Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 12ου Διαγωνισμού Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού με τίτλο “Παιδί… δικό μας… γράφουμε για τα παιδιά του πολέμου“, που έλαβε χώρα 21/6/2024 – 30/8/2024, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας.
Οι αριστεύσαντες – διακριθέντες θα βραβευθούν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στο πλαίσιο της ετήσιας, θεσμικής εκδήλωσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με γενικό τίτλο “Το Παιδί, ο Κόσμος μας”, 1η Ημερίδα “Τα παιδιά του πολέμου”, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας και υπό τη στήριξη του Ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation, 18:00-22:30 στο Stelios Foundation Conference Hall, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι αριστεύσαντες – διακριθέντες και θα παρουσιαστεί η ανθολογία με τίτλο “Παιδί… δικό μας… γράφουμε για τα παιδιά του πολέμου” με τα έργα που αρίστευσαν, διακρίθηκαν και ανθολογούνται. Θα δημοσιευθεί επίσημη ανακοίνωση – πρόσκληση σύντομα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή.
Το Πρώτο Βραβείο απονέμεται στην κυρία Ελευθερία Τελειώνη για το έργο της “Πού δεν έχει πόλεμο;”. Έπαθλο μια έντυπη έκδοση συγκεκριμένων προδιαγραφών με συγγραφικό πόνημα της βραβευθείσας.
Το Δεύτερο Βραβείο απονέμεται ισότιμα στους: στον κύριο Γιάννη Παναγιώτου για το έργο του “Συγνώμη” και στην κυρία Ζέλκα Ελευθερία για το έργο της “Μεγάλωσα“. Έπαθλο από μία ηλεκτρονική έκδοση eBook, συγκεκριμένων προδιαγραφών, με συγγραφικό πόνημα του καθενός.
Το Τρίτο Βραβείο απονέμεται στην κυρία Τζιβανάκη Βασιλική για το έργο της “Αναγνώριση”. Έπαθλο μια ηλεκτρονική έκδοση AudioBook, συγκεκριμένων προδιαγραφών, με συγγραφικό πόνημα της βραβευθείσας.
Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό κατατέθηκαν 260 συμμετοχές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την έγκριτη Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, βάσει κριτηρίων που διέπουν τις αρχές της λογοτεχνίας, της ποίησης και της γλώσσας, αλλά και σύμφωνα με πρόσθετα κοινωνικά και πολιτισμικά κριτήρια. Οι συμμετέχοντες που αρίστευσαν, διακρίθηκαν και θα ανθολογηθούν στην ομώνυμη έντυπη ανθολογία είναι οι ακόλουθοι 189 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ και παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει τη φιλαναγνωσία μέσα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του, οι οποίες προσφέρονται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη και αξιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει σε ετήσια βάση τη δράση “Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου”, που περιλαμβάνει επισκέψεις συγγραφέων του ΣΠΕΚ, με φυσική παρουσία, αλλά και εξ αποστάσεως, σε σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού. Η φιλαναγνωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για παιδιά και νέους, καθώς αποτελεί βασικό μέσο για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους.
Βοηθά στην εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λεξιλογίου, της γραμματικής και της σύνταξης. Προωθεί την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών και των νέων, ενθαρρύνοντας τους να σκεφτούν εκτός των συνηθισμένων πλαισίων. Βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων και των εμπειριών, προάγοντας την κοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Ενθαρρύνει την εξερεύνηση και μάθηση, καθώς τα παιδιά και οι νέοι ανακαλύπτουν νέες ιδέες και κόσμους μέσα από τα βιβλία. Λειτουργεί ως μέσο αντιμετώπισης του στρες και της ανησυχίας, προσφέροντας απόδραση και ψυχική ανακούφιση.
Η αγάπη για το ποιοτικό βιβλίο συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, ενισχύοντας τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.
Στις 25 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του δίγλωσσου σχολείο Πυλαίας – Θεσσαλονίκης, Fox in the Pine, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής webex με την καθηγήτρια, φιλόλογο, συγγραφέα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Άννα Τενέζη, η οποία παρουσίασε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τις ηλεκτρονικές της εκδόσεις, ebooks και audio video books, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, παιχνίδι ρόλων, αφηγήσεις και άλλα διαδραστικά εργαλεία. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Την Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Νηπιαγωγείου Φερών Βελεστίνου, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής webex με την επιστήμονα, συγγραφέα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Έλενα Παπαθανασοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, η οποία παρουσίασε το ηλεκτρονικό της βιβλίο, eBook με τίτλο “Τα παιχνιδοπαραμύθια της μαμάς”, μέσα από ζεστό διάλογο, παιχνίδια, παραδείγματα, εικόνες και άλλα αλληλεπιδραστικά εργαλεία. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας, όλων των βαθμίδων, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Ένας Συγγραφέας στην Τάξη μου» επικοινωνούν μαζί μας στο 0030 2310313143 και στο [email protected]