Στο Λονδίνο & στην εκδήλωση γευσιγνωσίας Οίνου, στο Champagne Charlies, παρέστη ο συνδημότης μας οινοποιός από τους Γόμφους κ. Γιώργος Τσιαρδάκας.
Ο γνωστός οινοποιός κ. Τσιαρδάκας, συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας, ως μέλος της ομάδας ελλήνων οινοπαραγωγών, από την Θεσσαλία, που ήταν μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Προβολής και Προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των θεσσαλικών κρασιών και την περαιτέρω διείσδυση τους σε μία από τις πλέον απαιτητικές αγορές παγκοσμίως.
Η εκδήλωση περιλάμβανε *Walk Around Tasting καθώς και **Masterclass, δίνοντας την ευκαιρία σε επαγγελματίες του χώρου –εισαγωγείς, διανομείς, δημοσιογράφους και opinion leaders– να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο και την ποικιλομορφία των θεσσαλικών κρασιών.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους παραγωγούς, να δοκιμάσουν ετικέτες υψηλής ποιότητας και να ανταλλάξουν απόψεις για τις τάσεις και τις προοπτικές της διεθνούς οινικής αγοράς.
Ο κ. Τσιαρδάκας συμμετείχε στην εκδήλωση με έξι προτάσεις επιλεκτικών οίνων, από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών, σε φιάλες των 750ml, δύο εκ των οποίων μάλιστα, βραβεύτηκαν σε διεθνή διαγωνισμό στην Θεσσαλονίκη το 2024.
Τα κρασιά που παρουσίασε ο κ. Τσιαρδάκας ήταν…
το “TERRA ROSSA”, ένα κόκκινο κρασί ποικιλίας σταφυλιών “Λημνιώνα”
το “Εκατόφυλλο”, ένα ροζέ κρασί, από δύο ποικιλίες σταφυλιών, Μαλαβουζιά & Λημνιώνα, (διεθνές βραβείο στη Θεσ/ίκη)
το “Δρυς”, ένα κόκκινο κρασί από δύο ποικιλίες σταφυλιών, καμπερνέ & μερλό
το “Στάχυ”, ένα λευκό κρασί από δύο ποικιλίες σταφυλιών το ιταλικό τριμπιάνο & το ασύρτικο
το “Αστροφεγγιά”, ένα λευκό κρασί από δύο ποικιλίες σταφυλιών, μαλαβουζιά & ασύρτικο
& το “Κάρπιος”, ένα κόκκινο κρασί, από δύο ποικιλίες σταφυλιών, από Λημνιώνα & καμπερνέ, το οποίο είχε αποσπάσει το ασημένιο μετάλλιο στην Θεσ/ίκη το 2024
Όλα τα κρασιά του κ. Τσιαρδάκα, που συμμετείχαν στην εν λόγω εκδήλωση, ήταν προϊόντα του προσωπικού του Οινοποιείου, που διατηρεί στους Γόμφους, με ποικιλίες σταφυλιών, αποκλειστικά από τους δικούς του αμπελώνες κι αυτοί στους Γόμφους.
Ο κ. Τσιαρδάκας ως ειδικός προτείνει για τα κόκκινα κρασιά του, ως μία πολύ ευχάριστη συνοδεία πρωτίστως σε φαγητά που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, φαγητά που συνοδεύονται από πικάντικες σάλτσες και γενικά, ότι έχει να κάνει με κόκκινο κρέας.
Τα λευκά κρασιά αποτελούν μοναδική επιλογή για λευκά κρέατα, ψάρια & κρύα πιάτα.


Για να γίνει κατανοητή η μεγάλης σημασίας εκδήλωση, στο σημείο αυτό θα αποκωδικοποιήσουμε δύο όρους πολύ γνωστούς μεταξύ των λάτρεων των κρασιών, όπως
*Walk Around Tasting, που σημαίνει σημαίνει μια δοκιμή κρασιών όπου οι επισκέπτες στέκονται όρθιοι και κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στους πάγκους ή τα τραπέζια για να δοκιμάσουν διάφορα κρασιά. Είναι ένας τύπος εκδήλωσης όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά κρασιά, περπατώντας στον χώρο και μιλώντας με τους παραγωγούς, αντί να κάθεστε σε ένα τραπέζι και να σερβίρεται ένα συγκεκριμένο μενού δοκιμής.
**Masterclass, το οποίο είναι ένα είδος σεμιναρίου “εξειδίκευσης” ή “τάξη ειδικού” και αναφέρεται σε ένα μάθημα που διδάσκεται από έναν εξαιρετικά έμπειρο ειδικό, ή σε ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας δεξιότητας.










