Οσες επιχειρήσεις ενταχθούν έως και δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του μέτρου θα έχουν σημαντικά οφέλη
Υποχρεωτική καθίσταται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τον τελωνειακό κώδικα.
Αν και στη διάταξη δεν αναφέρεται ο χρόνος έναρξης της υποχρεωτικής τιμολόγησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Με τη νέα διαδικασία γίνεται ένα ακόμη βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την έκδοση εικονικών τιμολογίων που διακινούνται σήμερα στην αγορά.
Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση αποτελεί καίριο εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, καθώς καθιστά πρακτικώς αδύνατη την έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, αφού η τιμολόγηση θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των 27 πιστοποιημένων παρόχων.
Οπως προκύπτει από τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου, όσες επιχειρήσεις ενταχθούν έως και δύο μήνες πριν από την έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα απολαμβάνουν οφέλη – κίνητρα, τα οποία δεν θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες.
Το νέο σύστημα προβλέπεται να εφαρμοστεί σε δύο φάσεις: αρχικά από τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ (ενδεχομένως και μεγαλύτερο) και στη συνέχεια από τις μικρότερες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους σε πιστοποιημένο πάροχο, ο οποίος θα εκδίδει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
Το παραστατικό θα αποστέλλεται τόσο στον εκδότη όσο και στον παραλήπτη, ενώ ταυτόχρονα θα διαβιβάζεται σε πραγματικό χρόνο και στην πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ.
Με αυτόν τον τρόπο, η φορολογική διοίκηση θα έχει άμεση εικόνα για τον συνολικό όγκο συναλλαγών και τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Για παράδειγμα, θα μπορεί να γνωρίζει ότι μέσα σε μία ημέρα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 300 εκατ. ευρώ, με οφειλόμενο ΦΠΑ που φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ισχύοντος συντελεστή.
Σημειώνεται ότι σήμερα 36.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα εφαρμόζουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση κερδίζοντας παράλληλα από τα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί και είναι σε ισχύ.
Τα κίνητρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγιά τους, τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Προβλέπεται ότι για τις επιχειρήσεις που διενεργούν συναλλαγές για τις οποίες είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου, εφόσον επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση για την αποκλειστική έκδοση των παραστατικών τους, πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της, παρέχονται τα εξής κίνητρα, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση:
– Η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% και
– Η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο ημερολογιακό έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προσαυξάνεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) το έτος πραγματοποίησής της.
Τα κίνητρα παρέχονται στις επιχειρήσεις για δαπάνες που διενεργούνται από το φορολογικό έτος 2025, εφόσον έχει υποβληθεί δήλωση για τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω υπηρεσιών παρόχου για την ηλεκτρονική έκδοση στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ) ή της εφαρμογής έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών της ΑΑΔΕ το αργότερο δύο μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Μητρώο ακινήτων, αλλαγές σε ενοίκια
Ο νέος τελωνειακός κώδικας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει επίσης αλλαγές στην πληρωμή των ενοικίων και τη δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ειδικότερα:
• Από το φορολογικό έτος 2026, όλα τα μισθώματα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού του εκμισθωτή, ο οποίος γνωστοποιείται στην ΑΑΔΕ.
Σε περίπτωση μη καταβολής του μισθώματος ηλεκτρονικά: α) Δεν εκπίπτουν οι δαπάνες για το εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής, β) ο μισθωτής αποκλείεται για τη μίσθωση αυτή από ευεργέτημα, ενίσχυση ή επίδομα που παρέχεται από το κράτος για μισθώσεις και γ) το μίσθωμα που δεν έχει καταβληθεί ηλεκτρονικά από ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν αποτελεί εκπιπτόμενη επιχειρηματική δαπάνη.
• Συστήνεται Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων στην ΑΑΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για τα ακίνητα.
Πηγή:kathimerini.gr