DSC05025

Απογοήτευση & Προβληματισμός, έχει επικρατήσει σε Δ. Πύλης & Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστή η 2230/2020 απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει στην ουσία την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), του έργου που αφορά στο Υ/Η Μεσοχώρας.

Μία απρόσμενη για όλους απόφαση η οποία «θάβει» εν πρώτοις τη λειτουργία του φράγματος και μαζί του μια σειρά από προσδοκώμενα οφέλη, που συνοψιζόμενα & σύμφωνα με την ΔΕΗ έχουν να κάνουν με…

25εκατ.€ ετησίως έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια, ενώ θα μπορούσε

να βοηθήσει στην εξασφάλιση επάρκειας στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, ιδίως το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι αυξημένη

να συμβάλει στη μείωση των εισαγόμενων καυσίμων και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας

να βοηθήσει την Ελλάδα στην επιδίωξη των στόχων της για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές…,

ενώ με την σημαντική αποθηκευτική ικανότητα των 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού θα συνέβαλε καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών και θα παρείχε τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξυπηρέτησης των αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών της περιοχής.

Στην καρδιά της Πίνδου υπάρχει ένα έτοιμο υδροηλεκτρικό φράγμα, ολοκληρωμένο από το 2001, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα.

Κρίμα!!!

Γιατί είχαν διαφανεί ελπίδες για να περάσει όλη η Θεσσαλία σε νέα εποχή, μέσα από ένα καθαρά αυτόνομο Υδροηλεκτρικό έργο και όχι έργο εκτροπής.

Γιατί, μετά την έγκριση της Α.Ε.Π.Ο. από την προηγούμενη Κυβέρνηση, Δήμος Πύλης & Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι & το βαθμό ευθύνης που του αναλογούσε, κάνανε ό,τι μπορούσαν & ό,τι έπρεπε να γίνει, κάνοντας ξεκάθαρο τοις πάσι πως είναι υπέρ της υλοποίησης του έργου, επ΄ ωφελεία των κατοίκων της Μεσοχώρας, του Δήμου Πύλης, της Θεσσαλίας, της Χώρας όλης.

Εγκρίθηκε το «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) της Δημοτικής Ενότητας Πινδέων.

Εκπονήθηκε μελέτη για τον τρόπο αξιοποίησης – αναζωογόνησης της περιοχής της Μεσοχώρας, μετά την λειτουργία του έργου.

Τέλος, δηλώσεις του νυν Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, για την αποπεράτωση του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά…»Όχι άλλη καθυστέρηση στην καθαίρεση του φράγματος Μεσοχώρας».

Και ενώ όλοι περιμένανε τη Δ.Ε.Η να πει την τελευταία λέξη, τελικά ήρθε το ΣτΕ με μια απόφαση που γκρεμίζει ό,τι άρχισε να κατασκευάζεται 36 χρόνια νωρίτερα, το 1986 & να ολοκληρώνεται 15 χρόνια αργότερα, το 2001, με μια 18χρονη κωλυσιεργούσα γραφειοκρατικής φύσεως αναμονή, να δείχνει ως την άκρη του τούνελ το α΄6μηνο του 2019, ως το χρονικό όριο έναρξης λειτουργίας του εγκυμονούντος Υ/Η της Μεσοχώρας.

Φτάσαμε στην εκπνοή του 2020 κι αντί μιας ευτυχούς & λογικής κατάληξης, βρισκόμαστε πλέον σε μια Αρχή, δυσμενέστερη κι από αυτή του 1986.

Τελικά…

Ήρθε η ώρα για πραγματικά πολιτικές αποφάσεις, αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες τους…

Αριστεροί, Δεξιοί, Κεντρώοι, Αριστερόστροφοι, Δεξιόστροφοι

σκεπτόμενοι πως η Ανάπτυξη, δεν αποτελεί μια απλή περιγραφή της έννοιας που στοιχειοθετεί & χρησιμοποιείται κατά κόρον & ανέξοδα σε προεκλογικά μπαλκόνια, αλλά αδήριτη ανάγκη που δεν γνωρίζει, δεν υποκύπτει σε δόγματα & δεν βραδυπορεί σε ουτοπικά σοφίσματα, έτσι…για να περνάει η ώρα.

Αντιθέτως, επιζητεί χώρο στη λογική, την σύμπνοια & την εγρήγορση στα κελεύσματα του μέλλοντος, με γνώμονα το κοινό συμφέρον!

Κελεύσματα στα οποία εάν δεν ανταποκριθεί με ήθος, σθένος & αποφασιστικότητα το σύνολο του πολιτικού κόσμου, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες των ημερών, είναι σίγουρο πως θα βαδίσουμε σε ένα δυσοίωνο μέλλον, με την Ιστορία, αμείλικτη όπως πάντα, να καταγράφει με τα πιο μελανά χρώματα, στην προσωπική παρακαταθήκη τους, την πορεία όσων είχαν την ευκαιρία & την δύναμη να αλλάξουν τον ρου αυτού εδώ του τόπου, σώζοντάς τον απ’ την μιζέρια & την ερημοποίηση, αλλά δεν το έπραξαν!!!

Κατά πως φαίνεται, ένα μεγάλο έργο 580 εκατομμυρίων ευρώ «πράσινης» ανάπτυξης, όπως αυτό του Υ/Η Μεσοχώρας, πρόκειται να μεταλλαχθεί σε άψυχο κουφάρι πεταμένο στα ψυχρά νερά του Αχελώου,  που θα στοιχειώνει τις συνειδήσεις όσων πίστεψαν στην δυναμική του, πολύ περισσότερο δε, όσων το καταδίκασαν εις θάνατον.

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…