επιδότηση ενοικίου.

Το ποσά θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση ή ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ. Επίσης αναμένεται να προβλέπεται πρόσθετη αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και διάρκεια αποπληρωμής 15 έτη. Το στεγαστικό επίδομα θα το δικαιούνται νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά κριτήρια.

Ακόμα ευνοϊκότεροι αναμένεται να είναι οι όροι για ζευγάρι ανέργων ή μονογονεϊκή οικογένεια. Περί το 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση και θα προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι με το κατάλληλο δάνειο ανακαίνισης μπορείς να εκσυγχρονίσεις και να βελτιώσεις, λειτουργικά ή αισθητικά, το σπίτι σου, χωρίς να επιβαρύνεις την καθημερινότητά σου. Τα ποσά είναι μεγαλύτερα από το μέσο καταναλωτικό, όμως σημαντικά μικρότερα από ένα στεγαστικό.

Για περιορισμένες εργασίες το στεγαστικό δάνειο μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και χωρίς προσημείωση σε κάποιες τράπεζες και έως του ποσού των 20.000 ευρώ με μικρή διάρκεια αποπληρωμής. Για μεγαλύτερα δάνεια, η προσημείωση του ακινήτου θεωρείται προαπαιτούμενο.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πιαλεία: «Έφυγε» από τη ζωή ο Σωτήριος Νάκος

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΣΩΤΗΡΙΟ ΝΑΚΟ ΕΤΩΝ 87 Θανόντα κηδε…