
Με χαρά ανακοινώνουμε ότι τα πρώτα υλικά του εξοπλισμού για τον λαχανόκηπο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου έχουν παραδοθεί και η διαδικασία τοποθέτησης έχει ξεκινήσει! Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την άφιξη και την αρχική εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες, όπως θερμοκήπιο μεγάλων διαστάσεων, μετεωρολογικό εξοπλισμό, πλήρως βελτιωμένο εδαφικό υπόστρωμα για υπερυψωμένα παρτέρια κηπευτικών, αποθήκη κήπου και δίκτυο άρδευσης.
Η δημιουργία του λαχανόκηπου στο σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της εκπαίδευσης της σχολικής κοινότητας, όπως για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες στην αγρο-οικολογία, καλλιεργώντας φυτά σε προστατευμένο και μη προστατευμένο περιβάλλον.
Η ενεργός συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στηρίζει αυτό το εγχείρημα, ενισχύοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εξασφαλίζοντας την επιτυχία του.
Παρακαλούμε δείτε τις συνημμένες φωτογραφίες που απεικονίζουν την τοποθεσία και την αρχική τοποθέτηση του εξοπλισμού. Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες φάσεις του έργου!
Το έργο λειτουργεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ( Εργαστήριο Οργανωσιακής Καινοτομίας και Συστημάτων Διοίκησης/ORIMAS Lab) σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΤΑΑ) και την Ένωση Αγροτών FARMERS UNION Project-Europe-CO.
Tο έργο H2020: EcoReady/THALLA LL
Στο πλαίσιο ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων του έργου ECOREADY, το Ζωντανό Ευδόκιμο Αγρο-οικολογικό Εργαστήριο (THALLA) διοργανώνει μια σειρά από δράσεις έρευνας, ανάπτυξης, διάχυσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας γύρω από τα καίρια ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιοποικιλότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Οργανωσιακής Καινοτομίας και Συστημάτων Διοίκησης/ORIMAS Lab) σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και την Ένωση Αγροτών FARMERS UNION δημιούργησαν το «THALLA» για την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης υπηρετώντας την ανάγκη για ένα βιώσιμο μέλλον και αποσκοπώντας:
- στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της αγροδιατροφικής αλυσίδας,
- στη διερεύνηση των κοινωνικο-οικολογικών προκλήσεων, ιδιαιτεροτήτων και αναγκών κάθε τοπικής κοινότητας και
- στην ανάδειξη πρακτικών και πρωτοβουλιών που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα των τοπικών οικοσυστημάτων.
Το THALLA LL
Το THALLA LL ασχολείται με πέντε βασικούς επιλεγμένους τύπους προϊόντων (μέλι, ντομάτα, σιτάρι, ελιές, ψάρια και υδατοκαλλιέργεια) για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης που ενσωματώνει οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές καθώς και συστάσεις πολιτικής σε περιφερειακό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, για την ενίσχυση της
Προσέγγιση:
Με βάση τις πρακτικές της αγρο-οικολογίας και εφαρμόζοντας τις μεθόδους και τα εργαλεία συν-σχεδιασμού των Ζωντανών Εργαστηρίων, το THALLA στοχεύει να αναπτύξει σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (contingency plans) και προτάσεις πολιτικής σε εναλλακτικά σενάρια κρίσης του αγρο-διατροφικού συστήματος ανά περιοχή ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το THALLA θα δημιουργήσει μια Κοινότητα Πρακτικών, ένα δυναμικό σύστημα ανταλλαγής γνώσεων, το οποίο θα ενισχύσει τον ανοικτό δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ερευνητές, πολίτες, εργαζόμενοι, καταναλωτές, αγρότες και εκπρόσωποι από τη βιομηχανία τροφίμων).
5 Πόλεις/5 Προϊόντα
α/α Πόλη Προϊόν
1 Λάρισα, Θεσσαλία ΒιομηχανικήΤομάτα
2 Βόρεια Εύβοια (Ιστιαία), Κεντρική Ελλάδα Μέλι
3 Άμφισσα, Φωκίδα, Κεντρική Ελλάδα Ελιά
4 Θήβα, Βοιωτία, Κεντρική Ελλάδα Σιτηρά
5 Λαμία, (Μαλιακός και Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος) Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας
Δράσεις:
Αυτή η πρωτοπόρα ερευνητική προσπάθεια για τον ελληνικό χώρο θα επικεντρωθεί αρχικά σε βασικά αγροτικά προϊόντα (βιομηχανική τομάτα, μέλι, σιτηρά, ελιά και προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας) και θα διοργανώσει, εντός των ετών 2024-2025, τις ακόλουθες δράσεις:
- Ημερίδες, παρουσιάσεις, ομιλίες και συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και ενημέρωσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
- Διανομή και συμπλήρωση σύντομων ανώνυμων ερωτηματολογίων (σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή) από καταναλωτές, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, αγρότες και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Διενέργεια ατομικών και ομαδικών συνεντεύξεων από μέλη της ερευνητικής ομάδας του THALLA.
- Διεξαγωγή ομαδικών συζητήσεων με ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας ανά επιλεγμένη περιοχή ενδιαφέροντος.