girl_dog_family-e1454594902125

Οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυτή την απορία, για το λόγο ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν τόσο διαφορετικά συναισθήματα που τις περισσότερες φορές εμείς οι άνθρωποι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε.

Κατά την πάροδο του χρόνου το ανθρώπινο είδος εκμεταλλεύτηκε τα πλεονεκτήματα από τη σχέση του με τους σκύλους. Όταν λέμε πως οι σκύλοι βοηθούν τους ανθρώπους είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο σκύλος είναι το πρώτο είδος που επέτρεψε στον άνθρωπο να τον εξημερώσει, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το χρόνο που συνέβη αυτό, σίγουρα όμως οι λόγοι ήταν η προστασία αλλά και η συντροφικότητα.

Από τότε οι σκύλοι μας κρατούν συντροφιά στο σπίτι, στη δουλειά, στο παιχνίδι, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος ή δραστηριότητα. Κατά καιρούς υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν πως οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι σύντροφοι στις μικρές μας οικογενειακές κοινωνίες.

Όσοι έχουν στο σπίτι τους ένα σκυλάκι, σίγουρα έχουν ζήσει τη στιγμή της απογοήτευσης του όταν φεύγουν από το σπίτι αλλά και τη μέγιστη εκδήλωση χαράς όταν γυρίζουν . Οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες είναι σίγουρο ότι αναγνωρίζουν τα συναισθημάτων σκύλων τους , οι σκύλοι όμως έχουν συναισθήματα;

Αν ναι, τα συναισθήματα των σκύλων είναι ίδια με τα ανθρώπινα; Είναι εύκολο για μας να «μεταφράσουμε» τα συναισθήματα των σκύλων με βάση τις δικές μας αντιλήψεις, ωστόσο αυτή η μετάφραση γίνεται σωστά; Οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν πολλά συναισθήματα για μια ενέργεια και από την άλλη για το ίδιο συναίσθημα να έχουν πολλές διαφορετικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, εμείς χρησιμοποιούμε τους όρους «θυμωμένος» ή εκνευρισμένος, λυπημένος ή στεναχωρημένος για να καθορίσουμε το πως αισθανόμαστε.

Με άλλα λόγια μέσα στη λέξη «θυμός» Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά παρακλάδια για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα , εκνευρισμένος, θυμωμένος, εξοργισμένος, εν βρασμό ψυχής.

 Τελικά οι σκύλοι έχουν τόσα συναισθήματα και σε τόσο μεγάλη κλίμακα;
Σκύλος - DogsCity.gr

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι σκύλοι έχουν συναισθήματα . Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι τα συναισθήματά τους είναι πιο απλά «χτισμένα» και όχι τόσο πολύπλοκα όσο τα δικά μας.

 Για παράδειγμα οι άνθρωποι για μια κακιά εμπειρία που είχαν στο παρελθόν δημιουργούν συναισθήματα που θα τους επηρεάσουν στο μέλλον, οι σκύλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, τα συναισθήματά τους είναι πολύ άπλα, αγνά και ηθικά.
Οι ειδικοί συμπεριφοράς σκύλων πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να νιώθουν μόνο βασικά συναισθήματα όπως η αγάπη, η χαρά, ο θυμός, ο φόβος, ο ενθουσιασμός  και η θλίψη.
Τα καλά νέα είναι ότι ένας σκύλος που ζει μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον νιώθει αγάπη για όλα τα μέλη του . Από την άλλη τα άσχημα είναι ότι δεν νιώθει πολλά συναισθήματα από τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι καταλαβαίνει . Για παράδειγμα αν κάποιος με τη συμπεριφορά του καταφέρει να στεναχωρήσει κάποιον συνάνθρωπό του, θα νιώσει τύψεις ή ενοχές…τουλάχιστον οι περισσότεροι.
Για τους σκύλους όμως δεν ισχύει το ίδιο, η συμπεριφορά που εκφράζουν, για αυτούς είναι φυσιολογική χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν την επίδραση των πράξεων τους.
Η επιστήμη «εκφράζει» τα συναισθήματα των σκύλων
sn-tumorsH

Στους ανθρώπους η αυτογνωσία και η συνείδηση είναι κάποιοι απ’ τους λόγους που διαφέρουμε από τα υπόλοιπα ζώα. Φυσικά αν δεν αποκτούσαμε σχέσεις με τους γύρω μας θα ήταν αδύνατο να αισθανθούμε έτσι και θα μοιάζαμε κάπως όπως οι σκύλοι. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάποια βασικά συναισθήματα των σκύλων δεν μπορούν να προκληθούν απ` τους ανθρώπους.

Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων διαφωνούν με αυτή την θεωρία ( χωρίς όμως καμία επιστημονική βάση) αναφέροντας για παράδειγμα την διαφορά στην συμπεριφορά με το συναίσθημα της ενοχής που έχει ένας σκύλος όταν κάνει κάτι «άτακτο » με αυτό της ικανοποίησης όταν εκτελεί αυτό που του είπαμε να κάνει. Όμως όσο και να θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι.

Η απάντηση σ` αυτό είναι η δική μας κατανόηση συναισθημάτων και τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα αισθήματα των άλλων. Ο μόνος λόγος που μας συνδέουν αυτά τα ποιο πολύπλοκα συναισθήματα με τα σκυλιά μας, είναι διότι έχουμε αφομοιώσει τα συναισθήματα που θα είχαμε αν είμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση.

Οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα;

dnews-files-2015-12-dog-owner-expression-670-jpg
Αφήνοντας πίσω το ανθρώπινο σκέλος, περνάμε σε αυτό του σκύλου, και εδώ το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι οι σκύλοι κατανοούν πλήρως τα ανθρώπινα συναισθήματα εξαιτίας της γλώσσας του σώματος μας. Οι ιδιοκτήτες σκύλων σίγουρα έχουν παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά του σκύλου τους μεταβάλλεται ανάλογα με τη δική τους ψυχολογική κατάσταση. Με άλλα λόγια ο σκύλος » τρέφεται» από την ψυχολογική κατάσταση την οποία βρισκόμαστε και αντιδρά αντιστοίχως. Οπότε την επόμενη φορά που θα είστε ενθουσιασμένοι ή πολύ χαρούμενοι για κάποιο λόγο, μην τα «βάλετε» με τον σκύλο σας που κάνει σαν «τρελός», ο μόνος λόγος που το κάνει, είναι απλά γιατί προσπαθεί να σας ευχαριστήσει.
Το σίγουρο φυσικά χωρίς να χρειάζεται καμία επιστημονική απόδειξη, είναι ότι ο σκύλος σας θα ενθουσιαστεί όταν εσείς είστε χαρούμενοι, αλλά και όταν είστε λυπημένοι θα είναι δίπλα σας για σας παρηγορήσει.
Πηγή:dogscity.gr
Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…