Pouri Pyli Arxiki

Ποιος δεν γνωρίζει την θέση «Πουρί» στην Πύλη, όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά & πολλοί άλλοι των γύρω της Πύλης περιοχών & πόσοι απ’ αυτούς δεν απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης & προπαντός δροσιάς, στα τιρκουάζ & παγωμένα νερά του Πορταϊκού;

Αρκετοί βέβαια…

Για πολλά χρόνια & σε εποχές που τα Καλοκαίρια ήταν πιο ξεκάθαρα, όσον αφορά τα χρονικά τους όρια, αλλά & για πολλούς που οι διακοπές ήταν όνειρο απατηλό ή πιεσμένες χρονικά, οι δύο αυτές περιοχές στον Πορταϊκό, μία η συγκεκριμένη & μία δεύτερη «τα λιμανάκια», έσφυζαν από ζωή, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, αποτελώντας μοναδικούς πνεύμονες δροσιάς, σε απόσταση αναπνοής από την Πύλη, αλλά & τα Τρίκαλα.

Για κάποιο διάστημα όταν οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες άλλαξαν προς το καλύτερο, με την περαιτέρω άνθιση της τεχνολογίας & την μορφή διασκέδασης (Πισίνες Club κλπ), οι δύο αυτές περιοχές έχασαν την παλιά τους αίγλη, μένοντας για τους πολλούς λάτρεις αυτών, μια ευχάριστη ανάμνηση των εφηβικών τους χρόνων…

Τώρα τελευταία & για ποικίλους λόγους, διαπιστώνουμε ότι & το «Πουρί» βασικά, σιγά – σιγά, αρχίζει & πάλι να δέχεται πάρα πολύ κόσμο, που αναζητεί την χαλάρωση & την δροσιά, που αφειδώς προφέρουν οι ομορφιές του Πορταϊκού με τα αιωνόβια πλατάνια του & τα κρυστάλλινα νερά του.

Μάλιστα στο «Πουρί» κάθε χρόνο γίνεται & μια μικρή ανάπλαση, από τοπικούς φυσιολάτρες, που δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις παλιές τους συνήθειες, με κατασκευή απλού βατήρα, αλλά & τραπεζάκια & παγκάκια, κούνια κλπ, με ιδιαίτερα φυσικό ύφος, απόλυτα εναρμονισμένα με το γενικότερο τοπίο, προσδίδοντας & μια οργανωτική όψη στο όλο σκηνικό.

Αν μπορούσε να γίνει & κάτι ακόμη, το μόνο θα χρειαζόταν, είναι η επισκευή των 30 μέτρων δρόμου, που σε «κατεβάζει» στον χώρο & κοπή των βάτων που εμποδίζουν το πάρκιγκ. Και επειδή τα πάντα γίνονται όταν υπάρχει όρεξη για δουλειά και προπαντός οργανωμένο σχέδιο, το συγκεκριμένο σημείο θα μπορούσε ακόμα – ακόμα να λειτουργήσει & ως δημοτικό κάμπιγκ!!!

Γήπεδα River Volley & River Socer, άνετα, άμεσα & με ανεπαίσθητο κόστος μπορούν να λειτουργήσουν στον επονομαζόμενο χώρο ως «πάρκο των γεφυριών», από τώρα κιόλας, καθώς η κατασκευή τους αποτελεί ήπιας μορφής παρέμβαση στην περιοχή, χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με ισχύουσες για την περιοχή διατάξεις.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που έχουν φτάσει & στα αυτιά μας, από πλευράς δημ. Αρχής, αρχίζει πλέον έντονο το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τέτοιων περιοχών (ασχέτως το τι; θα γίνει με το πάρκο των γεφυριών), γύρω από τον πολεοδομικό ιστό της Πύλης με τα πολλά & ασύγκριτα πλεονεκτήματα που προσφέρει, σε συνδυασμό με τις περιπατητικές διαδρομές στα μονοπάτια του Ίτάμου & του Κόζιακα, τα τρία αξιολογότατα ορειβατικά πεδία με αιχμή του δόρατος το «Μικρό Φαράγγι» με 65 αναρριχητικές διαδρομές, αλλά & τα μοναδικά θρησκευτικά & αρχιτεκτονικά μνημεία…Ι. Μονές Αγ. Βησσαρίωνα, Γκούρας, ΙΝ Πόρτα Παναγιάς & τοξωτή γέφυρα, στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην τα τουριστικά ενδιαφέροντα της περιοχής, καταστώντας την Πύλη, όπως πολλές φορές έχουμε πει…από «Πέρασμα σε Προορισμό!!!

Pouri-3 Ως «Μία μικρή & πανέμορφη όαση, μέσα στην Όαση που λέγεται Ελλάδα», χαρακτήρισε την περιοχή στο «Πουρί» ο γερμανός τουρίστας της φωτό, ο οποίος την επισκέπτεται κάθε φορά που θα βρεθεί στα μέρη μας, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο & την δροσιά του.

Τέλος να θυμίσουμε πως η επίσκεψη σε τέτοιου είδους περιοχές, απαιτεί από όλους μας, σεβασμό στο περιβάλλον & τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, ώστε να καταστεί η βόλτα μας μία ευχάριστη εμπειρία.

