kompostopoiisi

Παραδίδονται από χθες Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 στους δικαιούχους οι κάδοι κομπόστ από τον Δ. Πύλης, ενώ η παράδοση συνεχίζεται & σήμερα Πέμπτη & κατά τις ώρες από 12:00 – 2:00μμ στον χώρο του Δημοτικού καταστήματος του πρώην Δήμου Γόμφων στην Λυγαριά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την οικιακή κομποστοποίηση…

1. Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Α. Για το νοικοκυριό

  • Το νοικοκυριό φτιάχνοντας το δικό του κομπόστ, βελτιώνει την ποιότητα ου χώματος του κήπου με υλικό προερχόμενο απευθείας από την φύση & πλήρως ελεγχόμενο
  • Εξοικονομεί χρήματα μη αγοράζοντας φυτόχωμα ή λίπασμα μερικές φορές αμφίβολης προέλευσης ή παρασκευής.
  • Δεν χρησιμοποιεί χημικά παρασκευάσματα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα επέστρεφαν στο πιάτο του ή στο ποτήρι του.

Β. Για τον Δήμο

  • Ο Δήμος μειώνει το κόστος αποκομιδής, μεταφοράς & τελικής διάθεσης των απορριμμάτων
  • μειώνεται η ποσότητα των απορριμμάτων, οπότε αυξάνεται ο χρόνος επάρκειας του ΧΥΤΑ, που σημαίνει μείωση του κόστους δημιουργίας νέου χώρου διάθεσης των απορριμμάτων.

Γ. Για το περιβάλλον

  • Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα οργανικά απόβλητα, οι οποίες αφαιρέθηκαν από τη γη, επιστρέφουν στη γη, για να παράξουν νέα προϊόντα, λειτουργώντας έναν αέναο κύκλο παραγωγής – κατανάλωσης.
  • Χρησιμοποιούνται λιγότερες τεχνητές χημικές ενώσεις (μειώνεται η ποσότητα των συνθετικών λιπασμάτων).
  • μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις μεταφορές & διαδικασίες τελικής διάθεσης αποβλήτων.
  • Μειώνεται η εκλυόμενη ποσότητα μεθανίου από το ΧΥΤΑ.

Οδηγίες κομποστοποίησης

Ο κάδος να τοποθετείται σε μέρος που έχει ήλιο τον χειμώνα & σκιά το Καλοκαίρι & μόνο σε επίπεδο χώμα, όχι σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα.

Το χώμα πριν την αρχική τοποθέτηση του κάδου, πρέπει να σκαφτεί λίγο με τσάπα & να καταβρεχτεί.

Χρησιμοποιώντας ποικιλία οργανικών υλικών οι μικροοργανισμοί κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία του σωρού κομποστοποίησης, είναι ένδειξη ότι η διαδικασία προχωράει πολύ αποδοτικά. Η αερόβια κομποστοποίηση γίνεται όταν στο σωρό εισέρχεται αρκετό οξυγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών & την χώνευση των υλικών.

Ο καλλίτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι η συχνή αναμόχλευση της μάζας του σωρού μέσα στον κάδο. Η συμπίεση(πατίκωμα) ή η υπερβολική υγρασία αποτρέπουν την ελεύθερη ροή του αέρα μέσα στον σωρό. Η υγρασία στο σωρό είναι πολύ σημαντική. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να αποσυνθέσουν μόνο υγρά υλικά. Αν είναι στεγνά, οι μικροοργανισμοί πέφτουν σε αδράνεια & η κομποστοποίηση επιβραδύνεται σημαντικά.

Για να γίνει σωστά & γρήγορα η κομποστοποίηση, το μέγεθος των υλικών που ρίχνουμε μέσα στον κάδο, πρέπει να είναι σχετικά μικρό. Κόβοντας π.χ. μια καρπουζόφλουδα σε μικρά κομμάτια, ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνειά της, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο υλικό.

Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;

ΝΑΙ

  • Φλούδια & κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά )π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λ.π.)
  • Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ. καρπούζια, πεπόνια…κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ..α.)
  • Φυτικά υπολείμματα, όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
  • Οργανικά λιπάσματα: κοπριές από φυτοφάγα ζώα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
  • Στάχτη από φυσικό ξύλο
  • Τσόφλια αβγών θρυμματισμένα
  • Πριονίδι-Ροκανίδια
  • Υπολείμματα από ροφήματα & κατακάθια καφέ ή & φίλτρα γαλλικού καφέ

ΟΧΙ

  • Ανακυκλώσιμα υλικά(χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο)
  • Κρέατα, γαλακτοκομικά
  • Μαγειρεμένα φαγητά, δηλ.: ό,τι περιέχει λάδια ή σάλτσες
  • Ζυμαρικά ή ψωμιά
  • Φύλλα συκιάς, ευκαλύπτου, πευκοβελόνες
  • Φλούδες εσπεριδοειδών (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια)
  • Συνθετικό ξύλο
  • Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων(σκύλου, γάτας).

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Έγγραφη απάντηση, ζητούν από Κουρέτα, Μιχαλάκης, Μπάρδας, Χατζηγάκη, για τα αντιπλημμυρικά στην Π.Ε. Τρικάλων

Ερώτηση Μιχαλάκη, Μπάρδα και Χατζηγάκη για τα αντιπλημμυρικά στην Π.Ε. Τρικάλων Έγγραφη απ…