white_cat

Γράφει η Φωτεινή Κουρνέτα, Κτηνίατρος Κλασσικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Η σχέση γάτας- ανθρώπου είναι πολύ παλιά. Δεν υπάρχει, ίσως, άλλο είδος ζώου που να λατρεύτηκε, αλλά και ταυτόχρονα να εκδιώχθηκε τόσο πολύ από τον άνθρωπο, όσο η γάτα. Η γάτα ξεκίνησε ως ζώο εργασίας (κυνήγι, ψάρεμα κλπ.), στη συνέχεια έγινε αντικείμενο λατρείας και σήμερα, είναι μαζί με το σκύλο τα δημοφιλέστερα ζώα συντροφιάς. Πώς όμως μπορεί ο άνθρωπος να συμβάλει στην ευτυχία της;

Ταΐστε σωστά τη γάτα σας

Η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο και οι ιδιαίτερες θρεπτικές της ανάγκες σε ορισμένες ουσίες (ταυρίνη, αραχιδονικό οξύ, βιταμίνη Α) καλύπτονται από την κατανάλωση ζωϊκών τροφίμων. Μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή θα ήταν ό,τι καλύτερο μπορείτε να της προσφέρετε. Υπάρχουν στο εμπόριο τροφές για στειρωμένες γάτες και γάτους, για τη διατήρηση του σωματικού τους βάρους και της καλής λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, υπάρχουν τροφές που φέρνουν γρήγορο κορεσμό στη γάτα κι έτσι δεν ζητάει μεγαλύτερη ποσότητα, διότι χορταίνει.

Προσοχή στις λιχουδιές! Είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν το βάρος της γάτας σας και το λιπώδη ιστό της! Αυτές τις χορηγούμε με μέτρο! Επίσης, αλλάζουμε την τροφή τακτικά (πχ. από κοτόπουλο σε ψάρι) διότι οι γάτες βαριούνται εύκολα!

Παίξτε με τη γάτα σας

Η γάτα είναι θηρευτής και αυτό είναι το πρωταρχικό ένστικτό της. Θέλει να κυνηγήσει οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, από μία μύγα και τα ψεύτικα κουρδιστά ποντικάκια της, έως το χέρι σας! Έχει παρατηρηθεί ότι η γάτα δεν λογαριάζει ότι εσείς είστε πιο δυνατοί, διότι απομονώνει το χέρι σας από το υπόλοιπο σώμα σας και το θεωρεί μόνο του θήραμα, επομένως έχει το ιδανικό μέγεθος για να το νικήσει! Υπάρχει, επίσης στο εμπόριο το «γατόχορτο» (catnip) το οποίο στις περισσότερες γάτες προκαλεί λίγα λεπτά απόλυτης ευφορίας!

Δώστε της ωραία θέα

Ένα μπαλκονάκι ή ένα παράθυρο θα μπορούσε να αποτελέσει το παρατηρητήριο της γάτας σας. Από κει θα παρακολουθεί με τις ώρες τα πουλιά (birdwatching!) και τα άλλα της θηράματα. Ένα παράθυρο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι «η τηλεόραση της γάτας»!

Επιβραβεύστε τη γάτα σας

Θα έχετε καταλάβει ότι στη γάτα σας αρέσει να κυνηγάει μύγες και άλλα έντομα και να σας τα δείχνει! Παλιά έβρισκα σκοτωμένες μύγες στο κομοδίνο μου. Ήταν το δώρο της για μένα! Έχω και μια παιδική ανάμνηση από κυρίες με ωραία φουστάνια που πίνουν το τσάι τους στην εξοχή και ξαφνικά μια γάτα ανεβαίνει πάνω στο τραπέζι κρατώντας στο στόμα της έναν τεράστιο αρουραίο! Φαντάζεστε τη συνέχεια… Τα έξυπνα αυτά ζώα χρειάζονται την επιβράβευσή μας και αυτή, φυσικά, θα γίνει με μια νόστιμη λιχουδιά! Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τους αρέσει να κερδίζουν την τροφή τους με τον «ιδρώτα» τους.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το παρακάτω κόλπο:

Τοποθετήστε σε διάφορα μέρη τις κροκέτες της γάτας σας ώστε να τις βρεί ξαφνικά από μόνη της ή ρίξτε τις μία μία σε ευθεία γραμμή και σαν άλλος Κοντορεβυθούλης, αφήστε να την οδηγήσουν πού αλλού, στο πιατάκι της!