Προς γνώσιν όλων, τα παρακάτω…..

Ορειβατικά πεδία

Η Πύλη σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της, διαθέτει αυτή τη στιγμή τρία αξιόλογα αναρριχητικά πεδία, με άμεση προσβασιμότητα …

Αναρριχητικό-πεδίο-Πόρτας-ΠαναγιάςΤο ένα στην είσοδο του οικισμού της «Πόρτας Παναγιάς», απέναντι από το Δημαρχείο, στο οποίο μπορεί κανείς να φτάσει πεζή, μέσω της κρεμαστής γέφυρας, αλλά & με το αυτοκίνητό του, παρκάροντας κάτω από αυτό ακριβώς. Είναι χαρακτηρισμένο ως «Αναρριχητικό πεδίο Α’ Πύλης», το οποίο ανοίχτηκε το 1994, έχει 41 διαδρομές και εύρος δυσκολίας 4a+ – 7c+.

Builder-αναρριχητικό-1Το δεύτερο και τύπου Bouldering θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το οποίο βρίσκεται στην τοξωτή γέφυρα Πύλης, απ΄την πλευρά του Κόζιακα και μόλις την κατεβαίνει κανείς. Είναι χαρακτηρισμένο ως «Αναρριχητικό πεδίο Β’ Πύλης». Έχει ανοιχτεί το 1996, διαθέτει 15 διαδρομές και εύρος δυσκολίας 7c- έως 8a+.

Builder-αναρριχητικό-1Και το τρίτο, αφαντάστου κάλλους και σπουδαιότητας είναι αυτό που αποκαλείται και «Μικρό Φαράγγι», στο οποίο φθάνει κανείς εύκολα με ΙΧ, λίγα μέτρα μετά την γέφυρα «Κονδύλη» και από εκεί συνεχίζει δεξιά και πεζοπορώντας 15′ σε τμήμα του μονοπατιού της «Βλαχόστρατας» προς Κοτρώνι.

Το «Μικρό Φαράγγι» ήτο γνωστό από το 1998, ανοίχτηκε όμως το 2003, με 5 επιμέρους αναρριχητικά πεδία, διαθέτει 65 διαδρομές και εύρος δυσκολίας 6a+ – 8b+, αποτελώντας έναν σημαντικό προορισμό για τους λάτρεις του είδους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά & του Εξωτερικού. Για του λόγου το αληθές, μπορεί αυτό να το διαπιστώσει κανείς και τώρα, κάνοντας έναν μικρό περίπατο ως εκεί και ιδίοις όμμασι να το διαπιστώσει!

Όσον αφορά τα μονοπάτια…

vlaxostrataΤο πρώτο γνωστό και ως «Βλαχόστρατα», ξεκινάει από τον οικισμό της «Πόρτας Παναγιάς», περνάει από την τοξωτή γέφυρα της Πύλης και συνεχίζει, αφήνοντας στα δεξιά του το αναρριχητικό πεδίο «Μικρό Φαράγγι», έως την Τοπική Κοινότητα Κοτρωνίου & είναι το ίδιο που φτάνει έως το Γαρδίκι!

Μία περιπατητική διαδρομή που συνδυάζει το υγρό στοιχείο, καθώς μεγάλο τμήμα της λούζεται το γλυκό κελάρισμα των νερών του Πορταϊκού, βυθισμένο στον βαθύ ίσκιο αιωνόβιων πλατάνων, με αυτή της άγριας βουνίσιας ομορφιάς με αρκετά ανοίγματα πανοραμικής θέας.

Monopati-Itamou-11Το δεύτερο το μονοπάτι του «Ιτάμου», που στην ουσία δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο, αλλά για σύμπλεγμα μονοπατιών, που ζώνουν τον Ίταμο, οδηγώντας σε, σε μαγικούς προορισμούς, με εντυπωσιακότερους αυτούς που σε φτάνουν μια ανάσα από το κενό, αντικρίζοντας μπροστά σου και έχοντας πανοραμική θέα το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας.

Ένα ολοκληρωτικό, συνολικό και ηχηρό κάλεσμα των στοιχείων της φύσης, που συνθέτουν το παζλ της δυναμικής που μπορεί να εκτοξεύσει μια εναλλακτική τουριστική πρόταση της Πύλης, της πρωτεύουσας του Δήμου, που από πρόταση μπορεί να μετουσιωθεί σε μια αναπτυξιακή πραγματικότητα και το μόνο που αναζητά είναι ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ & ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ!!!, κατεύθυνση στην οποία είναι αναγκαίο να συμπορευθούν ανιδιοτελώς κοινωνικοί φορείς & το σύνολο του πολιτικού κόσμου του Δήμου, εφόσον θεωρούν ότι δίνουν το «παρών» για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Η φύση έκανε το καθήκον της…Σειρά έχουν τώρα…οι Πολιτικοί με την Πολιτική τους!

Pouri Pyli (2)

Pouri Pyli (3)

Pouri Pyli (6)

Pouri Pyli (7)

Pouri Pyli (8)

Pouri Pyli (9)

Pouri Pyli (10)

Pouri Pyli (11)

Pouri Pyli (12)

Pouri Pyli (13)

Pouri Pyli (14)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…