kalogiroi (11)

«Ολοκληρώθηκε και στο χωριό μας στους Καλογήρους ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής Κοινότητας.

Διπλή εορτή σήμερα, με την Εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οπότε με το πέρας της λειτουργίας υπό τον πάτερ Στέργιο Κωτούλα, όλοι μαζί κατευθυνθήκαμε στο σχολείο για να αποδώσουμε φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνων.

Να ευχαριστήσω το Δήμο Πύλης για την συμβολική προσφορά των εδεσμάτων και την Νικολέτα Ζάμπρα για τη φωτογραφική κάλυψη της  εκδήλωσης.

Μελανό σημείο της όλης εκδήλωσης η απουσία της μαθητικής παρέλασης και της σχολικής εορτής αφού το κουδούνι του δημοτικού σχολείου στο χωριό μας, δυστυχώς σίγησε φέτος μετά από 114 χρόνια λειτουργίας.

 Συγκεκριμένα ήταν το 1903 όταν χτύπησε για πρώτη φορά το κουδούνι του σχολείου, με τους παππούδες και τους γονείς μας να θέλουν «να μάθουν γράμματα» υπό αντίξοες συνθήκες και μεγάλες δυσκολίες.. καιρικές συνθήκες – κατοχή – πείνα – έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης όπως ρεύμα, νερό και μέσα μεταφοράς.

Το πρώτο σχολικό κτίριο λειτούργησε δίπλα από την εκκλησία στο χώρο που σήμερα στεγάζεται το Κοινοτικό γραφείο. Όταν αργότερα ανεγέρθηκε το νέο κτίριο, το παλιό χρησιμοποιήθηκε ως μαγειρείο για την σίτιση των μαθητών τη δεκαετία του 60-70.

Είναι αξιοσημείωτο πως εκείνη την εποχή, στην οποία υπήρξα και εγώ μαθητής, ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο σχολείο ήταν πραγματικά μεγάλος και έφτανε ακόμη και τα 65 με 70! Οι περισσότεροι θα θυμούνται ακόμη τις εκδρομές όπου σχηματίζαμε «δύο διμοιρίες» και τραγουδώντας ανέμελα πηγαίναμε μέχρι τα «Φεγγάρια» – που αλλού εξάλλου θα μπορούσαμε να πάμε..

Πολλές θα μπορούσαν να είναι οι αναφορές και οι ιστορίες εκείνης της εποχής και σίγουρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος και χώρος για να γίνει αυτό. Η αφορμή σίγουρα υπάρχει, και αυτή είναι: το κλείσιμο του σχολείου. Μένει η επαφή με όσους την έζησαν από κοντά ώστε με καλή διάθεση και προσφορά από όλους μας, να συμπληρωθεί ένα «λεύκωμα» από εμπειρίες και φωτογραφίες που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στους νεότερους και να αποτελεί  παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ας είναι η σημερινή μέρα η ευκαιρίας μας  να κάνουμε την αρχή»!

Χρόνια Πολλά!!

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλογήρων

Γεωργομάνος Ιωάννης

kalogiroi (1) kalogiroi (2) kalogiroi (3) kalogiroi (4) kalogiroi (5) kalogiroi (6) kalogiroi (7) kalogiroi (8) kalogiroi (9) kalogiroi (10) kalogiroi (12)

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Θέση εργασίας σε Φαρμακείο, στο Δ. Πύλης

Ζητείται άτομο ηλικίας 23-29 ετών με κάρτα ανεργίας, για άμεση πρόσληψη σε περιφερειακό Φα…