Το σχέδιο της ομάδας ανάκτησης επιδοτήσεων για να επιστραφούν οι ενισχύσεις που εισπράχθηκαν παράνομα από αγρότες και κτηνοτρόφους
Συνολικά 25 υποθέσεις που αφορούν παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνούν οι Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς στη χώρα μας. Οι έρευνες δεν περιλαμβάνουν μόνον ψευδείς δηλώσεις νέων αγροτών, ιδιοκτητών ή ενοικιαστών μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων, με σκοπό την απόκτηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Realnews, μια άλλη κατηγορία επιδοτήσεων, στην οποία εστιάζουν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, αφορά τα ελαιόδενδρα. Πρόκειται για την καλλιέργεια η οποία παραδοσιακά συγκεντρώνει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των αγροτικών ενισχύσεων που δίνονται στη χώρα μας από την Ε.Ε. Πλέον, φαίνεται πως ανοίγει και αυτός ο φάκελος, καθώς, εκτός από τα βοσκοτόπια, μεταξύ των 25 υποθέσεων που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάποιες φαίνεται πως αφορούν τις επιδοτήσεις των ελαιοδένδρων.
Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν και επιδοτήσεις που έχουν να κάνουν με τη μελισσοκομία. Αξίζει να αναφερθεί πως το τελευταίο διάστημα φτάνουν στο εισαγγελικό γραφείο δεκάδες νέες καταγγελίες, προφανώς και λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να διερευνήσει αυτή ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Δικαστικές αίθουσες
Ήδη πάντως οκτώ υποθέσεις που αφορούν παράνομες επιδοτήσεις έχουν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες. Ακόμη υπάρχουν και δικογραφίες που σχηματίστηκαν πριν επιληφθούν οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό. Μάλιστα, τουλάχιστον για μία έχει καταστεί αμετάκλητη η απόφαση στον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση αυτή, με δύο κατηγορουμένους, αφορούσε επιδοτήσεις στη βόρεια Ελλάδα για βιολογικό ρύζι. Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον το βιολογικό ρύζι δεν επιδοτείται στην Ελλάδα, καθώς έγινε αντιληπτό ότι στη χώρα μας δεν μπορεί να ευδοκιμήσει τέτοια καλλιέργεια…
Διαχωρισμός δικογραφίας
Άλλη μία δικογραφία με 49 εμπλεκομένους διαχωρίστηκε για τους 17, που είχαν πλημμελήματα, υπό τον φόβο παραγραφής. Το σκέλος αυτό εκκρεμεί μετά την αναίρεση που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στον Άρειο Πάγο. Την αναίρεση έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεωρώντας ότι έπρεπε να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν απαλλαχθεί και στο πρωτόδικο και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Για τους υπόλοιπους 32 που αντιμετωπίζουν κακουργήματα η δίκη αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.
Σε πρώτο βαθμό, με την καταδίκη των εμπλεκομένων χωρίς κανένα ελαφρυντικό, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και η πρώτη υπόθεση από όσες διερευνήθηκαν επί θητείας του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, που έφτασε σε δίκη λίγο πριν αυτός φύγει από τον Οργανισμό, και αφορά παρανόμως δηλωθέντα βοσκοτόπια από Κρητικούς στην Τζια. Στοιχεία της εν λόγω δικογραφίας περιλαμβάνονται και σε εκείνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη, με τα όσα αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο για αυτήν να δείχνουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο πώς στήνονταν οι κομπίνες.
«Σαν τα πουκάμισα»
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από τον διοικητικό και κυρίως από τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε στο νησί στις 19 Οκτωβρίου του 2020 από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, «προέκυψαν αποδείξεις, ενδείξεις και υπόνοιες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκτάσεις αυτές τόσο το 2019 όσο και το 2020 δεν ήταν στη νόμιμη κατοχή τόσο των Β.Ι., Β.Μ., Κ.Β. και Ε.Π. που υπέβαλαν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ όσο και των εκμισθωτών Ν.Μ., Β.Ν. και Μ.Μ., όπως ορίζουν ο κανονισμός και οι εθνικές διατάξεις για τη λήψη ενισχύσεων».
Από τα Ε9 και τα υπογεγραμμένα συμφωνητικά μίσθωσης οι εμφανιζόμενοι, εναλλασσόμενοι ιδιοκτήτες των ίδιων αγροτεμαχίων στην Τζια, για μεν το 2019 οι Ν.Μ. και Β. Μ., για δε το 2020 η Μ.Μ., «άλλαζαν τα αγροτεμάχια σαν τα πουκάμισα», όπως ειπώθηκε στους ελεγκτές κατά τον επιτόπιο έλεγχο και ως εκ τούτου «υπάρχει σοβαρή ένδειξη για συνέργεια στην ψευδή δήλωση των τεσσάρων παραγωγών που υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ τα έτη 2019 και 2020 για την κατανομή εθνικού αποθέματος και εξ αυτού την είσπραξη, παρανόμως, σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων, γιατί μετά την πρώτη χρονιά κατανομής οι τέσσερις παραγωγοί θα λαμβάνουν για μια σειρά ετών, δυνητικά μέχρι το 2027, τις επιδοτήσεις που προκύπτουν από την κατανομή του εθνικού αποθέματος».
Συνεχίστε την ανάγνωση στο enikos.gr