polit
  • Η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά αναβλήθηκε για αύριο
  • Για τα προνοιακά επιδόματα το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων
  • Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών

Η κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως αποκάλυψε κυβερνητικός παράγοντας. Η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Κατά τις σημερινές επαφές, τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμούκαι των προνοιακών επιδομάτων.

 Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για τα τρία πρώτα ζητήματα, ενώ για αυτό των επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμόαπομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

«Κλείδωσε» και το θέμα με τις συντάξεις χηρείας στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης.

Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, και των θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε η αρχιτεκτονική των επιδομάτων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από το spending review (επισκόπηση δαπανών). Όπως τόνισαν, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

altsantiri.gr από (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Έγγραφη απάντηση, ζητούν από Κουρέτα, Μιχαλάκης, Μπάρδας, Χατζηγάκη, για τα αντιπλημμυρικά στην Π.Ε. Τρικάλων

Ερώτηση Μιχαλάκη, Μπάρδα και Χατζηγάκη για τα αντιπλημμυρικά στην Π.Ε. Τρικάλων Έγγραφη απ…