Κρατήστε το χώρο της καθαρό

Οι γάτες φαίνεται να είναι τα πιο καθαρά ζώα. Πλένονται συνέχεια και θέλουν να είναι και ο χώρος τους καθαρός! Καλό είναι να απομακρύνετε κάθε μέρα τις ακαθαρσίες με ένα φτυαράκι και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα να αδειάζετε όλη την άμμο από την αμμοδόχο. Μπορείτε να προμηθευτείτε άμμο με μπετονίτη που πωλείται στο εμπόριο και είναι πολύ πιο απορροφητική από την κοινή άμμο για γάτες. Θα είναι καθαρή και χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές για πιο πολλές μέρες!

ευτυχισμένη γάτα

Πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο

Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο βοηθούν το ζώο μας να παραμένει υγιές και απαλλαγμένο από τον πόνο και τις διάφορες ασθένειες. Επομένως, ο κτηνίατρος φροντίζει να διατηρείται το ζώο μας χαρούμενο!!!

Χαρίστε της απεριόριστη αγάπη

Η γάτα σας είναι πάντα εκεί για σας. Να το θυμάστε αυτό. Όσο ανεξάρτητη κι αν φαίνεται η γάτα μου, σε μία δύσκολη στιγμή μου έγλειφε τα δάκρυα. Άλλες φορές που είμαι κακόκεφη, σαν να το διαισθάνεται και κάνει αστείες πτώσεις για να γελάω! Έχουμε, άλλωστε, δει όλοι μας τόσα βιντεάκια με αστείες γάτες στο διαδίκτυο που έχουν γίνει μάλιστα «viral»! Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μια γάτα με ένα τέτοιο ηγετικό χαρακτήρα να κάνει το γελωτοποιό; Μα για να γελάσει ο αφέντης της. Εσείς!

Δώστε της απεριόριστη αγάπη!

Πηγή: petslife.gr

 καλλωπισμός γάτας

Εικόνες:

  1. Οι εικόνες/φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Κτηνιάτρου Φωτεινής Κουρνέτα. Απαγορεύεται η αντιγραφή, αποθήκευση ή αναδημοσίευση τους χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια.

Πηγές:

  1. Φυλές και στοιχεία εκτροφής σκύλου και γάτας, Αγγελικής Τσερβένη- Γούση, Εκδόσεις Art of Text, Θεσσαλονίκη 1992
  2. Γάτες, φυλές, φροντίδα, συμπεριφορά, Fabio Petroni, Flavia Capra, εκδόσεις Πεδίο 2017- White Star Publishers, Italy, 2012

 

Συγγραφέας: Φωτεινή Κουρνέτα FB,

Κτηνίατρος Κλασικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Κρέμου 33, Καλλιθέα

Τηλ: 2117807124

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από όπου και αποφοίτησε. Ιδιαίτερα την ενδιέφερε η Παρασιτολογία και έτσι έκανε σύντομη πρακτική στον Τομέα αυτόν στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, παρακολούθησε το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Παράλληλα, παρακολούθησε τα σεμινάρια και των τριών επιπέδων του EFT (Emotional Freedom Technique) αναγνωρισμένα από τον AAMET (Association for the Advancement of the Meridian Energy Techniques). Εργάστηκε ως κτηνίατρος στην Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και την Αργολίδα. Σήμερα έχει δικό της κτηνιατρείο στην Αθήνα, όπου εφαρμόζει την κλασική και την εναλλακτική ιατρική στα ζώα συντροφιάς.

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Αποκαταστάθηκε προσωρινά η βατότητα της ΕΟ από Καστανιά προς Στεφάνι

Η  Π.Ε. Τρικάλων ολοκλήρωσε τις εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της βατότητας της …