– Αγροτική ρευστότητα με μηδενικό επιτόκιο το European investement fund αποκαλύπτει στο Agrocapital το νέο εργαλείο χρηματοδότησης
Σε μια συγκυρία όπου η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων γεωργικών επιχειρήσεων σε προσιτή χρηματοδότηση καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής, ο Ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) αναδεικνύεται σε καταλύτη για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τοπίου της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Ακολουθώντας την ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, το Agrocapital είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους του EIF για την πρωτοβουλία επιδότησης επιτοκίου στο πλαίσιο του υφιστάμενου Ταμείου Χαρτοφυλακίου του ΕΓΤΑΑ, ένα εργαλείο το οποίο συνδυάζει εγγυήσεις με επιδοτήσεις επιτοκίου, δίνοντας νέα πνοή στις επενδύσεις της ελληνικής υπαίθρου.
Ο κ. Γιώργος Πασσαρής, Senior Regional Representative και Διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο του European investement fund, απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γεώργιου Μπακόλα, εστιάζοντας στη στρατηγική σημασία της πρωτοβουλίας, στις βέλτιστες πρακτικές που ενσωματώθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στο ευρύτερο όραμα του EIF για έναν πράσινο και ψηφιακά μετασχηματισμένο αγροδιατροφικό τομέα.
Πρόκειται για μια συνέντευξη που δεν περιορίζεται σε ευχολόγια ή γενικόλογες διακηρύξεις αντιθέτως, παρουσιάζει συγκεκριμένες τομές, χρηματοδοτικά εργαλεία και έναν ρεαλιστικό χάρτη για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
- Πώς αξιολογείτε τη στρατηγική σημασία αυτής της νέας συμφωνίας για την ελληνική αγροτική οικονομία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των αυξανόμενων χρηματοδοτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις;
Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας, ειδικά για τις ΜμΕ που συχνά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε προσιτή χρηματοδότηση. Μέσω της εφαρμογής επιδότησης επιτοκίου στο πλαίσιο του υφιστάμενου Ταμείου Χαρτοφυλακίου του ΕΓΤΑΑ, αντιμετωπίζεται άμεσα το κόστος και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις. Αυτή η οικονομική ενίσχυση μειώνει το κόστος δανεισμού και ενθαρρύνει νέες επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό, καινοτομία και βιωσιμότητα — παράγοντες κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στις διακυμάνσεις της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα συμφωνία συνεχίζει να υποστηρίζει επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέσω της Δράσης 4.1.4 (“Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με Χρηματοδοτικά Εργαλεία”) και της Δράσης 4.2.4 (“Στήριξη επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικά προϊόντα του Παραρτήματος I της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”).
- Με βάση την εμπειρία του EIF από παρόμοια εργαλεία σε άλλες ευρωπαϊκές αγροτικές αγορές, ποιες βέλτιστες πρακτικές έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό μοντέλο;
Αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία του EIF σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ελληνικό μοντέλο ενσωματώνει αρκετές βέλτιστες πρακτικές, όπως η στενή συνεργασία με τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κριτήρια επιλεξιμότητας προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και απλοποιημένες διοικητικές διαδικασίες για την ταχεία πρόσβαση στα κεφάλαια. Επιπλέον, ο συνδυασμός επιδότησης επιτοκίου και εγγυήσεων δημιουργεί έναν ισορροπημένο μηχανισμό επιμερισμού κινδύνου, ο οποίος ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν πιο ελεύθερα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους αγρότες από υπερβολικά οικονομικά βάρη.
- Δεδομένου ότι αυτό το εργαλείο συνδυάζει τόσο επιδοτήσεις επιτοκίου όσο και εγγυήσεις, πόσο κρίσιμη είναι η στενή συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες για την αποτελεσματική εφαρμογή του στην αγορά;
Η στενή συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία αυτού του εργαλείου. Οι τράπεζες είναι οι πρώτες γραμμές παροχής πίστωσης στους αγρότες, και η ενεργός συμμετοχή τους διασφαλίζει ότι οι μηχανισμοί επιδότησης και εγγύησης μεταφράζονται σε πραγματικές ευκαιρίες χρηματοδότησης. Το EIF συνεργάζεται στενά με αυτές τις τράπεζες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της αξιολόγησης κινδύνου για γεωργικά δάνεια και τη διευκόλυνση της ομαλής εκταμίευσης των κεφαλαίων, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη φτάνουν στους αγρότες άμεσα και αποτελεσματικά.
- Πώς διασφαλίζει το EIF τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την έγκαιρη εκτέλεση των πληρωμών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και τελικά προς τους τελικούς δικαιούχους στον αγροτικό τομέα;
Το EIF τηρεί αυστηρά πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας, εφαρμόζοντας ισχυρά συστήματα παρακολούθησης και αναφοράς για την ιχνηλάτηση της ροής των κεφαλαίων. Οι πληρωμές προς τους χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές υπόκεινται σε σαφή χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις, ενώ ψηφιακές πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μείωση των καθυστερήσεων. Τακτικοί έλεγχοι και διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση υψηλών επιπέδων διακυβέρνησης, διασφαλίζοντας ότι οι επιδοτήσεις επιτοκίου και οι εγγυήσεις εφαρμόζονται αποτελεσματικά για την υποστήριξη των αγροτών, όπως έχει προβλεφθεί.
- Καθώς οι αγρότες καλούνται να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές, ποιος είναι ο ρόλος του EIF στη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων που υποστηρίζουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής γεωργίας;
Το EIF δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τα χρηματοδοτικά του εργαλεία με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη στρατηγική “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”. Σχεδιάζουμε και προωθούμε προϊόντα που ενθαρρύνουν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωργία ακριβείας, αποδοτικότητα στη χρήση νερού και ψηφιακά εργαλεία που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα. Μέσω της ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών κριτηρίων στην επιλεξιμότητα της χρηματοδότησης και της παροχής ευνοϊκών όρων για πράσινα έργα, το EIF συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια γεωργία φιλική προς το κλίμα σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
- Ποιο είναι το στρατηγικό όραμα του EIF για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα τα επόμενα δύο χρόνια; Πρέπει να αναμένουμε διεύρυνση αυτού του εργαλείου ή νέα χρηματοδοτικά μέσα που θα ενισχύσουν περαιτέρω την πρόσβαση των Ελλήνων αγροτών σε κεφάλαια;
Το στρατηγικό μας όραμα είναι να στηρίξουμε έναν ανθεκτικό, καινοτόμο και βιώσιμο ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα που θα μπορεί να ευημερήσει σε ένα ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένουμε την ενίσχυση του εργαλείου επιδότησης επιτοκίου, με βάση την απορρόφηση της αγοράς και τις αξιολογήσεις αντίκτυπου. Παράλληλα, εξετάζουμε συμπληρωματικές χρηματοδοτικές λύσεις, όπως μικροχρηματοδοτήσεις για νέους αγρότες και ταμεία στήριξης ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης σε κεφάλαια και την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του κλάδου.
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας, η παρέμβαση του EIF δεν περιορίζεται στη στήριξη της ρευστότητας· φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα νέο χρηματοδοτικό τοπίο, όπου η καινοτομία, η βιωσιμότητα και η προσβασιμότητα συνυπάρχουν με θεσμική διαφάνεια και ουσιαστική υποστήριξη προς τον παραγωγό. Σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων για πράσινες επενδύσεις και ταυτόχρονα έντονης πίεσης στις τιμές και στο κόστος παραγωγής, το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του EIF προς τον Έλληνα αγρότη είναι σαφές: δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια για έναν πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο πρωτογενή τομέα.
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Πασσάρη, Senior Regional Representative και Διευθυντή για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την παραχώρηση της συνέντευξης και την ουσιαστική συμβολή του στον διάλογο για το μέλλον της αγροτικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Πηγή:agrocapital.gr